Na lepem prijazni mutant – Potaplja se raj / Paradise drowning

Na lepem prijazni mutant – Potaplja se raj / Paradise drowning

Na lepem prijazni mutant – Potaplja se raj / Paradise drowning

2005, Nika records


Neozirajoč se na ostre zvoke kitar in uporniško gibanje takratne mladine je alter jazz rock zasedba Na Lepem Prijazni (NLP) v času osedemdesetih letih prejšnjega stoletja, torej v času punk revolucije, ubrala svojo pot in preigravala nekoliko manj melodične in bolj zahtevne pejsaže, ki so bili podkrepljeni z abstraktnimi in ne ravno vsakdanjimi besedili. Raznobarvni kolaž vokala (Andrej Trobentar), kitare (Vojko Aleksič), basa (Al Stone), bobnov (Roman Škraba), klaviatur (Andrija Pušič) in saksofona (Polde Poljanšek) jim je leta 1980 uspelo sestaviti na plošči What a Time to Make a Fool of You, ki je navrgla celo hita Lisica in Faeton.


Po ‘začasnem’ razpadu leto kasneje, 24 letih mutiranja v Na Lepem Prijazni Mutant in variaciah v zasedbi, v kateri od ustanovnih članov ostajata le Andrej Trobentar in Vojko Aleksič, pa se na novem izdelku Potaplja se raj / Paradise drowning nadaljuje in celo širi zelo barvita kombinacija glasbenih stilov, ki so jih gojili že na zgoraj omenjenem prvencu. Predalčkanje pri NLPm zagotovo ni na mestu, saj se kar 13-članska zasedba, ki je zaslužna za izvedbo projekta, spretno sprehaja med poslušljivim jazzom, zahtvnejšim bluesom in lahkotnim jazz-rockom, ki pa so zabeljeni še s kopico sodobnejših elektronskih zvokov. Kot gosta pri preoblekah starih uspešnic sodelujeta tudi eminenca Oto Pestner, ki Lisici vdahne bolj šansonjerski prizvok, in Tinkara Kovač, ki z glasom in flavto popestri slovensko in angleško različico Faetona/Phaetona. V primerjavi s prvencem je nekoliko več poudarka na inštrumentalnih skladbah, v katerih se odpira več manevrskega prostora za improvizacijo in izražanja individualnih sposobnosti prekaljenih glasbenikov.


Z dvojezičnim naslovom plošče nas napeljujejo na misel o načrtovanem preboju slovenskih meja in predstavitvi tujim glasbenim sladokuscem, domače pa bodo z živimi nastopi skušali prepričati že v bližnji prihodnosti. Ne zamudite!


Več informacij o zasedbi najdete na www.nalepemprijazni.com!


Jurij Bizjak

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.