Novi fosili v najboljši, 2005. izdaji

Avtorica prispevka z legendami

Avtorica prispevka z legendami

Po mnogo letih nedelovanja, so Novi fosili sedaj ponovno skupaj. Dobra stara ekipa: Rajko, Vlado, Nenad, Marinko in nepogrešljiva Sanja so se združili in na novo posneli nekaj svojih največjih uspešnic ter jih izdali na plošči, ki nosi naslov ‘Za dobra stara vremena 2005’ in je v Sloveniji izšla pri založbi Dallas Records.


Legendarna skupina, ob glasbi katere so rasle generacije otrok, katerih starši so poslušali to, zagotovo na območju bivše Jugoslavije najbolj poznano in popularno skupino, je bila pred kratkim v Ljubljani, kjer so nekaterim medijem (tudi RockOnNetu) omogočili intervjuje. Neverjetna sproščenost, ki je sijala iz vsakega izmed njih, je neopisljiva. Tako dobro jih je videti ponovno skupaj!


 


Zakaj nekakšna ‘best of’ plošča ravno sedaj?


Sanja: Ker je naša publika to želela. In zagrebški dnevni časopis je stopil v akcijo, da sami bralci izberejo svojih dvanajst najljubših pesmi Novih fosilov. To glasovanje je trajalo cele štiri tedne. Izmed ponujenih 80 pesmi, ki so že bile nekakšen ožji izbor, so jih bralci izbrali nato dvanajst. Seveda vseh le nismo mogli zadovoljiti, a teh dvanajst pesmi, ki so se znašle na prvih mestih glasovalcev so sedaj tudi na CDju. Vse smo posneli na novo, letos.


Kako ste naredili izbor izmed vseh vaših hitov, bi bilo moje naslednje vprašanje, a na to ste mi ravnokar že odgovorili.


Sanja: Pravzaprav da. Bralci časopisa Večernji list so izbirali in izbrali. Mi bomo po koncertih izdali še CD v živo, kjer bo seveda veliko več pesmi, ne le dvanajst in to bo še en tak ‘live’ koncert, kjer bodo ljudje lahko slišali še neke druge pesmi.


Vlado: Live event


Delate kaj tudi na novi glasbi?


Sanja: Za sedaj ne. Dogovor med nami in našim producentom je, da odigramo skupno pet koncertov in sedaj razmišljamo samo o tem in vse posvečamo le temu. Želimo narediti to pošteno in profesionalno. Če bomo drugo leto izdali studijski album ali ne, ne morem odgovoriti, ker trenutno enostavno o tem niti ne razmišljamo.


Rajko: Zagotovo ne po teh dveh ploščah. Po ‘Za dobra stara vremena 2005’ in po še prihajajoči s koncertov. Tretji album v enem letu bi bil malce preveč.


Kako se med seboj usklajujete? Najdete čas za družine, morebitne vaje, za Nove fosile?


Rajko: In za svoje solo kariere, npr. Sanja je voditeljica oddaje na televiziji.


Marinko: Ko spravim vnuke spat, se ostalim članom fosilov javim, da lahko pridem na vajo.


Sanja: To pa se ujema s časom, ko jaz spravim otroke spat. Tako, da vsi skupaj lahko vadimo.


Rajko: Poskusimo pri Sanji in pri Neneku in potem vsi skupaj lupimo krompir za kosilo.


Vsi: smeh


Vlado: Ena velika mera profesionalizma, ki je bila med nami nekoč, obstaja tudi dandanes. Potrebujemo samo dobro voljo in se vsi termini, vse lahko uskladi in prilagodi. Tako da stvar, za katero smo se po dolgih letih zbrali, res zaživi v pravem pomenu in da je kvalitetna. Kar si tudi zasluži.


Koncert v Sloveniji bo v hali Tivoli, 22. oktobra. Bo kaj posebnega?


Sanja: Seveda. Vsekakor. Vsi koncerti Novih fosilov bodo, so bili posebni. Po petnajstih letih, kolikor nismo bili skupaj, bo to res ena izdaja Novih fosilov, kakršne naša publika še ni videla. Na koncertu bodo vse občinstvu dobro poznane skladbe, hit do hita. A nekako, recimo v novi izdaji. Po petnajstih letih.


Kakšno publiko pričakujete?


Sanja: Pričakujemo vso svojo publiko.


Mlajšo, starejšo?


Sanja: To so vedno bili in otroci in njihovi starši, strici, tete in babice. Mi smo bili zares edini band na prostoru bivše Jugoslavije, ki je imel publiko resnično tako pisano, tako širokega razpona po letih. Verjamem, da bodo na ta koncert prišli otroci, ki se v časih Novih fosilov še niso rodili. In otroci tistih otrok, ki so bili tedaj na koncertih.


Imate kako svojo najljubšo pesem?


Rajko: Sam se ne morem odločiti za prav le eno pesem. Lahko izpostavim ‘Još te volim’. To je pesem, ki v živi izvedbi vedno izvabi posebne občutke od občinstva in tudi od mene.


Vlado: Meni je nekako najljubša seveda ‘Za dobra stara vremena’, ki je nekakšna himna in pesem, ki bo preživela še naše otroke. Lahko bi se celo reklo, da je že ponarodela, četudi je njen avtor Rajko Dujmić. In pesem ‘Ključ je ispod otirača’. Zaradi dobrega besedila, lepega aranžmaja.


Marinko: S tem se strinjam tudi jaz.


Tudi sama sem rasla z vašo glasbo …


Marinko: Lepo ste zrasli.


Vsi: smeh


Sanja: Od vseh teh pesmi je težko izločiti in izbrati najljubšo. Vsak od nas ima zagotovo neke skladbe, ki so mu bliže srcu. Ko smo se sedaj dogovarjali o skladbah za koncert, je bilo to strašno težko! Od množice dobrih pesmi … Saj ne moremo igrati osem ur! To bi bilo malo težje. (se malček zamisli) Mogoče bi pa lahko?


Nenad: Ne bi zdržali.


Vlado: Bi imeli pavzo vmes.


Marinko: Jaz bi želel svoji, naši publiki sporočiti, naj pridejo na koncert brez strahu – jaz še vedno hodim.


Vsi: smeh


Torej – dobri, stari časi so se vrnili?


Sanja: Zagotovo! Nam niso nikoli niti odšli.


 


Novi fosili bodo skupno odigrali pet koncertov, enega tudi v Sloveniji in sicer 22. oktobra 2005 v hali Tivoli. Vstopnice po ceni 5.500 SIT so že v prodaji. Tako kot odličen, nostalgičen CD ‘Za dobra stara vremena 2005’.Tanyisha

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.