Billy’s Private Parking – Insomnia

Billy's Private Parking - Insomnia

Billy’s Private Parking – Insomnia

2005, Založba: Hipersound records


Začelo se je obdobje insomnie, pardon Insomnie


Insomnia (lat.): nespečnost, stanje brez spanja. Po BPP lahko neprijetno stanje, ki pa ga je istoimenska skupina obrnila na glavo in našla nove razlage … Stanje nespečnosti nam hoče skupina prikazati kot obdobje, v katerem je nov izdelek nastajal. Ponoči, pravijo, je ustvarjalnost čisto drugačna, gre za občutek polsna, zamaknjenosti …


Težko pričakovan album skupine je plod dela zadnjih treh let. Na njem najdemo 13 skladb, nekaj od njih že dodobra poznanih (Neon, Preženi oblake, Še verjamem (v srce), Ljubljana). Album je predvsem zanimiv, ker je na njem lepo odslikano delo in kvalitete novodobnega mojstra pop-rock scene Sergeja Pobegajla. Kot vrhunski hit-maker in producent na plošči slika svoje ideje, sposobnosti in predvsem originalnost. S pevko Urško Majdič, ki je avtorica večine besedil na plošči postajata dinamic duo slovenske glasbene scene … Izgleda, da privatna naveza seje velike uspehe tudi na profesionalnem področju (Klinar&Rupel, zakonca Vlašič, …).


Sami album najraje popredalčkajo kot rock s srcem. Pod to besedno zvezo se skriva melodični rock z besedili polnimi čustev. Navezanost članov na avtorske komade, na rock s srcem, je najbolje predstavljena na naslovnici – čustveno močno, šokantno in mogoče malenkost bizarno. Celostna podoba izdelka je vrhunska (so bend, ki vedo, da prodajaš cel izdelek z ovitkom). Vrhunske fotografije, ki vežejo strani (avtor Marcandrea), malo drugačen ovitek, kot smo ga vajeni (kako sovražim plastične ovitke …) in vrhunski tisk, ki daje izdelku občutek žametnosti, dragocenosti … in malo baroka povrhu …


Plošča je delo cele skupine. Vsak je v glasbi prepoznaven. Kot bi sami rekli … To je tista začimba, ki daje BPP poseben, prepozneven zvok. Na bobnih Jure Rozman, na basu Martin Rozman, na kitari Sergej Pobegajlo in vokalu Urška Majdič.


Kot smo že povedali, je za glasbo in produkcijo kriv Sergej, za večino besedil pa Urška. Izjema je skladba Balada, katere avtor je Dejan Došlo. Skladbi I wish in Kissing sta pa v celoti delo Sergeja Pobegajla. Na plošči najdemo celo štiri skladbe v angleškem jeziku.


Ploščo odpre komad Insomnia, za katerega BPP obljubjajo videospot. Rifovska kitara, mil in čuten Urškin vokal, dobro podprt z suvereno ritem sekcijo. Zelo podobna je skladba Ime, vendar je v njej zaznati tudi malo več moči iz drugače nežnih glasilk Urške Majdič. Temu receptu sledi tudi skladba Hej (paranoja).


Najbolj prepoznaven del BPP je nedvomno vokal, ki v sebi združuje neverjetno milino, čutnost, gracioznost. Včasih imaš občutek, da gre v falzet, kot v skladbi Na isti valovni dolžini. Skladba, ki vsebuje Van Halenovsko kitaro (močno, lepo definirano). Po mojem mnenju druga najboljša skladba na albumu. V komadih Breaking the ice in Moving on je opaziti Morissetovski šarm. Vsem dobro poznan Neon, katerega smo videli tudi v video obliki (režija Peter Bratuša) je komad z okusom, vonjem – v komadu se lepo prepleta vonj tobaka, vanilije in vrtnice. Z etno vložki sitarja in indijanskega vokala. Ljubljana je najbolj rockersko obarvan komad na albumu. Kitara in boben, ki me malo spominja na Rage against the machine – vsaj po intenzivnosti kitare in dialogu kitare in bobna. Refren je speven, skladbo pa krasijo raznolike linije bobna. Pesem je bila predstavljena na letošnji EMI.


Meni osebno številka ena je Še verjamem (v srce).  Dober temelj predstavlja tonalno nizek bas, kateremu dober kontrast je ‘bright’ vokal. Klavir predstavlja vezni člen, ki skladbo lepo začini. V vokalu opazim malo jeze, vendar še vedno dovolj mehko in graciosno … Na HIT-ovem festivalu predstavljena Preženi oblake je skladba, ki je bendu dala vedeti, da so na pravi poti – nagrajeno besedilo, velika podpora radijskih postaj in skupno drugo mesto. Zame osebno so oni zmagovalci!  Balada je klasičen predstavnik ljubezenske lirike … V nezmotljivem receptu – dve zgovorni kitari in vokal. Če vam komad Kissing you zveni, kot bi ga že slišali, se ne motite. V preteklosti je bil izveden s Tinkaro Kovač, je pa v celoti delo Sergeja Pobegajla.


Kaj povedati za konec ???


Album Insomnia nedvomno JE kvaliteten izdelek. Album v katerem ni klasičnih rockovskih solaž – ker jih ne potrebuje. Glasba, ki je nežno začinjena s sampli, ki pa delujejo blagodejno in kontekstualno. Vokalne linije so čiste, mestoma podprte z backi in duplexi, ki jih podarja Urška. Videti je predanost delu, videti je rock s srcem …Sergej se je kot avtor glasbe in producent izkazal kot vrhunski mojster. V kombinaciji z Urško postajata vedno bolj močna in prepoznavna … beauty and the beast


Nevidni člen, ki pa preveva vsako noto je oseba, kateri je album posvečen … ‘zavit v neskončnost, si pustil sledi na vsakemu od nas …’Ernest Lutman – Eki.


Težko pričakovani album je tukaj! Še vroč …


Dragan Babuder

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.