Bobnarska klinika

bobnarska_klinika_001

Železniki, 30.6.2005


To ni ravno koncertni vtis ampak pohvale vredno dejanje


V četrtek 30. junija 2005 je bila v Železnikih »Bobnarska klinika«, ki jo je vodil Klemen Markelj. Prizorišče dogajanja so bili prostori Pihalnega orkestra Alples, katerega član je zadnjih nekaj let in bobnarja skupine Obidil. O njem, njegovih projektih in načrtih, ki jih ima v prihodnosti vam bom poročal v prihodnosti.


Danes je v ospredju dogodek, ki si zasluži veliko pozornosti v rockerskih in še posebej v bobnarskih vodah. Sam naslov klinika marsikomu ne pomeni veliko. A tu se skriva marsikaj. Od tega kako je primerneje igrati  na hi-hat z levo roko, če si desničar. Kako poenostaviti in izboljšati kvaliteto bobnanja z opazovanjem sebe in drugih v različnih situacijah življenja. Prvotni namen je bil pridobiti v naši dolini in v okolici mlade navdušence, ki bi radi pričeli z igranjem na bobne. Ni jih malo, vendar je bilo potrebno zbrati pogum in se odločiti. Kako zanimivo je pogledati otroka starega komaj šest, sedem let, ki gleda s široko odprtimi usti, velikimi očmi in napetimi ušesi. Kot da bi hotel nekaj več, še več. Bilo je res prijetno, toplo vzdušje, ki je ježilo lase. Navdušenje med dvajsetimi obiskovalci je bilo neizmerno veliko.


Med vsemi temi mladimi sem opazil (sem domačin) tudi obiskovalce iz drugih krajev. Dva sta prišla celo iz Raven na Koroškem. Si predstavljate te kilometre in to željo po znanju!? Le malce negativno so me presenetili domačini, ki igrajo po raznih zasedbah. Nikogar ni bilo. Očitno bo moral v Železnike nekdo, ki je z drugje. Je tuje vedno najboljše?


In kaj se je dogajalo?


Klinika se je pričela s predstavitvijo inštrumenta: baterije kot se reče v žargonu. Govoril je angleške izraze, ker slovenski niso ravno najbolj primerni. Je pa tudi zelo veliko tuje literature, tako, da je pojav angleščine logičen. Predstavitev je obsegala različne tehnike igranja na dva bas bobna, enojni in dvojni flam udarci, multidimenzionalno igranje na več pedal hkrati, različni parni in neparni ritmi. Kot posebnost je potrebno omeniti, da nadvse rad uporablja veliko število pedal. Marsikaj pri njegovih bobnih je nenavadnega, ne videnega a za vse to je potrebno veliko idej in vaj. Če opazuješ okolico vidiš, da je marsikaj postreženega na pladnju pred očmi.


Sledila je predstavitev palic Dynavox in činel Bosphorus in potem sem moral na žalost zapustiti kliniko zaradi obveznosti.


tekst in foto: Damjan Demšar


ps: obljuba o poročanju ostaja!

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.