Koncert prijateljstva

Koncert prijateljstva

Koncert prijateljstva

Trst, 22.09.2005


Adriatic Ensemble/Devin


Morje je tradicionalno element povezovanja. Zato se ni čuditi, da so predstavniki treh sosednjih držav Hrvaške, Italije in Slovenije izbrali ime za povsem nov glasbeni sestav prav po skupnem Jadranskem morju, na katero gleda vsaka od treh republik in s katerim so imeli prebivalci obmorskih mest Kopra, Reke in Trsta že od nekdaj čisto poseben odnos. Adriatic Ensemble je zanimiv glasbeni projekt, v pravem evropskem duhu, ki združuje že stoletne stalnice mednarodnih vezi s sodobnimi glasbenimi stili. Mimo vseh zgodovinskih, jezikovnih in političnih razhajanj sta prav glasba in Adrijansko morje dva elementa združevanja, na katera se je oprla skupina priznanih slovenskih, italijanskih in hrvaških izvajalcev, ki so za svoj krstni nastop izbrali jazzovsko govorico. Koncert prijateljstva, kot so ga poimenovali in  oblikovali
Vivien Galletta – glas (HR), Martina Feri – glas (I/SLO), Marko Feri – kitara (I/SLO), Ettore Michelazzi – flavta(I), Vladimir Babin – klavir (HR),  Aljoša Jerič – bobni (SLO), Andrea Zullian – kontrabas (I), je kljub mrazu, nenavadno silni septembrski burji in občasnemu pršenju prepričal zbrano občinstvo, ki je v skoraj zimski odpravi prisluhnilo poldrugi uri jazzovskih standardov, priredbam slovenskih narodnih napevov in motivom iz hrvaške ter italijanske zakladnice lahke glasbe.


Večer je podprlo več uglednih institucionalnih in gospodarskih sponzorjev, ki so se tudi osebno udeležili glasbenega večera: Generalni konzulat Republike Slovenije v Trstu in Generlani konzulat Republike Hrvatske v Trstu ter Trgovinska zbornica v Trstu, ATG – Italpanelli, Gorenje, Graphart, televizijska hiša Koper-Capodistria in Radio Koper, Devinski grof Thurn und Taxis, Občina Devin-Nabrežina, s svojim pokroviteljstvom pa je pristopila tudi Občina Trst.


Četrtkov nastop je bil le začetni korak Adriatic Ensembla, ki bo v naslednjih mesecih ponesel svojo ‘prijateljsko glasbo’ tudi na slovenska in hrvaška tla.


 


Tekst:  Alenka Hrovatin

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.