Bijelo dugme – Best of (1984-1989)

Bijelo dugme - Best of (1984-1989)

Bijelo dugme – Best of (1984-1989)

Založba: Music Star Production, 2005, Distribucija: Menart


Bijelo dugme velja za eno največjih glasbenih skupin iz področja bivše države. Njihov frontman iz ozadja Goran Bregović pa poleg vsega drugega še za najpopularnejšega in najbolj priznanega glasbenika nasploh.


Plošček, ki ga imamo pred seboj je eden izmed teh, ki so bili vzrok oz posledica reuniona skupine. Namreč, Bregović je dejal, da so vsi originalni tejpi zgoreli ali bili pokradeni iz njegove hiše v Sarajevu, sam pa je moral zato na novo posneti in obdelati določene komade. Tako je po več kot 15ih letih ponovno poslušal dugme, ki mu je znova priraslo k srcu.


Best of 1984 – 1989 je obdobje po Željku Bebeku. Ko se dugme iz pastirskega rocka, čistega rock n` rolla s pridihom bluesa in še marsičesa prelevi oz razvije v novodobno Bijelo dugme. Le-to pa je preko disco ritmov, postopoma že načenjalo zvrst, ki jo je po letu `89 začel furati Brega v samostojni karieri – etno glasba. Prav ‘Djurdjevdan’, ‘Čiribiribela’ in ‘Lipe cvatu’ so najbolj pristen pokazatelj tega. Hkrati pa bi lahko zapisali, da je prav Goran Bregović začetnik oz neke vrste guru Turbo Folka na območju nekdanje domovine. Morda za zanimivost je pametno omeniti, da je pesem Lipe cvatu že tako priredba Bregovićeve sevdalinke ‘Šta ću nano dragi mi je ljut’, ki jo je pred tem napisal za Biseru Valetanlić.


Best of 1984 – 1989 je torej obdobje enega Tifinega albuma (Kosovka devojka) in dveh Alenovih (Ćiribiribela in Pljuni i zapjevaj). Slednji je imel celo najvišjo naklado, kljub temu, da se je zadnja turneja klavrno končala, saj so že bili ‘čutni’ nemiri, tako da je bil koncert v Derventi poslednji do turneje današnjih dni.


Boljših petnajst komadov ni mogoče izbrati iz tega obdobja, čeprav bi kot zadnjega lahko pričakovali prav ‘Pljuni i zapjevaj, moja Jugoslavijo’. Pesmi, ki se zvrstijo na tem ploščku so pa pravzaprav setlista poslovilne mini turneje 2005, brez Bebekovih seveda. Ne manjka niti ‘Pediculis pubis’. Zajebantski komad Bore Djordjevića in Gorana Bregovića o ‘sramnih ušeh’ ob manjši pomoči Tifinega grla na refrenu.


Remastering je vedno zanimiv, saj nam komad oz album naredi poslušljiv. Je pa tudi dokaj čist tako zvokovno kot vokalno. Čeprav moramo vedeti, da vsaj Alen Islamović vokalno v živo ničkaj ne zaostaja za studijsko verzijo. Pa tudi Tifa ima svoje pozitivna odstopanja, glede na vse kar je preživel v svojem dvoletnem obdobju pri gumbkih. Ko je bil več ali manj ves čas na injekcijah in tabletah, ki so mu preprečevale zatekanje glasilk, zraven tega pa je imel celo svojega logopeda kako izgovarjati določene besede. Kljub vsemu pa naj bi bil proglašen za najboljšega vokalista benda, kljub Bebekovi kilometrini in Islamovićevi priljubljenosti med nežnejšim spolom.


1. Lipe cvatu
2. Pediculis pubis
3. Zamisli
4. Meni se ne spava
5. Napile se ulice
6. Šta ima novo
7. Evo zakleću se
8. Lažeš zlato
9. Padaju zvijezde
10. Hajdemo u planine
11. Aiaio, radi radio
12. Ako ima boga
13. Za Esmu
14. Ružica si bila
15. A i ti me iznevjeri


 


Marko PIGAC

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.