Marčelo in Ministar Lingvista – dvojna recenzija

Marčelo in Ministar Lingvista - dvojna recenzija

Marčelo in Ministar Lingvista – dvojna recenzija

Marčelo in Ministar Lingvista; Ljubljana / Gala Hala, 25.11.2005


Marčelov debi


V beli Ljubljani nas je obiskal Marčelo, ki je definitivno alfa in omega rap scene naših južnih rojakov. V sproščeno in nekoliko hladno ozračje je naš gost spustil glasove, ki so pogreli vso zbrano mnozico, čeprav je bil obisk nekoliko okrnjen, najverjetneje zaradi padavin.


Še preden pa je na oder stopil Marčelo, nam je glavo obračal DJ Guljaž, ki je z izborom pesmi res navdušil vse stalne obiskovalce, ki so navajeni različnih »gangstarjev«. V repertoarju so bili Cannibal Ox, Sage Francis… Nato pa seveda On! V spremstvu Ministra Lingvista je rutinirano zvozil skozi večer kljub »slabim razmeram« z vsemi svojimi »hiti« kot naprimer Kuća na promaji, Sharada… Zadoščeni pa smo bili tudi iz Lingvistove strani, saj je tudi on dodal nekaj svojega, vključno s svojo remek liriko iz pesmi z naslovom Battle 2. Tisti, ki pozna to bo definitivno vedel o čem se govori!
Edina stvar zaradi katere sem pa vedno znova razočaran je obisk na takšnih eventih. Na vseh spletnih forumih je malo morje ljudi, ki joče zaradi pomanjkanja koncertov in ko pride priložnost vsi ostanejo doma. Tega ne razumem, kako se lahko vedno najde razlog; res pa je, da kdor išče ta najde in medtem ko nekateri iščejo razloge za izostanek iz koncerta, ostali pač najdejo zadoščenje na koncertu!


Realno gledano smo vsi, ki vsaj bežno spremljamo dogajanje v hip-hop kulturi, priče veliki ekspanziji tovrstne glasbe na območju bivše skupne države, tako v kvantiteti kot kvaliteti in vesel sem, da lahko rečem, da Slovenija ni daleč v zaostanku. Napredujmo skupaj in naj jezik in meja ne bo ovira za kulturo! 


Erik Božič


 


Marčelo in Ministar Lingvista ogrela Gala halo


Na zasnežen petek se je zgodil koncert Marčela in Ministar Lingvista, ki sta se kljub vremenskim razmeram uspela dokopati do Gala hale na Metelkovi in navdušila  ter popolnoma razgrela poslušalce.
 
Marčelo in Ministar Lingvista sta na oder stopila okoli pol dvanajstih, ko smo že vsi nestrpno pričakovali njun nastop in nas najprej pozdravila z brati Slovenci. Slišali smo nekaj starih komadov iz Marčelovega albuma De facto, ki je bil leta 2003 peti najbolje prodajan album v Srbiji, predstavila pa sta tudi pesmi z Marčelovega novega albuma, ki naj bi izšel čez dva tedna. Na lastna ušesa smo se lahko prepričali, da ga ostali balkanski raperji hvalijo z razlogom, saj je izreden lirik, k čemur verjetno pripomore tudi dejstvo, da študira srbsko literature na fakulteti v Beogradu. Njegova besedila so večinoma osebnoizpovedna in družbeno kritična, saj nas popeljejo skozi zgodbo mladega raperja, ki gre skozi različne faze v življenju. Od razočaranja nad mestom, kjer je odraščal, do njegovega pogleda na hiphop kulturo.


Kot smo že pri raperjih navajeni, tudi Marčelo ni  nastopal sam. Poleg njega je prišel prav tako nadarjen, še dokaj neznan srbski raper Ministar Lingvista, ki mu je pomagal izpeljati koncert kot je bilo treba. Predstavil nam je svoj nov komad in upam, da bomo o njem še slišali. Za glasbeno podlago je poskrbel DJ Dr. Dra, ki je vskočil tudi z vokalnimi vložki.


Marčelo in Ministar Lingvista sta popolnoma navdušila publiko. S svojo zagnanostjo, nastopom polnim energije ter nenehne interakcije z občinstvom sta uspela ustvariti vzdušje, ki ga na nemalo katerem koncertu pogrešamo.



Nina Semolič

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.