Če je ljubezen, je vse ostalo nepomenbno – intervju z Leo Dekleva

lea_dekleva_0031

Z mlado hrvaško kantavtorico Leo Dekleva smo se pogovarjali pred njenim prvim nastopom v Ljubljani, ki se je zgodil v sklopu prireditve ‘Noč v stari Ljubljani’ minuli petek na Prešernovem trgu. Mlada gospodična vsekakor skriva svoja leta za zrelostjo in šarmom, ki veje iz njene glasbe.


Prvenec, poimenovan ’emociJA’  oz. čustvo je izšel v začetku poletja in požel odlične ocene tako glasbenih kritikov kot tudi poslušalcev. Lea dela z odličnimi glasbeniki hrvaške estrade, kar pa ne preseneča, če vemo, da je dolga leta pela spremljevalne vokale npr. za skupino Parni Valjak. Mnogi jo primerjajo z Norah Jones, sama pa te primerjave ne sliši rada, saj glasbenico spoštuje in meni, da vseeno nimata nekih skupnih točk.


Ambiciozno kantavtorico, ki je vse skladbe na plošči napisala sama (izvštevši dve priredbi) smo v kratkem intervjuju malo povprašali o prihodnosti in aktualni plošči, saj smo prepričani, da si njena glasba to resnično zasluži.


Prvi album ’emociJA’ je bolj kot ne predstavitev Lee Dekleva take kot je? Avtorsko delo? Si to ti?


Sem jaz. Enajst pesmi na albumu, dve sta priredbi, ostalih devet je mojih pesmi. Če sem to jaz v smislu, če stojim za vsemi svojimi teksti? Da. Če so to avtobiografske zgodbe? Da, v večini so res. Torej – posledica življenja in stanja.


Na plošči sta dve priredbi – Bregovićeva in Depeche Mode. Zakaj prav ti dve?


Želeli smo nekaj, kar je popolnoma drugačno od tega kar delam jaz. Bregović je bil, in je še vedno, zares velik avtor, ko sem bila jaz še majhna. Poskusili smo zaplavati v neke druge vode, malo bolj oddaljene od mojega stila, da vidimo, kako bo to zvenelo. Da ne bi bilo tako, da bi se kantavtorji morali samo držati svojih stvari, temveč da se poskusijo tudi v drugih skladbah, katere morda niso tako blizu njim samim. Vse je bolj kot ne eksperiment.


Računaš še na kako priredbo kdaj? Kakšni so načrti?


Koncertna promocija se začne sedaj, v septembru. Skupina ki z mano nastopa se je že vrnila z morja. Poleti nismo nič delali na naši glasbi, pravzaprav je plošča komaj izšla – konec meseca maja in smo jo malo pustili samo da diha. Sedaj bo šlo vse po načrtih. Imeli bomo koncertno promocijo, morda manjši prostori, nekoliko intimnejši, … Igralo se bo, seveda.


Bo še kako novo sodelovanje s kakimi (po)znanimi glasbeniki?


Da. Obstaja eno sodelovanje, a mislim, da je bolje, da o tem spregovori on sam. Plošča bo izšla nekje oktobra meseca. Jaz sem sodelovala.


Je to morda sodelovanje z Oliverjem Dragojevićem?


(presenečeno) Ne vem. Jaz sem mu poslala nekaj, kar sem imela doma, mislim, da mu je bilo všeč in da bo pesem dobra. O tem pravzaprav ne moreva govoriti ne on ne jaz. To bo ljudem všeč ali pač ne. Ne vem.


Bo pa na njegovem albumu?


Da, na njegovem albumu.


Imaš dobro spremljevalno skupino. Lahko poveš še kaj o njih?


Bend je čista akustika. To pomeni – bobni, bas, kitara, moj klavir in imamo ustno harmoniko. Na koncertih imamo klaviature, tako da ne pozabimo in da se ne prepustimo samo akustiki. To imam jaz osebno rada.


