Amok, Commando in Abhorrence na Mostovni v Novi Gorici

Amok, Commando in Abhorrence na Mostovni v Novi Gorici

Amok, Commando in Abhorrence na Mostovni v Novi Gorici

Amok, Commando in Abhorrence, Nova Gorica / Mostovna, 8.10.2005


Sobotni večer na Mostovni je uvod v letošnjo hardcore sezono, ki zgleda precej obetavna, tako v Novi Gorici kot drugod po Sloveniji.  Pripravlja se kar nekaj stvari, vse skupaj pa se je na Mostovni začelo z dogodkom »Night of the ultimate mosh«. Pa še res je!


Zbralo se je približno 50 ljudi, kar je za veliko dvorano definitvno premalo – zanimanje za dogodke na sceni očitno peša in le to se odraža na slabšem vzdušju. Pa tudi statična množica ni ravno vzpodbuden dejavnik.


Nekaj po 22. uri so z nastopom pričeli hrvaški Amok. Skupino sestavljajo člani hrvaških skupin kot so Senata Fox, Nikad in Clean, Don’t Mess With Texas ter La Kurtizana. Odigrali so večino komadov, ki se nahajajo na »self titled« cd-ju, ki je bil izdan na hrvaški založbi Mesmerized Records. Pričeli so z komadom »Men and Pigs«, ki je tudi prvi na ploščku. Množica je delovala sicer zadržano, vendar je bilo kaj za videti na odru. Energičen vokalist, švedske melodije tipa At The Gates ter eksplozivnost, ki bi jo označil preprosto kot drveč hardcore. Da, res je, punk kids playing metal music. Sledili so ostali komadi iz prvenca, vendar je edini, katerega naslova se spomnim »Zašto ja?«. Na koncu tudi nekakšna priredba, tisto pravo punkersko žaganje, s katerim so pokazali, da fantje (in punce) premorejo preigravanje drugačnega stila in kaj več kot le generičen metalcore. Ni kaj, če ne drugače so razgreli hladno Mostovno.


Naslednji bend na odru, nemški Commando, sestoji iz članov A Traitor Like Judas ter Under Siege. Kaj naj rečem, omenjena benda tvorita že tako precej nasilno glasbo, kaj šele ko se člani združijo in ustvarijo tip benda Commando, pri čemer že ime pove, da bo pod odrom pravi kung-fu tečaj, nato pa vse skupaj zveni kot mešanica kakšnih Terror, Hatebreed ali Bury Your Dead. Torej,  ena sama kitara, veliko vojaških hlač ter zlobnega Slayer-iziranega zvoka. Precej energičen in hiter stil, komadi so si sicer medseboj zelo podobni, vendar je v živo izpadlo kar ok. Jezen vokalist, ki pri vsakem komadu spodbuja k noriji pod odrom, pa do tistih tipičnih tough guy »I don’t care, you’re nothing to me« naslovov komadov in tako naprej. Že prevečkrat slišan zvok, sploh v Nemčiji očitno obstaja velik trend, saj je problem, da kup bendov preigrava ta stil,  a vseeno lahko rečem, da bi ta večer z veseljem poslušal še kak komad ali dva po koncu seta. Glasba, ki mi osebno ustreza na dveh mestih – v avtoradiu pred koncertom ter na koncertu. Naj še omenim, da bo skupina kmalu izdala MCD na slovaški založbi Deadbutcher Records.


Zadnji bend večera, Abhorrence, prihaja iz Slovaške. Za njihove prejšnje izdaje sicer ne vem, je pa album iz leta 2004, »Burial Of Evil«, izdan tudi na založbi Deadbutcher Records. Tudi Abhorrence igrajo le z eno kitaro, kar je mogoče tisto pomanjkanje in praznina pri njihovem stilu, saj le ta zahteva malo več kot  pri prej omenjenih Commando. Drugače pa zvenijo kot nekoliko bolj brutalen mosh-metalcore z občasnimi melodijami, ki me najbolj spominjajo na nemške Destiny. Tudi vokal ni ravno tipičen, nekakšno grobo kričanje, mogoče sem pogrešal klasično metalcore kričanje, nekaj je tudi govorečih delov, vendar le to se pokvari z mejo med govorjenjem in petjem. Se pravi, da ustvarjajo kombinacijo stilov, ki bi lahko zvenela v redu, vendar osebno menim, da struktura komadov ni posrečena, saj vse skupaj deluje nekako nametano in nepovezano. Skupina ima tudi precej kritičen pristop k družbenim problemom, vokalist je spregovoril o problemu še-vedno-prisotnega fašističnega gibanja, »belega ponosa«, pa tudi drugih tematik, katerih se dotaknejo komadi »White Imbecility«, »Traitor« in »Ignorance of Justice«. Vse skupaj so popestrili tudi filmski sampli, ki so jih uporabili tudi na albumu. Pričakoval sem manj, saj je deževni večer zahteval svojo ceno, vendar me je razživet nastop skupine prijetno presenetil.


Prijeten začetek sezone na Mostovni, upam le, da se na bodočih koncertih pojavi več ljudi, saj je tako majhno število ljudi ustvarilo bolj žalostno vzdušje.


Valter Cvijič

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.