BFM 15

bfm15_076Temma X Muzikfest: 15-letnica Big foot mame
Gospodarsko razstavišce, 28. oktober 2005


Petnajst let koncertiranja, preigravanja legendarnih rock uspešnic in pisanja že skoraj ponarodelih hitov. Petnajst let navduševanja, slave in vsesplošnega odobravanja. Petnajst let ustvarjanja novih trendov, krojenja domače glasbene scene in uporništva. Petnajst let Big foot mame.


Po mesecih pričakovanja in napovedovanja se v petek, 28. oktobra, na Gospodarskem razstavišču zgodi koncert leta. Bend zavidljivega slovesa in uspeha za svojo 15. obletnico priredi ultra velik in dober žur, na katerem ne sme manjkati nihče. In sodeč po line-upu in nepregledni množici, ki okupirala slovensko prestolnico že ure pred pričetkom, verjetno res ni veliko pravih rockerskih zaprisežencev, ki ravnodušno ostanejo doma.
Kdor pa se iz takega ali drugačnega razloga znajdete v tej peščici, pa mu je lahko resnicno žal. Po dolgem času smo koncno priča velikemu rock dogodku, ki mine brez zapletov.


Big foot mama so v poldrugi dekadi glasbenega ustvarjanja naredili veliko za slovensko glasbeno sceno. In zdaj slovenska glasbena scena naredi nekaj za BFM. Trinajst skupin na koncert prinese inovativna darila – na novo preoblečene, prirejene in spremenjene komade legendarnih slavljencev.


Dej še eno litro z razkošno pihalno sekcijo in spodnjimi majicami otvori večer s hitom Rola se, Leaf Fat pa navdušijo z udarno Nimfomanko. Njihov energičen nastop še enkrat potrdi rek, da kri ni voda, saj bobnarja Jaka in Grega Skočirja povezujejo tesne sorodstvene vezi. S strupeno suverenostjo nadaljujejo tudi Sausages s Črnim tulipanom, z vse bolj popularnimi Velenjčani naio ssaion pa prebijemo severni led. Dan D na dnevu D priredijo Zadnji poraz, poraz pa zagotovo ni Buldožer, ki ga z etno barvami poslika Katalena. Nekdanji big footovec Gušti v družbi Polone poskrbi za pozitivne Vibracije, Srečna mladina pa mladino pod odrom osreči s Pingvinom. Zabavna voditelja Igor in Jure napovesta še bolj zabaven duet Slon in Sadež, ki v pičlih treh minutah predstavi popolni opus praznujoče skupine, navdušenje pa doseže vrhunec z legendo slovenske narodno-zabavne glasbe Lojzetom Slakom. Ob spremljavi harmonike dvorano zajame večglasno odpeta Neki sladkega, ki požanje najmočnejši aplavz večera. Šukar z Garbage pusti medel vtis, Siddharta pa – po pričakovanjih, seveda – močno zatrese Gospodarsko razstavišče s sicer že slišano Neki sladkega. Za kon’c simpaticne koncertne uverture poskrbijo vedno odlični Elvis Jackson s Koncem sveta. Energije in toaletnega papirja ne manjka!


Koncert gostujočih zasedb naj bi sicer povezovali trije glavni akterji televizijske scene – Lado Bizovičar, Miha Šalehar in Peter Poles. Od velike trojice na koncu vidimo le Polesa, ki nič kaj posrečeno napove Siddharto, sicer pa moderiranje prevzameta že prej omenjena Slon in Sadež. Zamenjave pa še zdavnaj ne gre obžalovati. Ladove večkrat prisiljene in vedno ponavljajoče se fore, Šaleharjev »sofisticiran cinizem« in Polesov humor na prvo žogo so proti inventivnim domislicam priljubljenega glasbenega in voditeljskega para samo senca. Fanta sta pač zakon.


Veliki trenutek napoči. Napetost v dvorani je tik pred vreliščem, ko se s stropa spustijo zavese, po katerih se spretno zvijajo in sučejo trije akrobati. Nastop nam odpre usta, ki se ob teatralnem Skočirjevem spustu po žici še bolj razprejo. Big foot mama v (po)polni postavi stoji na odru, obdanem s konstrukcijo, ki tvori rimsko številko XV! Petnajst let glasbenega ustvarjanja skoncetrirajo v udarno dozo enournega repertoarja, ki nam jo vbrizgajo direktno v žilo. Posledice in stranski učinki: Venček najboljših BFM komadov, norenje ob dobro poznani glasbi in dramatičen odrski nastop. Seveda ne gre brez pompoznih pirotehničnih vložkov, meglice in srebrnih konfetov, ki na koncu dežujejo po nas. Grega, Dani, Zoran, Alen in Jože dokažejo, da je petnajst let vztrajnosti in truda obrodilo svoje sadove in da prekaljeni glasbeni mački vejo, kaj je dober rock’n’roll.


Če so koncert Siddharte za Bežigradom, ki velja za glasbeni dogodek leta 2003, zaznamovali slab sound in tehnične pomanjkljivosti, in je bil koncert leta 2004 Tabujev v Hali Tivoli vsesplošni polom, lahko za koncert letošnjega leta zatrdimo, da je bil preprosto odličen. Super organizacija, super glasba in super vzdušje. In drugo leto, Temma X Muzikfest 2? Upamo!


Pina Sadar


foto: Bojan Okorn in
Manca Gašpirc

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.