Coldplay – X&Y

Coldplay - X&Y

Coldplay – X&Y

Distribucija: Dallas Records


Coldplay – skupina, ki je ogromno zemeljsko oblo objela s svojimi stvarnimi, pozitivnimi skladbami, napisala novo poglavje britanskega rocka in nas prepričala s svojo preprostostjo in unikatnostjo. Coldplay so znova tu. S tretjim albumom X&Y se pripravljajo na nova osvajanja glasbenih lestvic, koncertnih odrov in seveda glasbenih navdušencev širom po svetu.


Britanska četverica na svetovno glasbeno sceno »prileti« s Parachutes, debitantskim albumom. Čeprav prvenec izzove nemalo pozitivnih kritik, rodi kar nekaj uspešnih hitov in se zasidra v srca ljubiteljev dobre britanske glasbe, jih pogosto brezbrižno pometemo v wanna-be-Oasis-and-U2 koš. Že dve leti kasneje »hladni igralci« dokažejo, kako zelo smo se motili. A Rush of Blood to the Head predstavlja nadgradnjo prvenca, poleg tega je blazna komercialna uspešnica, komade s plošče pa bomo še dolgo in radi predvajali. Zadetek v polno, torej.


Coldplay se za nekaj časa zavijejo v »glasbeni molk«. Obraz Chrisa Martina se nam namesto z ovitkov CD-jev smeji iz tračevskih revij, namesto na koncertih ga srečavamo na glamuroznih holywoodskih sprejemih in namesto o njegovem glasbenem ustvarjanju govorimo o njegovi slavni ženi in otročku z nenavadnim imenom.


A Coldplay se odločijo spet zaplavati v glasbene vode in tako njihovi zvesti oboževalci, ljubitelji tovrstne glasbe in vsi ostali glasbeni navdušenci nestrpno odštevamo dneve do izida težko pričakovanega in dolgo napovedovanega albuma. X&Y je končno tu …


X&Y je logično nadaljevanje prejšnjih albumom. Sentimentalna besedila, tipična angleška melanholija in  Martinov »heart-breaking« glas. Formula, ki je odlično funkcionirala že na prejšnjih izdelkih in jih skovala v zvezde, se znova obnese. A žal večino pesmi zveni precej podobno ter enolično, nekatere pa nas močno spominjajo na uspešnice z minulih albumov …


Fantje se odločijo, da bo prvi singel Speed of Sound, tipična »Coldplay popevka«, ki se že vrti po najrazličnejših radijskih ter televizijskih postajah. Sama bi za prvi singel nedvomno izbrala komad White Shadows, saj gre za – vsaj meni osebno – eno najboljših pesmi skupine! Komad ni zgolj kopija, preslikava minulih uspešnic, temveč predstavlja nekaj novega, svežega, hkrati pa ohranja prepoznaven slog skupine. Odlično!
Upam, da bo pesem izbrana za drugi singel, saj ima vse potenciale za kultno uspešnico!


Izpostavimo lahko tudi bonus track – Til Kingdom Come, skladbo, napisano za, zdaj žal že pokojnega, Johnnyja Casha. Coldplay se odločijo, da jo po njegovi smrti izvajajo sami, kar se izkaže za prav posrečeno idejo. Čeprav bi v pesmi težko prepoznali stil zasedbe, je prav drugačnost tisto, kar nas najbolj privlači.


Seveda pa ne albumu ne manjka tudi ekološke angažiranosti, ki smo jo pri skupini že vajeni. Tako spletni naslovi različnih okoljevarstvenih institucij, ki smo jih opazovali že na rokah Chrisa Martina (v spotih), najdejo mesto na ovitku CD-ja, kjer je natisnjen tudi logo CarbonNeutrala.


Guy Berryman, Will Champion, Johnny Buckland in Chris Martin so (ob pomoči producentov Dantona Supplea in Kena Nelsona) ustvarili še en zanimiv in kvaliteten album, ki se bo prav zagotovo pogosto znašel v naših CD predvajalnikih. Za naslednji izdelek pa si želimo nekoliko več poguma, eksperimentiranja in izzivov!


Pina Sadar

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.