Farmerji orali po prestolnici

Farmerji orali po prestolnici

Farmerji orali po prestolnici

Crazed Farmers, Trnfest, KUD France Prešeren, Ljubljana


Pred izidom nove zgoščenke so se v Ljubljani predstavili Crazed Farmers.


Gorenjska skupina Crazed Farmers je tik pred izidom novega albuma izkoristila priložnost in se na Trnfestu predstavila ljubljanski publiki. Kmetolucija, ki jo je žanrsko nemogoče umestiti v glasbeni prostor, sploh pa je ni mogoče popredalčkati po zvrsti, je prav prijetno segrela mrzlo petkovo noč pod milim nebom. V dobri uri igranja so nam ponudili širok spekter svojih pobesnelih umetnin.


Za tiste, ki so skupino Crazed farmers slišalli in videli prvič v živo so bili nekakšen šok, ki se ne ozira (in ne odziva) ne na popularno, ne na moderno, ne hodi po smernicah pač pa dela tisto kar misli, čuti…in pri tem celo uspeva. Gredo močno v levo, v desno, navzgor in marsikdaj navzdol, le po sredini ne hodijo, tako da ni moč pričakovati kaj boste slišali v naslednjem trenutku.


Na kratko bi večer lahko opisal kot: Alter! Alter! Alter! Žanrsko so se dotikali skupin kot so The Birthday Party in Pixies, poigravali se s Tomom Waitsom in podobnimi; sprehajali pa so se od čistega punka, preko bluesa do swinga.  Komadi s katerimi so se predstavili in so v povprečju dolgi le poldrugo minuto, naj bi imeli zelo zanimiva besedila, po katerih se, če se sprehodiš po plošči vidi, da so fantje imeli kaj povedati, a jih je bilo v živo žal nemogoče razumeti.


Na koncertu smo lahko videli inovativnost mladih glasbenikov, ki so poleg osnovnih inštrumentov na odru uporabljali vse mogoče pripomočke, od osnovnih orglic, steklenice piva, s katero so drgnili ob kitarske strune, pa do neverjetnih zvokov, ki jih je iz svojih glasilk izvabljala peterica nadebudnih farmarjev; da o bojnih plesih Vračev, ki jih je izvajal pevec, sploh ne govorimo.


Inovativni in spontani »Kmetavzarji« (kot so se poimenovali sami) bodo v kratkem na police plasirali nov pridelek. Po mojem okusu veliko bolj prebavljiv kot prvi, in mogoče le še Alter! Alter in ne več 3x Alter! Ali je to dobro ali slabo pa boste kmalu lahko presodili tudi sami.


Miha Kutnar

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.