Na plošči je vse posneto v živo. Zakaj?


Ravno zato, ker nismo hoteli delati na način, po katerem se dela dandanes. Gre se v studio in se sprogramira bobne, pa se sprogramira vse. bolj ali manj se vse dela računalniško. Meni osebno ta pristop ni všeč, čeprav nimam nič proti njemu. Mi smo želeli prav to, da se na plošči sliši ljudi, da se sliši prst, ki igra, … Mislim, da je v tem smisel.


Želiš tako delati tudi v bodoče?


Obvezno! Morda bodo kake manjše spremembe v aranžmajih. Morda bodo šli aranžmaji v kak bolj ‘trši’ stil. Morda pop-rock, morda jazz. Poskusit se levo in desno, ne ostati le na enem mestu. Vsekakor pa ne iti mimo sebe, naravni inštrumenti in obvezno v živo.


Počneš še kaj drugega v življenju ali samo pišeš?


V življenju sem se popolnoma odrekla nekim svojim iskanjem. Pravzaprav sem se jih rešila. V nekem obdobju sem se celo vpisala na pravno fakulteto. Po prigovarjanju staršev, ki niso več vedeli kaj bi z mano. Ker sama nisem vedela kaj bi sama s seboj. In so rekli, da je to precej donosno delo, biti odvetnik se splača … In sem šla hitro tja. Če bi mi rekli, naj se ukvarjam s cvetličarstvom, mislim da bi se tudi v to spustila, čisto iz tega razloga, da si rešim življenje. Od glasbe nisem nikoli mogla stran, sedaj pa sem se ji popolnoma prepustila. Sedaj, ko vidim kako se vse skupaj odvija, ko imam za to velike možnosti, ko me ljudje podpirajo v tem kar delam, … Vedno bo samo glasba.


Te zanima še kaka druga umetnost morda?


Zelo rada imam gledališče. Rada preberem dobro knjigo. A na žalost je Hrvaška premajhna država, da bi se delala kaka filmska glasba. Tako ja, s tem bi se tudi rada ukvarjala. Ali glasba za gledališče. To bi želela delati.


Kaj pa v Sloveniji? So kake možnosti tu morda?


Ja, nisem še vprašala kako te stvari gredo. V vsakem primeru pa me vse, kar je povezano z umetnostjo in z glasbo zelo zanima. Nisem suženj same sebe in svojega CDja, svojega imena in svoje slike v časopisih. To je pravzaprav zadnje kar mi je pomembno. Vendar pa vse kar je povezano z glasbo, nove možnosti skozi glasbo – jaz sem za.


Tvoje sporočilo mladim?


Zdi se mi, da so se ljudje vse bolj začeli odtujevati, da so se vrgli vse bolj v tehniko in se s tem oddaljili eden od drugega. Vsi smo obsedeni z nekimi novimi mobiteli, novim modelom avtomobila, internetom in mislim, da je komunikacije vse manj. Zato sem jaz s svojo novo ploščo, ki je cela prežeta z odnosom med dvema osebama, hotela spomniti na neka čustva, ki so morda že pozabljena. Kako zelo je v življenju pomembna ljubezen. In kako je vse ostalo nepomembno, če je ljubezen. Samo naj mladi, in prav tako vsi ostali, ne pozabijo na človeka. To je zame pomembno.


Kar pa se tiče glasbe – če imajo kaj za povedat, naj pišejo, naj igrajo, delajo na tem. Mislim, da glasba pomirja in poduhovlja osebo katera jo dela, po drugi strani pa lahko zadovolji neke ljudi, ki jih sploh ne poznaš, pa se vedno najdejo pred teboj in delijo del tega nečesa dobrega. Dela se na več strani – nekaj dobrega zase in tudi za druge. Pa naj se kar primejo in držijo glasbe, ki, če je dobra in če je iskrena – predvsem če je iskrena – vedno pride do pravih ljudi, poslušalcev.Text in foto: Tanyisha

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.