Vplivi kubanskih ritmov prevzeli Kranj!

cubismo6

Cubismo, Kranj / Grad Khislstein, sobota 2. julij 2005


Že v petek zvečer ob sprehodu, po sicer turobnem in mrzlem Kranju, so nas greli latino-ameriški ritmi. Kamorkoli si šel, ti je temperamenten zvok latinske Amerike , ki je prihajal iz okoliških lokalov, sledil. In ti zvoki so napovedovali kubansko obarvan vikend, ki je potekal v okviru odličnega, pestrega, kvalitetnega… festivala Carniola.


Poleg po kranjskih ulicah, pa se je v dvorani na Primskovem že izvajala prva polovica tega »kubanskega« programa, saj so nam pravi glasbeno plesni šov predstavili Conjunto Artístico Maraguán. Drugi del programa, na katerega se bom tudi osredotočila,  pa je bil nastop hrvaške skupine Cubismo.


Cubismo so odlični predvsem za tiste, ki v sebi lahko odkrijejo kanček latino temperamenta. Vendar je na tokratnem koncertu na začetku kazalo, da je takih bore malo. Tokrat nekoliko starejša publika (v primerjavi s tovrstnimi dogodki v Kranju) se je oprijela svojih stolov kot hlače riti. In v takem vzdušju je koncert  potekal nekaj deset minut, dokler se pogumna šesterica deklet in fanta ni odločila, da bojo okupirali prostor pred odrom, prostor za ples. V tistem trenutku so tudi člani zasedbe Cubismo dobili določen feed-back in koncertno vzdušje je naraščalo. Seveda se je kmalu opogumila večina mladih in tako je koncert dobil dušo in v prijetnem vzdušju potekal do konca.
Pa če se od vzdušja pomaknemo še malo h glasbi, naj povem, da so Cubismo res odlični glasbeniki, njihova glasba pa temelji predvsem na ritmu. Da ne bo pomote, melodika zato ni zanemarjena, le različni ritmični inštrumenti (ropotulje, razno razni bobni, kravji zvonci…) glasbo razgibajo in zaznamujejo.
Tokrat so nam predstavili lastne latino obarvane komade, zraven pa tudi nekaj tradicionalnih kubanskih, ki jih pozna vsak (Guantanamera, Oye como va…), pa tudi Tempero, skladbo, ki so jo igrajo skupaj z Gibonnijem (žal ne na tam koncertu)…


Resnično lahko rečem, da je bil to izredno prijeten in nepozaben večer, poln dobre glasbe!


Ana Saje


foto: Luka Dakskobler – Dax

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.