Zagrebška Šalata v znamenju MTV-ja

mtv_dan05_01_zagreb

MTV dan, Hrvaška / Zagreb, 10.9.2005


 


Dan se je začel klavrno, a rek slab začetek, dober konec se je tokrat (k sreči) izkazal za resničnega. Tako je po odpovedi akumulatorja, zastojih v predmestju Zagreba zaradi velikega požara in guest listi, na kateri o RONovi ekipi ni bilo ne duha ne sluha, nastopil čas za glasbo in užitek, za piko na i pod zvezdami in z razgledom na večerno-nočni Zagreb.


 


MTV dan je na Hrvaškem odprla reška skupina Father, ki pa sva jo (glej zgoraj) zamudila. Prišla sva ravno v trenutku, ko je neko v domovini očitno precej znano dekle napovedovalo skupino, ki polni štadione in zaradi katere v klubih pokajo stene. Takoj nama je bilo jasno, za koga gre. In res so se naslednji trenutek v znanem slogu na odru prikazali fantje iz skupine Siddharta. Prizorišče je bilo takrat še slabo obiskano in večina ljudi je s pivom v roki (15 kun) posedala na tribunah, pa vendar se je nekaj sto glav, očitno hrvaških fenov, nagnetlo pred odrom. Siddhartina playlista je bila sestavljena pretežno iz hitov, med katerimi so nekatere izvedli v novi, malce spremenjeni podobi. No, ker nismo bili v Sloveniji, je čas za njihov nastop hitro minil in oder so začeli pripravljati za veliki band večera, The Hives.


 


Energija frontmana Pelleja je preprosto nedojemljiva, kar se je tokrat ponovno izkazalo. Pevec se je najbolje opisal kar sam, ko je rekel, da slovi po dveh stvareh: dobrem petju in nenavadnosti (po njegovo idiotizmu). Sploh so njegove izjave, skupaj s pojavo, posebne. Kot na primer tale: ”Are you happy to see us? We are happy, too. Do you know why I said too? Because we are playing two shows tonight.” Če pustimo rečeno ob strani in se osredotočimo na zaigrano in zapeto, lahko rečem, da je zbrana možica (število se je od nastopa Siddharte kar za nekajkrat povečalo) ponorela. Kratki energični komadi so obiskovalce razživeli, prve vrste so norele tako, da si ne bi želela biti med njimi, odzivnost na spodbujanje k sodelovanju (skupno petje refrena) je bila odlična. Po dobre pol ure je Pelle zaključil z naslednjo domislico: ”Did you have a good time? Yes? Hate to say I told you so.”


 


Za nami je bila že polovica večera, pred nami pa še trije hrvaški bendi, ki jim je skupno to, da praktično vsi poznajo njihova besedila. Sledile so torej tri ure skupinskega petja. Prvi so bili na vrsti splitski The Beet Fleat, ki so atmosfero malce umirili – počasnejši komadi, reggae vložki in za konec še ljubezenska pesem. Za njimi so prišle na vrsto punk legende Hladno pivo. Naenkrat sem se spomnila na (žal že zdavnaj izgubljeno) kaseto iz srednje šole in si v spomin priklicala Für immer Punk, ki ga tokrat sicer niso zaigrali, zato pa so preigrali kopico starih in en svež komad. V skladu s hitrejšo glasbo se je ponovno začelo obče norenje (pa tudi polivanje piva vse naokrog).


 


Z že razbolelimi nogami smo počakali še zadnjo skupino večera. Priprave na njihov nastop so bile dolge, saj je bilo na oder treba prinesti kup rekvizitov, med njimi kartonasta pihala in zelenjavo. To je bil za Let 3 drugi nastop dneva, a o utrujenosti ni bilo sledu. In kaj reči o skupini, ki napiše komad Kurcem u čelo, kar je ne le naslov, pač pa tudi celotno besedilo, poleg tega pa poje še o pičkah in pesmi posveča črtam, s sabo na oder privleče kak ducat v narodne noše oblečenih deklin, med katerimi ena kasneje zapoje pesem s kačo okoli vratu, na vizualijah pa prikazuje spolne organe na tisoč načinov? Odgovor: najboljši možen zaključek večera, ki ti da energijo za vožnjo domov.


 


MTV dan je bil v Zagrebu torej uspeh. To sicer še ni garancija za prihodnost, a vseeno naj zaželimo ustvarjalcem veliko sreče, nam pa čim bolj raznovrstno glasbo in kvaliteten program, pa seveda še kako podobno prireditev.


 


Tina H. Zakonjšek


 


foto: Simon Šturm

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.