The Black Eyed Peas – Monkey Business

The Black Eyed Peas – Monkey Business

The Black Eyed Peas – Monkey Business

Interscope records, 2005 / distribucija: Multimedia


MTV je dandanes medij, ki se mu je težko izogniti, pa če je ta ovinek še tako širok. Časi Nirvane, Soundgarden in ostale grungerske druščine so mimo, kultne VJ-je tipa Ray Cokes in Paul King iz zgodnjih 90-ih so nasledili mlajši in bolj trendovski obrazi, čedalje vidnejšo minutažo pa prevzemajo reality showi in obsceni humoristi Jackass in Dirty Sanchez. Tudi glasba in njena vizualna manifestacija postaja čedalje bolj predvidljiva, saj za uspeh niti slučajno ni treba pokazati kakšne posebne izvirnosti, dovolj je že, da slediš že stokrat preverjeni formuli, ki le-tega zagotovo prinaša.


Kristalna produkcija, prepletanje hip-hopa, r’n’b-ja in funkyja ter sodelovanje s trenutno najbolj vročim imenom MTV-ja so elementi, ki so se jih na svojem četrtem albumu Monkey Business polastili tudi The Black Eyed Peas. Will I Am, Fergie, Apl D Ap in Taboo nam na skorajda polno zasedenem ploščku s 16 komadi ponujajo poletno mineštro vseh mogočih ritmov, ki jo z zavidljivim številom eminentnih imen bolj ali manj okusno tudi začinijo. Justin Timberlake, ki si ga je za ponovno naskakovanje lestvic sposodil tudi sam Snoop Dog, gostuje na My Style, živa legenda James Brown v They Don’t Want Music s svojim rezkavim glasom in obilico spremljajočih pihal združuje pop in funk, posrečena pa je tudi družba Stinga, kjer na matrico njegove Englishman in New York sanjarijo o utopičnem svetu, kjer velja načelo vsi za enega – eden za vse. Vklapljanje seksi vokala še bolj seksi Fergie v kombinaciji s seksepilnimi besedili večini komadov daje potencial poletnih klubskih hitov, medtem ko samostojno kvazi rapanje preostale trojice ob monotonih hip-hop ritmih namesto srbenja podplatov vzbudi le obilno mero dolgočasja. Tako se začetna navdušenost polne časovne kapacitete diska kaj hitro izkaže za črno piko, saj je logična posledica tega ponavljanje že slišanih vzorcev oziroma pomanjkanje pestrosti, razultat pa hitra zasičenost ušesnih kanalov.


The Black Eyed Peas so z vročimi ritmi v družbi cocktaila, morja in žgočega sonca popolnoma dobrodošli, v hladnejših obdobjih pa bo več prostora ponovno zavzela zahtevnejša in kvalitetnejša glasba.


Jurij Bizjak

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.