Živim, da norim …… Živim da, norim

43_cipkarski_dmevi_001

Železniki / na Plavžu, 16.7.2005


Mogoče se sprašujete kakšno zvezo ima naslovna fotografija s koncertnim vtisom in naslovom?! Odgovor je sila preprost za tiste, ki vedo kaj se dogaja v Železnikih popoldan in nato zvečer na Čipkarskih dnevih, ki so tretji teden v juliju že triinštirideset let. Najprej je nogometna tekma med oženjenimi in ledik, malce pavze in potem pa koncert.


Letos je bila ponudba skupin nadvse pestra. Najprej so se je predstavili Any-1, ki so najbrž imeli najtežje delo v svoji karieri. Skupina obstaja že od leta 2002 a so imeli malce premora, da so posneli dve skladbi. Na koncu šotora je bil šank in vsi žejni so se tam našli svoje zatočišče in le težko jih premakneš do odra. Glede na to, da so bili fantje pred skupina zasedbam TABU, MI2, Zoran Predin in ostalim lahko povem, da zelo pišejo izjemno kvalitetno glasbo s poudarkom na čistem besedilu in popolni izvedbi. Igrali so samo svoje skladbe. Več o Any-1 lahko preberete in slišite na http://any1.vsakdan.com


Sledili so favoriti večera. OBIDIL!  Progresivni metal band iz Železnikov je v letošnjem letu doživel kar nekaj sprememb tako v zasedbi kot pri založbi. Tokratni nastop je bil poslovilnii s skupino za klaviaturista Gašperja Kačarja, ki zaradi preobilice dela zapušča skupino. Razšli so se tudi z založbo On-Parole Productions, ki jih je stala tudi nastopa na Metal Campu 2005. A vsak konec ima kot oni pravijo tudi svoj začetek. Na 43.čipkarskih dnevih se je predstavil mladi kitarist in nov član skupine Obidil, Rok Tomšič, ki igra tudi v najstniški skupini Metalsteel. V prihodnjih nastopih bo za klaviaturami viden Matej Peternelj, ki so ga spoznali na enem od koncertov, ko je igral s skupino Requiem. In kakšna je sedaj glasba in nastop skupine? Velik napredek je viden v nastopu kot celota in po vseh teh »kilometrih« sta se kitarist Tomaž Jelenc in basist Andrej Čufer dodobra navadila nastopanja. Nastop je poživil Rok Tomšič, ki s svojo mladostjo in radostjo do igranja prilije potrebno energijo na ogenj. Katarina Globočnik je suvereno odpela cel koncert in izkazala se je tudi v komunikaciji z občinstvom. Da se zbere masa pod odrom je pri nas veliko priznanje skupini. Glede na vse točke, ki so jih zbrali na koncertu lahko ocenjujem, da gredo v pravo smer. Nisem pa pozabil kakšno popotnico in nalogo je dal na bobnih Klemen Markelj- Dr.Vane bobnarju Šank Rock-a Alešu Uranjeku. Skoraj petnajst minutni solo Dr. Vaneta je na noge postavil še tiste najbolj obsedele obiskovalce. Skoraj uro in pol so nas pozitivno presenečali z avtorsko glasbo člani skupine Obidil, ki se sedaj pripravljajo na snemanje nove plošče in videospota.


Šank Rock ponovno v Železnikih. Kaj novega o tej skupini ni povedati kot to, da so ponovno naredili izjemen žur. Zahvaliti se morajo referenci (Obidil), ki jim je pokazala, da je publika zahtevna in da vsi skupaj želimo najboljše kar se da. Tu se mora igrat zares. In tako so tudi nastopili. S popolno profesionalnostjo so izvajali svoje stare in nove komade. V svoj šov so uvrstili malo pirotehnike in vedno bolj zgleda nastop podoben tistim v velikih mestih in državah. Aleš Uranjek je tudi dokazal, tako kot pred njim Klemen Markelj, da se na dveh bas bobnih in celi garnituri činel, da narediti in odigrati marsikaj. Lahko bi se na koncu reklo, da je šlo za nekakšen dvoboj bobnarjev. Zmagovalca ne bi določal.


Zanimiv bi bil skupen nastop.


Tako je bilo v Železnikih na Plavžu 16. julija 2005.


tekst in foto: Damjan Demšar

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.