Festival Lent 2005

1 - Vse je s kruhom pomazano..

1 – Vse je s kruhom pomazano..

Levi breg mesta ob Dravi: Festival Lent 2005, 24.6 – 9.7. 2005.


Obiskovalcev več kot 260 000, frekvenčnost obiska pa okoli 500 000 obiskovalcev.


3800 nastopajočih iz okoli 30 držav (Argentina, Avstralija, Avstrija, BiH, Bolgarija, Čile, Finska, Francija, Hrvaška, Indija, Italija, Izrael, Jordanija, Kolumbija, Kuba, Libanon, Madžarska, Mehika, Nemčija, Nigerija, Peru, Poljska, Portoriko, Rusija, Srbija in Črna gora, Škotska, Španija, Velika Britanija, ZDA in Slovenija) na 22 prizoriščih.


360 akreditiranih novinarjev in 41 fotografov. 


Vreme: dokaj sprejemljivo, primerno za pivo.


Festival Lent je vsekakor največja festivalska prireditev v mestu ob Dravi, če ne v Sloveniji, kjer je v petnajstih dneh možno videti prav vse. Programsko je poskrbljeno za staro in mlado. Se pravi od gledališča, preko športa do glasbe. S slovensko in mednarodno zasedbo ter udeležbo. Hkrati pa se da vmes še fino zabavati. Za vse okuse, torej. Od umetniških, preko jazza in alternative do čistega popa in rocka. Lent pač ponuja tisto, kar je v tem trenutku optimalno mogoče izpeljati in še več, saj je večina prireditev brezplačnih. Največ ljudi pa za zanimivost pritegneta nekaj desetminutna ognjemeta v začetku in na koncu festivala.


A vendar. Lent v zadnjih letih kljub vedno boljši organiziranosti postaja manj obljuden. Levji delež pristavijo gostinci, ki molzejo obiskovalce. Tako, da le-ti več ali manj prakticirajo hojo gor-dol in ponovi. Gostinci znajo v bran povedati, da so za to krivi organizatorji, ki molzejo njih. Tako pride spet do začaranega kroga iz katerega ni izhoda.


Kljub vsemu pa je letošnji festival spet uspel in se nadejamo, da z leti ne bo poniknil, kot ponikne vse v štajerski prestolnici ali se prelevil v ‘parado pijanstva in kiča’, kot poje mr. Lent Djordje Balašević v eni izmed svojih pesmi. Da to ne bo še tako hitro je moč videti iz bogate sponzorske udeležbe, hkrati pa je bilo v tem času videti kar nekaj ’eminentnih’ osebnosti, ki sicer vse kar se dogaja v mestu ob Dravi več ali manj ignorirajo. Lent je pač dogodek na katerem je treba biti viden.


Se vidimo torej naslednje leto, ko vas bo ekipa RockOnNet-a spet dnevno informirala o dogodkih in prireditvah iz festivala, ter zalagala s fotografijami!


Besedilo: Marko PIGAC


Foto: 2-19 Marko PIGAC,
1,20-36 Marjan LAZNIK

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.