Children of Bodom – Are you dead yet?

Children of Bodom – Are you dead yet?

Children of Bodom – Are you dead yet?

Universal, 2005

 

Odločno predolgo je trajalo, da smo dočakali novo studijsko pošiljko finskih melodičnih death metalcev. Ampak se je splačalo! Vmes so nam sicer servirali hitri plošček Trashed, Lost & Strungout, ampak ljubitelji smo potrpežljivo čakali na nekaj večjega, bolj oprijemljivega. Že za uvod lahko rečemo, da je Are you dead yet? odličen album, z množico potencialnih hitov, ki se jim ni moč upreti.

 

Vrhunskih skladateljskih sposobnosti Alexija Laiha nam ni potrebno predstavljati, saj o tem priča cvetoča kariera njegove skupine. Pevec in kitarist zasedbe je našel magično formulo, ki mu vedno bolje služi on pa jo seveda na naše veselje izrablja kolikor je mogoče. Držimo pesti, da je zaradi hitrosti, s katero ustvarja, ne bo prehitro obrabil. Ploščo so namreč pripravili v pičlih šestih mesecih, kar bi lahko marsikomu dalo misliti, kaj za vraga bendi počnejo celo leto zaprti v studie, če je potem rezultat za zjokat.

 

Vsakršen pomislek o kakovosti albuma izgine ob poslušanju refrenov udarnih komadov kot so Living Dead Beat, Bastards of Bodom, In your Face, Next in Line in že poznan Trashed, Lost & Strungout. Roko na srce, tako učinkovitih in močnih melodij nismo pričakovali. Posebej zaradi mlačnosti prejšnjega, kljub vsemu solidnega albuma Hate Crew Deathroll, ki sta mu manjkali svežina in živahnost. Skladbe so manj kompleksne in poigrali so se z novimi zvoki, predvsem pri klaviaturah, ki pogostokrat preigravajo kitarske linije, kar daje glasbi poseben čar in globino. Kitare so kot po navadi vrhunsko odigrane in skrajno melodične.

 

Children of Bodom so se z novo pošiljko uspeli osvežiti, ob tem pa so ostali zvesti sami sebi in dali svojemu izvirnemu slogu nov zagon. Izvirnemu zato, ker so jim ga ničkoliki zavidali, poskušali kopirati in ga nikoli zares izenačili. Brez dvoma bodo komadi z Are you dead yet? najbolje zažgali v živo, saj so izpiljeni za koncertne nastope. Mimogrede, pred meseci so si finci belili glave, katere komade bodo preigravali na turneji, zato so dali možnost oboževalcem, da glasujejo za svoje favorite. Ali bodo naše želje uslišane, bomo lahko preverili nekaj dni po novem letu, ko se nam v ljubljanskem VPK-ju obeta obisk otrok z jezera Bodom.

 

Tomaž Lukman

Povezani članki: