Koncert, ki ga je bilo samo pol

Koncert, ki ga je bilo samo pol

Koncert, ki ga je bilo samo pol

Cankarjev dom, 2. 11. 2005: Jason Moran & The Bandwagon / E.S.T. Esbjörn Svensson Trio


V Cankarjev dom naju je tokrat prignal napovednik koncerta na eni izmed komercialnih televizij, v katerem so na vse pretege hvalili švedske E.S.T. Pa pojdiva pogledat, sva rekla. A žal se je sredin večer za naju končal precej klavrno.


Po začetnih težavah z imeni na spisku akreditirancev sva le pristala v lepo polni Gallusovi dvorani ter odposlušala prvi del sklepnega večera Cankarjevega jazza – ameriškega mladiča Jasona Morana s skupino. Približno uro dolg koncert je bil sestavljen iz nekaj pesmi z njihove nove plošče Same Mother (na ta račun je padla tudi šala o tem, da ima vsak od prisotnih svojo mamo in ne vsi iste) ter nekaj priredb, med katerimi sem si najbolj zapomnila tisto Dukea Ellingtona. Za Jasona Morana je značilno intenzivno mešanje jazza in bluesa, pri čemer moram priznati, da so mi melodični bluesovski deli veliko bližje kot kaotičen in divji free jazz. Ta pa se pojavlja v čisto vsakem, na prvi pogled še tako nedolžnem, mirnem in romantičnem komadu. Všečno ali ne, vsekakor zanimivo in za slišati.


Po dolgi 20-minutni pavzi sva se namenila nazaj v dvorano na drugi del koncerta. Tu pa se je zataknilo. Neprijazna hostesa nama je arogantno zabrusila, da s fotoaparatom ne bo šlo. Prvotnemu začudenju je sledilo vprašanje, kako pa bi šlo, pa je pojasnila, da z akreditacijo. Ko sva ji razložila, da jo imava, kar torej pomeni, da greva lahko noter, je preverila še, s kje sva. Z RockOnNeta. Pa je prhnila in ugotovila, da tudi z akreditacijo ne gre. In pika. Prošnje in obljube, da če se naenkrat res ne sme, pač ne bova fotkala in naju lahko ven vržejo takoj, ko se prekršiva, so naletele na gluha ušesa. Pa sva pobrala šila in kopita. Najinih E.S.T. tako nisva slišala, vprašanje pa je tudi, kdaj se bova glede na pokazan odnos znova prikazala na vratih slovenskega kulturnega hrama.


Tina H. Zakonjšek in Simon Šturm


 


 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.