Kaj ima v ustih?

fedayi_pacha001_nov05

Anthony Pateras & Robin Fox ter Fedayi Pacha / Metelkova, sobota, 19. 11. 2005


Sobota je bila mrzla in nič ni preveč vabilo ven. Najraje bi ostala doma kar doma. A ker se ničesar ne sme zamuditi in večerni sprehod ne škodi, sva se le odpravila na v zimsko-sobotnem stilu prazno Metelkovo, kjer sva se namenila na dva partyja – prvi je bil nastop avstralskega eksperimentalnega dua Anthony Pateras in Robin Fox v družbi našega Alzheimer Tria, drugi pa francoski DJ z armenskimi koreninami, Fedayi Pacha.


Klub Gromka je gostil okoli 30 poslušalcev, ki so tiho sedeli vsak na svojem stolčku in srkali pivo, idilo pa je zmotil le krajši prepir ob šanku. Na odru je stala ogromna mašinerija, sestavljena iz ekranov in nepreglednega števila žičk, ki sta jih protagonista preklapljala sem ter tja in iz celotnega sistema izvabljala serijo zanimivih, presenetljivo povezanih zvokov. Ker zvočne podobe ne znam opisati bolje, kot so to storili sestavljavci napovednika, si jih bom dovolila kar citirati: spontana kompozicija, real-time procesiranje improviziranih zvočnih objektov, vokalna manipulacija, feedback zanke, kontrolirano-podivjana elektronika. To so besedne zveze, s katerimi se da pojasniti, kaj dejansko se je dogajalo. Laik pa takole: bilo je precej čudno, razbiti zvoki so se (ne vem, kako jima je to sicer uspevalo?!) povezovali v solidno celoto, eden izmed gospodov pa je vsake toliko časa uporabil mikrofon in vanj spuščal hecne zvoke. Aja, pa nekaj si je tlačil v usta.


Ker se nama je mudilo, sva nastop Alzheimer Tria (Tomaž Grom, Matjaž Manček, Marjan Stanič) in slovensko-avstralsko ad hoc impro akcijo morala izpustiti in pohiteti v Galo Halo, kjer je Dubsystem crew pripravljal teren za Fedayi Pacha, DJ-a, ki je prišel predstavit svoj prvenec Dub Works (In Mysterious Ways). Nastop se je začel izredno pozno in v trenutku so se od ne vem kje vzeli poslušalci, nabralo se nas je kakih 60. Že drugič v istem večeru sem videla, da si DJ-i nekaj tlačijo v usta. Tokrat je bila to neke vrste piščal, ki jo je Fedayi uporabljal za dopolnjevanje zvočnih podlag. To pa ni bil njegov edini pripomoček; s sabo je imel še majhen sintesajzerček, bobenček in neko stvar, ki je spreminjala zvok glede na to, kako blizu si dal roko. Ne vem, res, preveč meni neznanih stvari za en večer je bilo tole. Da pa ne razvlečem preveč: njegov ”elektro dub” ima zanimivo ime, ki izredno dobro pove, za kaj v bistvu gre: elektroriental dub. Glasba, obarvana z orientalskimi začimbami, zveni sveže, zaradi instrumentov, ki jih uporablja, pa tudi bolj živo. Nanj ne gledaš kot samo na DJ-a, pač pa je tudi glasbenik, zaradi česar sem ga vsaj sama doživela na drugačen način. Zelo pozitiven, moram priznati.


Vsi, ki vas je ta članek tako zelo zdramil, da bi šli spet kdaj ven, vedite, da Alzheimer Trio koncertira po celi Sloveniji, na Metelkovo pa se vrača decembra, medtem ko večeri francoske elektronske dub glasbe ob podpori Francoskega inštituta v Gali Hali potekajo redno.


Tina H. Zakonjšek


foto: Simon Šturm

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.