Rushours @ Fort Bourguignon

dsc01398

03.09.2005 ob 22h, do 8.ure, Fort Bourguignon, Pula/Hrvaška, 2000-3000 obiskovalcev, Vstopnina: 100 HRK, Ambient: fascinanten


Fort Bourguignon ni ‘fensi’ klub, niti mondena diskoteka, še manj ogromna hala ali karkoli drugega, kjer smo partijev vajeni. Je pravzaprav eden zadnjih krajev, kjer bi si drznili predstavljati tak dogodek. Je mogočna trdnjava, ki kljubuje zobu časa že več kot 100 let in predstavlja neverjetno privlačno vez med sedanjostjo v podobi elektronske glasbe in kulture, ki je skoncentrirana okoli nje, ter neko daljno, skoraj nepredstavljivo preteklostjo. Dober glas o samem prizorišču je že davno dosegel našo deveto vas in ker smo bili ravno v bližini, ko je bilo napovedano rušenje pod taktirko DJ Rusha, je bila ponudba preveč mamljiva, da bi se ji lahko uprli.

Sobotni večer se je začel dokaj negotovo, z iskanjem samega prizorišča. V drugem poskusu in po ogledu nočne Pule z okolico nama je končno uspelo parkirati jekleno mrcino na gričku z izjemnim razgledom, kjer je trdnjava locirana. Vrnitev v preteklost se je lahko začela. Trdnjava je mogočna že na prvi pogled. Trdna, neukrotljiva in malce zastrašujoča od zunaj, je dobila čisto drugačno dimenzijo po vstopu skozi vhod, ki-simbolično a zagotovo ne po naključju-spominja na tistega iz serije Zvezna vrata. V osrčju trdnjave je ogromen okrogel prostor, ki je sicer na prostem, vendar je bil za potrebe partija pokrit, na sredini pa majhna disko krogla, ki nas je tu in tam poleg laserskih in drugih svetlobnih efektov spomnila v katerem tisočletju smo. Sam prostor je izjemno akustičen in nenavaden. Pozicija DJ-ja malce nad plešočo rajo, neposredno nasproti vhoda pa daje prostoru prav poseben pridih. Okoli osrednjega prostora so v spodnjem nasprotju hodniki in manjši prostori, ki služijo bolj praktičnim namenom. Tam so našli svoje prostore šanki, toaleta in chill out lounge t.j. prostorček, kjer lahko utrujen od plesa malce posediš, poklepetaš, spiješ pijačo ali izvajaš kakršnokoli drugo sproščujočo dejavnost. V zgornjem nadstropju se v podobnem hodniku nahaja house floor. Zaradi zastekljenih oken in pomanjkanja zračenja je temperatura v tem prostoru kmalu narastla, a migajočih houserjev to očitno ni kaj dosti motilo, so pač odvrgli še kak del svoje oprave ali pa vsake toliko pokukali na zrak.

Na glavnem plesišču v središču trdnjave, kjer je kraljeval techno, je teren za rušenje pripravil DJ Raul, krmilo je ob polnoči predal Krekmanu, ki je suvereno nadaljeval s trdim in neizprosnim tempom. Ljudstvo je vidno uživalo in do prihoda največjega majstora nočne izmene, DJ Rusha so se po centru trdnjave razlegali kriki navdušenja, piščalke, aplavz in še kaj. Rush je ostal zvest svoji tradiciji bolj-je-trdo-boljše-je techna in očitno je to bilo natanko to, kar je publika hotela. Rush-enje je definitivno uspelo. Frank Kvitta ni imel lahkega dela, a je vseeno uspel obdržati publiko na nogah dokler ni prevzel nadzora Kashmire in je techno trdnjava definitivno padla. Do naslednjič seveda.

Nadstropje višje pa smo se pozibavali v malce drugačnem ritmu. Unique je otvoril sezono plesa, nadaljevali sto Mark Ash, Rubb Sur, stari znanec slovenske publike iz Ambasade Gavioli, Crazy Lemon(ki ga z očali skoraj ne bi prepoznali) ter za piko na i še Fryer & Boodale. Vsi omenjeni so postregli z všečnimi ritmi in servirali plesne melodije, ki so omilile rušilno silo spodnjega techno floora na bobniče naših ušes. Razmigali smo se na fuzijo trše, deep house melodike in progresivne ter trancey ritmike. Nikakor nam ni bilo dolgčas in občasno je bilo zaradi vročine na flooru nujno iti zajeti zrak na spodnji floor.

Party je bil poseben. Ne toliko zaradi nastopajočih, plešočih in nasploh vseh vpletenih, bolj zaradi samega prizorišča, ki je nenavadno, veliko in impresivno. Malce je zmotila le pretirana (in zelo očitna!) prisotnost prepovedanih substanc, ki je žal bila in očitno ostaja spremljevalec takih dogodkov. Fort Bourguignon so uspešno rušili, a vseeno ostaja enako trden kot je bil zadnjih sto let. Vseeno se poraja vprašanje ali se graditelji te mogočne stvaritve ne obračajo v grobu ob vsem, kar se dandanes tamkaj dogaja. Tega ne bomo nikoli izvedeli, vsekakor pa vemo, da je skok v preteklost na tak način zelo pozitivna izkušnja, ki jo bomo z veseljem ponovili. Večkrat.


 


Barbara P.


Foto: Maya

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.