AlterFest 2005

alterfest_34_3pjanckimk

AlterFest 2005
Škofja Loka / Pri Rdeči Ostrigi
11. november 2005 / ob 22h


AlterFest 2005


V zadnjih letih ima Slovenija takšnih in drugačnih festivalov na pretek – poleti, pozimi ter spomladi in jeseni. Tokratno jesen so se odločili organizirati mladi gorenjci festival v Škofji Loki. Festival poimenovan AlterFest je zajel eno izmed mnogih zvrsti – punk. Punk, ki se je v desetletjih razvil zelo močno, dodane so mu bile razne zvrsti od popa, rocka, reaggea ipd. Tokratni večer so se nam predstavile mlade, (ne)izkušene in (ne)poznane skupine slovenskega »punka«.


Koncert, ki se je začel nekaj po 22. uri sta otvorila, brez kakršnegakoli napovednika dva mlada, zelo neizkušena »glasbenika« po imenu Divje Wehe. Boben in bas, združen v eno; vokal neprepoznaven, nobenega ritma, da o besedilih raje ne govorim. Po odigranem skoraj enournem repertuarju smo na odru zagledali okoliški band 8 in 80, ki je bil kanček bolj prepričljiv od prejšnjega, pod velikim vplivom punka osemdesetih ter besedil brez pomena. Glavni gostje večera pa so bili CZD (Center Za Dehumanizacijo). Band, ki je nastal v začetku osemdesetih, katerega ime si je izmislil glavni akter skupine Dušan Hedl je dokazal, da je treba tudi v tej zvrsti imeti veliko oderskih ali kakršnihkoli drugih izkušenj, da je koncert takšen kot mora biti, predvsem izveden profesionalno. Kot četrti band so nastopili 3=Pjančki iz Železnikov. Kdor pravi, da ne pozna benda, se gotovo moti, saj so svoj komad Zetor, po internetu predstavili zelo uspešno – lahko bi rekli, da je postal prava himna.


Po štirih bandih ta večer, smo zagotovo potrebovali tisto, kar smo nekateri čakali ves večer/noč – skupini Jebiga ter Backstage. Skupina Jebiga, ki je še zelo mlada na slovenski glasbeni sceni prihaja iz obale in preigrava v večini ska punk. Glede na to koliko časa so fantje na sceni – slabo leto so bili prava popestritev večera. We all felt true ska. Zadnja, težko pričakovana skupina večera pa je bila ljubljanska punk rock zasedba Backstage. Vendar so tokratni večer v večini preživeli v backstageu, kajti igrati ob pol četrti uri zjutraj prav gotovo nebi nikomur odgovarjalo. Fantje, ki imajo za seboj že zelo veliko kilometrino, se lahko pohvalijo, da so letos igrali kot predskupina nemškim Beatsteaks v Zagrebu ter pustili zelo dober vtis na avstrijskem festivalu Aerodrom. Še vedno predstavljajo svoj prvenec Backstage ter hkrati pripravljajo ter snemajo že nove skladbe za nov album, ki upam, da bo izšel že prihodnje leto. Na žalost pa smo predčasno odšli, ker smo bili že vsi precej utrujeni, saj si je dejansko vsak band privoščil imeti »samostojni koncert« in z raznim podaljševanjem utrudil tudi nas. Organizatorjem priporočam, da naslednje leto izberejo manj bandov, bende, ki so kvalitetni ali imajo vsaj nekaj izkušenj ter zgodnejšo uro začetka, kajti čakanje, da eden izmed bandov večera igra ob četri uri zjutraj ni ravno zabavno.


Monika Klinar


foto: Bojan Okorn
in Manca Gašpirc

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.