Za Slon in sadež goriš, bejbi

slon_in_sadez_003

Koncert: Slon in sadež
Kraj: MC  K.REŠ, Slovenska Bistrica, 30.9.2005
Vstopnina: …je ni bilo…
Obisk: približno 150 slonov in sadežev‘Za Metoda goriš, za Metoda goriš, beeeejbii’… sem pred leti zaslišala na festivalu Lent v Mariboru. Med kupovanjem štrudla ( prevod: jabolčnega zavitka) je mojo pozornost pritegnila provokativnost in satiričnost besedila. Iskanje izvora izvajalec komada je bila nuja. Ljubezen na prvi posluh bi lahko rekli. Čeprav se mi takrat niti sanjalo ni, da sta tisto takrat bila Slon in Sadež. Minilo je nekaj časa, da sem uspela obrazoma dati tudi ime, to se je zgodilo takrat, ko sta nam s simpatično animiranimi liki v spotu sporočala, da ne smemo tacat rožic in vrtinec njunega glasbenega sveta me je potegnil vase. O njunem nedvomnem prispevku k ohranjanju zdrave pameti s komadom Pot v f(x) ob mukotrpnem učenju za izpit iz matematike pa bi lahko pisala hvalospeve. Pravzaprav si zaslužita nominacijo za Nobelovo nagrado za mir, saj sta ga, z razlago matematičnih zagonetk na njun način, pri meni zagotovo dosegla.


Slon in sadež že nekaj časa nista več v duetu, temveč se je zasedba povečala za dva člana,(kar pa ni imelo nikakršnega vpliva na slovensko nataliteto). Petkov večer je tako sveta štirica v K.REŠu začela s komadom Slovenskega naroda sin, ki je, za nepoučene, posrečen ‘šnelkurs’ zgodovine Slovencev. Da pa nas ne bi izobrazili samo na zgodovinskem področju, so nas popeljali tudi v svet matematike in na Pot v f(x). Predstavili  so nam življenje, ki ga živijo Medvedi in sočustvovali z vsemi, ki jih pretepa mati. Vsi lokalci so se lahko našli v komadu Vaška mafija, motoristi so z veseljem zavili na Levi pas, (ne)srečno zaljubljeni pa so lahko potočili solzico ob Lipe cvetejo. Povabili so nas tudi na ples v nemškem jeziku(Tanz mit uns), z veseljem smo sprejeli. Imeli so celo toliko jajc, da so izdali, da so Komercialne pizde in mi smo jim vse velikodušno odpustili.


Iz albuma Narod in tehnika so nam, na veselje vseh Štajercev v dvorani(torej velike večine prisotnih), postregli z Reperjem(z Jožetom Goriškom v glavni vlogi) in z reggae-jem po Talibansko. Za animacijo publike(kot, da je bila le-ta potrebna ob njihovem nastopu) so priredili tudi Magično nagradno igro, katere glavna nagrada PP(polno pivo) je bila deležna velikega zanimanja in mladenki, ki je nagrado dobila iz srca čestitamo. Publiko sta držala na nogah in široko nasmejanih ust z obilico resno-smešnih in smešno-resnih komentarjev v stilu Štafete mladosti, ki sta si jo prvotna Slon in Sadež podajala na tv ekranih v istoimenski oddaji. Večer so zaključili z razpacanim ježkom in ni znano ali so ga po koncertu uspeli ‘odpacati’ ter ali so jabolka in hruške še vedno kar tam.


Slon in sadež so res to, za kar se imajo. Torej bend za male in velike, za štadione in lokale, za poroke in sedmine, za rojstne dneve in koline. To pa samo zato, ker s svojo svežino, provokativnostjo, izvirnostjo in razgledanostjo predstavljajo antipod monotonosti, plehkosti in nezanimivosti večine predstavnikov vseh glasbenih žanrov po katerih se tako suvereno sprehajajo. Slon in sadež so kul na pozitiven, iskren in inteligenten način. Ne pretvarjajo se, znajo nasmejati, dajo misliti, z občinstvom delijo celo svoje pivo(in obratno). Zaradi vsega naštetega ne gorimo za Metoda, temveč za Slon in sadež.Barbara P.


foto: Maya

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.