The White Stripes navdušila Slovenijo

white_stripes_002

THE WHITE STRIPES
Ljubljana / Križanke
6. julij 2005 ob 20.30
Cena karte v predprodaji: 6.a900 SIT
Na dan koncerta: 7.500 SIT


Mož in žena ali brat in sestra? Vprašanje, ki se je v zadnjem času porajalo v glavah vseh, ki so že nestrpno pričakovali nastop detroiškega dueta The White Stripes v Sloveniji. Meg & Jack White sta se rock’n’roll odločila prikazati na najbolj enostaven in spontan način. Meg na bobnih in njen mlajši brat, vokalist Jack na električni kitari. Kombinacija rdeče belo črnega ima svoj nastanek že v letu 1997. Že takrat pa so ljudje občutili njuno drugačnost.


Koncert napovedan za pol deveto uro zvečer, se je zavlekel za slabo uro. Tokrat brez predskupine ter čisti novodobni rock’n’roll. Že, ko smo vstopili v Križanke, nam je scena na odru dala vedeti, da bomo to noč v raju, saj je bila v stilu zadnjega albuma »belih črt« Get behind me satan. Brez kakršnegakoli napovednika, sta na na oder prišla belo črna Meg ter črno rdeč Jack. In koncert se je začel. Prvi komad Dead leaves and the dirty ground nam je narekoval, da to ne bo povprečen koncert, ampak še nekaj boljšega, norega! Ob norenju v Križankah, je bilo moč čutiti s kakšnimi čustvi igrata Meg & Jack. Uigrana kot vedno. Ko smo zaslišali uvodne takte najnovejšega komada ter hkrati singla, za katerega je bil posnet videospot Blue Orchid, so ljudje ponoreli. Ploskali v ritmu, peli in s tem še dodatno motivirali par na odru. Namen njunega koncerta, je bil predstaviti svoj zadnji album Get behind me satan ter seveda uspešnice prejšnjih štirih. Eden od vrhuncev večera pa je bil tudi komad Fell in love with a girl z albuma White blood cells. Kljub manjšim napakam, ki sta jih naredila ob komadu sta brez besed ter prekinitev šla dalje. Passive Manipulation, komad izveden na tolkalih očarljive Meg ter Hotel Yorba sta bila gotovo dva izmed vrhuncev večera. Jack je menjal s pomočjo svojih roadijov (ravnotako oblečenih v stilu črno-rdeče) kitare kot za šalo. Vendar kitare niso le vse, kar Jack obvlada. Izvedbe na pianu ter komad The Nurse na ksilofonu so bile ravnotako enkratne. Med koncertom je nekajkrat poudaril, da je presenečen nad odzivom slovenske publike, saj si ni nikoli mislil, da skupino v Sloveniji sploh poznamo. Komad My doorbell je prav tako ena izmed uspešnic zadnjega albuma in srčno upam, da tudi naslednji singel. In še zadnji komad. Kaj pa drugega kot Hardest button to button in Križanke so doživele zagotovo enega izmed najboljših koncertov to leto. V želji, da bi se vrnila nazaj na oder, so ljudje ploskali, vpili ipd. In že sta bila nazaj. Publika bi bila gotovo razočarana, če nebi dobila svoje doze komada I just don’t know what to do with myself albuma Elephant. Jack si je lahko vzel kratko pavzico, saj je publika obvladala komad. Izjava Jacka, da bi za to publiko lahko igral še celo noč je bila pika na i in zaslišali so se uvodni takti Seven nation army. Pri zadnjem komadu pa smo peli »He’s got no home…«, saj sta se brat in sestra nato odpravila naprej novim izzivom naproti na svoji turneji.


Ozračje, polno ljubezni do rock’n’roll-a je bilo moč čutiti na odru ter med publiko med koncertom ter po koncertu, ko smo si vsi izmenjavali vtise. Pozitivna Meg & Jack sta nam prikazala kaj je pravi rock’n’roll in srčno upamo, da se v prihodnosti nadejamo še kakšnega koncerta The White Stripes v Sloveniji. Bilo je fantastično!


Monika Klinar – NanaLui


foto: Bojan Okorn

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.