Koncert na meji

gong4

Nova Gorica, 23.9.2005


Zavod Gong in Kulturni dom Gorica – Gorizia, sta v sodelovanju z drugimi partnerji organizirala v petek 23. septembra na trgu pred železniško postajo v Novi Gorici prireditev Koncert na meji. Prireditev je ena iz niza dogodkov, organiziranih v preteklem obdobju na skupnem trgu ob meji, ki nosi simboliko povezovanja in skupnega ustvarjanja prebivalcev obeh mest. V petek zvečer se je pred odrom zbrala desettisočglava množica. Večer je bil preplet pesmi v angleščini, italijanščini in slovenščini ter mešanica dveh kultur. Začele so ga Le tre perle (trije biseri), kot jih je napovedali Andro Merku, ki je tudi povezoval celotno prireditev: Cristina Mauro, Tatjana Mihelj in Gabriella Gabrielli. Vsaka je ob spremljavi orkestra Karmelos pokazala svoj talent in glas s po eno pesmijo. Pri drugi pesmi se je Gabrielli pridružil Vlado Kreslin in skupaj sta nam zapela pesem Duetto, ki je bila napisana prav za to priložnost. Vlado Kreslin pa ni takoj zapustil odra, množico je zazibal še z nekaj svojimi uspešnicami, tokrat brez svoje kitare ampak ob spremstvu orkestra.


Za njim je oder zasedla Tinkara Kovač, ki je zadnje čase vedno bolj prepoznavna in uspešna tudi onstran slovenskih meja. Tudi ona ni nastopila s svojim spremljevalnim bendom, temveč jo je skozi cel koncert spremljal orkester, z izjemo treh komadov, ko se ji je na odru pridružil Peter Dekleva s svojo kitaro. Moram reči, da, tako ob spremljavi orkestra kot ob spremljavi samo Petrove kitare, Tinkarine pesmi zvenijo super.


Končno je nestrpna množica prišla na svoj račun, ko je oder zasedla Elisa. Mlada pevka je svojo glasbeno pot začela pri šestnajstih, največji uspeh pa je dosegla leta 2001, ko je na Sanremu zmagala s pesmijo Luce. Tokrat se je ob spremljavi orkestra predstavila še slovenski publiki in pokazala, da je izjemna pevka. Uspeh pa si zasluži toliko bolj, ker je sama avtorica vseh besedil in glasbe. Tako Tinkara kot tudi Elisa sta zapeli vsaka po eno pesem z znanim italijanskim glasbenikom Brunom Lauzijem, ki je v svoji dolgoletni karieri sodeloval že s številnimi glasbeniki.


Za soboto je Zavod GONG pripravil bolj rock večer, s skupinama The Maff in Dagh ter z Laro Baruca. O dveh bendih ne morem kaj dosti povedati, saj sta name naredila bolj medel vtis. Večer je zaključila Lara Baruca z bendom. Predstavila nam je svoj novi album Mindhacker, ki je prav te dni prišel na police trgovin. Na žalost je bilo v soboto veliko manj poslušalcev kot dan prej, mogoče sta dva koncerta v enem vikendu za Goričane le preveč, ne glede na to, da sta bila koncerta oba večera brezplačna.


Tekst in foto: Aleša Velikonja – LeLjo

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.