Röyksopp – The Understanding

Röyksopp - The Understanding

Röyksopp – The Understanding

Virgin music, 2005
Distribucija: Dallas


Norveški duo Röyksopp v širših krogih ni prav poznano ime, čeprav s svojo melodično elektro godbo hitro zasvoji ušesa in povzroči srbenje podplatov. Prvenec z naslovom Melody A.M. iz leta 2001 je na svoje začudenje prodal v milijonskih izvodih, kar je bil pravi pokazatelj plodnega dela za nazaj in dobra vzpodbuda za naprej.


Podobno zvočno sliko z nekoliko več poudarka na besedilih sta Svein Berge in Torbjorn Brundtland prenesla tudi na drugi album The Understanding, kjer s štirimi inštrumentalnimi in osmimi vokalno-inštrumentalnimi komadi spretno krmarita med ambientalno umirjenimi in klubsko divjimi notami. Vokali in melodična elektro pop podlaga nam na trenutke v spomin prikličejo ikone Pet Shop Boys (Only This Moment, Beatifull Day Without You), nekoliko bolj hipnotični zvoki asociirajo na francoske Air (49 Percent), gostujoča Karin Dreijer s skandinavskim naglasom pa nakaže vpliv ekstravagantne Björk (What Else Is There?). Diskotečne pop melodije in zvoki analognih klaviatur nas popeljejo k v zadnjem času pogosto obujajočemu obdobju zgodnjih 80-ih let, ki pa v kombinaciji s polglasnimi vokali in galaktičnimi elektronskimi zvoki dobijo drugačno, modernejšo podobo. Inštrumentalna podlaga bi v kar nekaj primerih efektno delovala samostojno, saj tudi brez vokala tvori zaključeno celoto, ki se izvrstno poda k raznoraznim priložnostim. Kot živ inštrument se poleg elektronike često pojavljajo klaviature, svoje mesto pa sem ter tja zasedejo tudi bobni.


Album The Understanding tako v večini vsebuje ‘radio friendly’ glasbo, ki je primerna za miselni sprehod iz realnega v imaginarno, za intimne trenutke v dvoje ali zgolj kot nemoteča zvočna kulisa pri vsakdanjih opravilih. Kljub zgoraj naštetim primerjavam z ostalimi bandi lahko duet zaradi kreativnosti na drobnih, skoraj neopaznih zvokih označimo kot pravo elektro pop poživilo.


Jurij Bizjak

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.