Lara Baruca – Mindhacker

Lara Baruca - Mindhacker

Lara Baruca – Mindhacker

2005, Menart


Po nekaj letih čakanja smo spet v roke prijeli novo ploščo Lare Baruce. Mlajši brat prejšnje plošče Beenarni sistem se imenuje Mindhacker in skuša dostojno naslediti prejšnjo. Le ta je bila veliko bolj poslušljiva in manj intimna kot Mindhacker.


Punca, ki prihaja iz primorskega vrtca Kocjančič, Legovič in Mef. Punca, ki ji je uspelo znebiti se tistega značilnega načina petja, ki ga je zgoraj našteta primorska naveza tako forsirala (spomnimo se starejših pesmi Tinkare Kovač, Polone). Tisti način ji ni ‘pasal’, je pa na prejšnjih izdelkih prevladoval njen močan in razpoznaven glas, ki pa na tej plošči te atribute izgubi – kot posledica produkcije. V večini komadov je glas močno obdelan z efekti in posledično spackan – na trenutke sploh ne spoznaš jezika, v katerem poje – lahko bi bila slovenščina, lahko angleščina… mogoče kazahstanščina…


Vokal je kot zamaščen, vlecljiv v tej produkciji. Ne pušča vtisa, da bi moral biti v prvi liniji. Velikokrat je tudi podupliran. Škoda, da se je kvaliteten glas na tak način izgubil – vsi pa vemo, da Lara nedvomno ima dober glas! Producent albuma je Peter Penko, njegove prijeme pa je videti v vseh tistih dovršenih elektronskih vložkih. Le ti aranžmaje in glasbo poživijo. Album spominja na Skunk anansie, Anouk,… Izdelek je nastajal več let, v tem času so komade na plošči preverjali v milijon variantah.


Nosilna pesem na albumu je Meja v glavi, za katero je Lara posnela tudi videospot. Komad je speven, vendar v svoji produkciji meglen – instrumentalni del je ‘spacan’ in deluje nekako zmedeno. Je pa zato videospot vrhunska stvaritev in tudi v evropskih merilih kvaliteten. Pohvalno je, da je na albumu kar devetnajst skladb, kar nam prinese za slabih osemdeset minut glasbe. Tri zadnje pesmi so nekakšni bonus tracki. Pet pesmi je v slovenščini, ostale so napisane v angleškem jeziku. Album je bil prvotno napisan v angleščini, vendar ga je zaradi potreb slovenskega trga deloma prevedla v slovenščino. Besedila so v angleščini zato, ker je razmišljala po angleško, ko ga je pisala…Intro komad (Inneria Lilith), ki se pojavi prvi, deluje, kot bi bil sam sebi namen.


Na albumu ni pesmi, ki bi imela prepoznaven refren, tak, ki bi ostal v  ušesih. Nasploh dobiš občutek, kot bi poslušal en komad v različnih stavkih. Bend je od zadnjega izdelka napredoval tudi v kvaliteti – aranžmaji so kompleksnejši, ideje so sveže in aktualne, zvočna podoba je raznolika.


Za pohvalit je ovitek oz. book albuma – dizajn le tega je redko viden in zares vrhunski – kombinacija s prozorno folijo je zadetek v polno in booku prinaša čisto novo dimenzijo in obliko. Fotografije na albumu je prispeval Marcandrea, styling in ostalo je delo samih mojstrov (Zoran Garevski, Tina Vrhovnik Cavazza,…).


Vendar na koncu lahko povemo le to: album je sicer kvaliteten in dobro zasnovan, je pa z produkcijskimi prijemi izgubil marsikaj – deluje monotono in enoliko. Interaktiven album, ki ne pušča globljega vtisa…


Dragan Babuder

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.