Kako zvenijo Pop Design po dvajsetih letih?

2005_11_26_08_img_6934_pop_design

Pop Design, predskupina High Voltage; Kranj / dvorana Primskovo, 26.11.2005


Koncert ob častitljivem jubileju nekdaj močno popularne skupine Pop Design v dvorani doma krajanov na Primskovem pri Kranju je pokazal to, kar bi se pravzaprav dalo predvideti že prej. Ogromno energije, nostalgije in glasnega prepevanja ter starostno izjemno raznoliko, a številčno majhno občinstvo. O 20-letnici Pop Designa ne moremo govoriti v presežkih in koncert na Primskovem se bo v anale glasbe sicer vpisal kot simpatičen, a nič drugega kot to.


Morda nekoliko preveč pod vtisom nedavne 15-letnice rokerskih mačkov Big Foot Mama bi lahko koncert Pop Designa opisali kot nedodelan nastop moških, ki so pozabili, da niso več dečki. Na Primskovem pač nismo videli atraktivnega lightshowa, številnih nastopajočih in srenje slovenske glasbe, ki bi se veselila z nedvomno največjimi pop zvezdami slovenske glasbe 90. let minulega stoletja. A to ne pomeni, da je bil koncert slab – bil je le drugačen od glamuroznosti in razsipnosti Velike noge. Bil je sproščen, pristen in domačen … in po dolgem času glasbeniki niso bili na odru le zato, da bi zabavali občinstvo, pač pa so se skupaj z njim neizmerno veselili tudi sami.


Sneg, ki jo je neprijetno zagodel prav na dan koncerta, je končni podobi dogajanja pravzaprav naredil uslugo. Tako ne bomo nikoli vedeli, koliko ljudem iz različnih krajev Slovenije (pravijo, da imajo Pop Design največ oboževalcev na notranjskem, okoli Zasavja in Trbovelj) so prav vremenske razmere preprečile, da niso mogli priti do zimsko idiličnega Kranja in se veseliti z bandom minulega desetletja (spomnimo denimo le na leto 1994, ko so bili na glasbenem festivalu Zlata nota izbrani za skupino leta, Vili proglašen za pevca leta, njihov album »Ko si na tleh« je postal naj album, prejeli pa so tudi glasbenega viktorja) . Tako lahko povsem legitimno opravičimo le okoli 25 odstotno zasedenost dvorane, ki je ob prihodu na prizorišče močno zbodla v oči. Vendar pa tisti, ki so prišli nikakor niso odšli razočarani. Legendarni Vili Resnik je ohranil svojo vitalnost in energičnost, vzpostavljanja pristnega stika z občinstvom pa mu tako ali tako nikoli nismo mogli očitati. Skupaj s kitaristom Janijem Marinškom, basistom Tonetom Košmrljem, bobnarjem Damjanom Tomažinom in klaviaturistom Martinom Erjavcem se je tako odlično zabaval, krožil po odru, se smejal svoji nekdanji dolgolasi podobi, ki se je v kolažu videospotov predvajala v ozadju, predvsem pa fotografiral, fotografiral, fotografiral … Tako je pravzaprav sam izdelal nepozaben album, kakršne glasbenikom ponavadi izdelujejo drugi – in s poskakujočim fotografom Vilijem je bil koncert le še bolj pristen in domač.


Skupina Pop Design je v dvajsetih letih svojega obstoja nedvomno ustvarila zavidanja vreden glasbeni repertoar, zato so si ob svojem jubileju lahko privoščili kar štiriurni koncert, na katerem so izvajali skoraj v celoti le svojo glasbo z nekaj vmesnimi legendarnimi narodnozabavnimi vložki, ki pa na tovrstni obletnici tako ali tako ne morejo manjkati – Big Foot Mama si je tako privoščila pravega Lojzeta Slaka s skupino, Pop Design pa so z iznajdljivim klaviaturistom kar sami zažagali tisto znano V dolini tihi. Malo po polnoči se je basist Košmrlj spomnil, da je pravzaprav že 27. november, kar pomeni, da ima Vili rojstni dan … in dvorana je navdušeno v en glas pritegnila »Vse najboljše za te«.


Pop Design so jubiljeni koncert oglaševali kot koncert izvirne zasedbe izpred 20 let, kar je bilo nakoliko zavajujoče. Na Primskovem je namreč zapel Vili Resnik, ki se je skupini pridružil šele februarja 1990, torej po Danilu Čampi in Miranu Rudanu, pa tudi klaviaturist in bobnar nista bila člana izvirne zasedbe. Marsikdo je Pop Designu tudi očital, da bi lahko nastopilo več nekdanjih članov in tako bolj popolno predstavilo delovanje skupine v dveh desetletjih. Delno so to naredili na poletnem mega koncertu v Sodražici, kjer se je za razliko od koncerta na Primskovem zbralo zavidljivo število oboževalcev in zapelo skupaj z Rudanom in Resnikom.


Kljub temu, da koncert v dvorani na Primskovem ni bil spektakel per se, je Pop Designu uspelo to, kar ni niti Big Foot Mami. Za en večer so se združile generacije, združili so se glasbeni stili in različni glasbeni okusi. In medtem, ko je po celodnevnem sneženju zunaj veselo padal dež, so se iz grl starih, mladih, metalcev, rokerjev in ljudi nedoločljive starosti in stila … razlegale stare uspešnice, ki smo jih že skoraj pozabili, pa smo se jih spet spomnili. Vsake posebej skoraj v celoti. Koliko slovenskih glasbenih skupin sploh lahko priredi koncert, na katerem občinstvo pozna vse njihove skladbe? Pop Design nedvomno.


Barbara Golub


foto: Bojan Okorn

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.