Izštekani: izštekani Izštekani Orkester slovenske vojske

izstekani_slovenska_vojska_00016

Tokratna redna mesečna oddaja Izštekani na Valu 202 je bila povsem drugače zasnovana kot ponavadi. V goste je Jure Longyka ‘pripeljal’ Orkester slovenske vojske in številno občinstvo. Saj godba je zaradi in za ljudi. Kaj pa je tako posebnega, da je lahko izštekano? S pomočjo medenine in patine je devetindvajset glasbenikov oživelo več desetletij stara dela avtorjev Čerina, Klime, Danila Bučarja, Antona Dolinarja, Antona Jakla in Ervina Hartmana starejšega. Posebnost so bili stari inštrumenti, ki jih v sodobnem orkestru ne zasledimo več. Ti inštrumenti, avtentični ali na novo izdelani, so Eb-trobenta, bas trobenta, tenor ventil pozavna, F-bas ventil pozavna, F-helikon in B-belikon ter francoski rog. Marsikateri inštrument je bilo potrebno ponovno oživeti in se ga naučiti od samega začetka. Andreja Šolar pravi, da so bila prva spoznavanja z inštrumentom prava polomija, a potem so se na prvi skupni vaji fantje izkazali.


V nasprotju z navado je bila najprej na vrsti dolga predstavitev gostov, ki vsak na svoj način prispevajo ali so prispevali k razvoju in delovanju slovenskih godb. Sogovorniki so bili: Igor Krivokapič, ki je kriv, da se je Orkester slovenske vojske izštekal, Ervin Hartman ml. (Predsednik Zveze slovenskih godb in član predsedstva Mednarodne zveze glasbenih društev), Tone Juvan (arhivar Društva Josip Čerin in Godbe Domžale), Leander Pegan ml. (kapelnik, ustanovitelj  slovenski godb), Daniel Leskovic (JSKD, sodelavec za instrumentalno glasbo, kapelnik Bohinjske godbe in klarinetist), Jože Humer (Glasbena matica in predvsem dejaven na zborovskem področju), Ljubo Vošnjak (poveljujoči Orkestru slovenske vojske, tubist in kontrabasist).


Orkester sta uspešno vodila Andreja Šolar, ki se je izpopolnjevala iz kapelništva na Nizozemskem, tolkalistka v OSV, vodi Trobilni ansambel in sodeluje kot tolkalistka pri Pihalnem orkestru Lesce, in mag. Jani Šalamon, tolkalist, podpolkovnik, umetniški vodja in pomočnik poveljujočega OVS.


In kdo od vseh naštetih je bil najbolj izštekan? Po pogovoru sodeč je bil to Aljoša Deferri na Eb-klarinetu. Zakaj? Ker mora igrati narobe, da se sliši lepo in pravilno. Skozi celo oddajo je bilo opaziti hierarhijo in red, ki veljata v slovenski vojski. Ravno zaradi tega sem se udeležil tudi vaje, ki je bila zanimiva in tista prava Izštekana-izštekana. Na premieri v oddaji so bili kljub temu oblečeni v uniforme.


Skladbe, ob katerih se je dalo zapeti marsikatero slovensko narodno, so bile:


Karel Klima: KORAČNICA RUDOLFA MAISTRA


Anton Jakel: POTOVANJE PO KRANJSKI DEŽELI (Pastirica žgance kuha, Naj bo stara al pa mlada, Od Urala do Triglava…)


Ervin Hartman st.: POHORSKE CVETLICE


Anton Dolinar: MLADA POTA


Danilo Bučar: TRŠKA GORA


Josip Čerin: DOMŽALSKA KORAČNICA


Med drugim pa smo slišali tudi arhivske posnetke iz Narodne univerzitetne knjižnice v Ljubljani (Triglavska koračnica, Potovanje po kranjski deželi)


Bilo je zelo lepo slišati drugačne Izštekane, ki so tokrat pridobili kakšnega poslušalca več.  Naj medenina in patina še naprej dajeta veselje vsem glasbenikom in poslušalcem v letih, ki prihajajo


Živijo oj živijo


  tekst in foto: Damjan Demšar

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.