Damien Rice – O

Damien Rice - O

Damien Rice – O

Vector Recordings, 2003


Pozno ponoči se vrnem v hostel, kolegi ga še žurajo, jaz pa se odločim, da preden zaspim, pogledam še en film na kolegovem laptop-u. Zalaufam film Closer (po slovensko Bližnji odnosi). V delni pijanosti in zaspanosti zaslišim prve takte glasbe. Ušesa prepoznajo njim prijeten zvok. Na ekranu se pojavi prelepa Natalie Portman in prvi verzi uvodnega songa ”And so it is just like you said it would be” in takoj si rečem, da moram dobit ta komad. Kakšen teden kasneje sem že doma in že poslušam cel album avtorja omenjenega komada. Plošček takoj vzljubim.


Damien Rice je skupaj spravil album za romantike in večne sanjače ali kot bi moja prijateljica rekla ”za dušo prvezat”. Že prvi komad Delicate nam da vedeti, da nas bo album v počasnih ritmih popeljal v sanjarjenje in nam na plano priklical prijetne in manj prijetne spomine. Kmalu glasba postane za odtenek živahnejša ampak še vedno nežna a nas kmalu spet zapelje med nežne balade s pesmijo The Blower’s Daughter, ki je tudi začetna in končna pesem v prej omenjenem filmu Closer. Pesmi, ki bi jih rad izpostavil so še Canonball, Amie in Eskimo.


Pesmi na albumu so si zelo podobne a še vseeno različne in CD nikoli ne postane monoton in se ne začne ponavljati. Glasba je čisto preprosta. Seveda ji ne manjka za balade značilna akustična kitara in violina, ki se jima poleg bobnov pridrži še kakšna flavta in podobni inštrumenti. Besedila pa so po vsej verjetnosti v večini osebno izpovedna. Delujejo zelo preprosta, a ko se poglobiš, ugotoviš da govorijo še veliko več. Pri izvajanju besedil se mu občasno pridruži še nežen ženski glas, ki je kot pika na i in pesem kot celoto povzdigne nivo višje.


Album je predvsem za deževne dneve ali za celjenje strtega srca. Paše tudi ob poležavanju na postelji brez razloga. Vsekakor album vreden prostora v vaši kolekciji za kakšne posebne romantične trenutke.
Glede na naslov albuma pa bi zaključil kar z verzem iz pesmi Amie: ”Amie come sit on my wall and read me the story of O ”.


Uroš Žuraj

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.