Lizbonska zgodba z Madredeus

madredeus_001

Cankarjev dom, 4. oktober 2005
Koncert portugalske skupine Madredeus


Melanholična fuzija fada in modernih popularnih smeri, čiste vokalne linije in subtilna lirika. Madredeus, verjetno najbolj prepoznavna in uveljavljenja portugalska zasedba je v začetku tega tedna na razprodanih koncertih v Cankarjevem domu po mnogih letih spet prevzela slovensko javnost in nam pričara dva čudovita koncertna večera.


Madredeus so v svojem 15-letnem ustvarjanju postali nepogrešljivi del portugalske in svetovne glasbene scene in ustvarili prepoznaven zvok, zaščiten z otožno liriko in markantnim glasom Terese Salgueiro.


Zasedba se imenuje po samostanu Madre de Deus, kjer se pred 17 leti prvič predstavijo takrat še povsem neznani in neuveljavljeni glasbeniki. Vsak izdani album skupino ponese korak naprej in kmalu (takrat še) sekstet že žanje uspehe med domačo publiko. Dokumentarni film Lizbonska zgodba (Lisbon Story; Wim Wenders, 1995) poleg razglednic skrivnostne portugalske metropole v svet ponese tudi čutni fado skupine, ki za omenjeni dokumentarec prispeva glasbeno podlago. Madredeus čez noč postanejo svetovne glasbene zvezde in se trdno zasidrajo v svetovnem glasbenem morju, po katerem plujejo še danes.


Na torkovem koncertu v že drugič razprodani Gallusovi dvorani slišimo tako uspešnice z minulih albumov kot novejše pesmi z aktualnih plošč Faluas do Tejo in Um Amor Infinito. Po slednjem albumu skupina poimenuje svojo dvoletno turnejo, v okviru katere se predstavi tudi v slovenski prestolnici.


V dveh urah in pol trajajočem koncertu  nas Madredeus s svojo senzibilno glasbo, ki je skoraj v celoti posvečena Lizboni, popeljejo v najbolj zahoden košček Evrope, po reki Tagus, skozi ozke lizbonske ulice vse do Atlantskega oceana. Ne pozabijo niti na najbolj temne strani mesta, na siromaško življenje in trpljenje revnega sloja ter na osamljenost in hrepenenje Lizbončanov.  


Po obveznem bisu (med drugimi Lisboa, Rinha Do Mar; ena od pesmi iz Lisbon story …) se kvartet (klasični kitari, klaviature in vokal) poslovi in odpotuje naprej, saj je pred njimi še dolga turneja in veliko poslanstvo – skozi prizmo nezameneljive fado glasbe svetu predstaviti lepote, čare in skrivnosti portugalske prestolnice.


Pina Sadar


foto: Samo Bešlagič

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.