Toše Proeski v ljubljanskih Križankah

tosecetinskiclimb

Ljubljana, Križanke, 8.6.2005


Velik zapeljivec, izredno uspešen pevec in predvsem ljubljenec nežnejšega spola, Toše Proeski, je pretekli teden pripravil prvi koncert pred slovensko publiko. Nekaj več kot poltretjo uro dolga glasbena predstava, v kateri sta kot gosta sodelovala tudi Anja Rupel ter Tony Cetinski, seveda poleg spremljevalne skupine, pa je tudi po koncu še vedno trajala…


Mladega makedonskega pevca  po vsej verjetnosti ni treba posebej predstavljati. Izdal je že kar nekaj albumov, trenutno dokončuje najnovejšega, ki ga je snemal v Sloveniji, bil je predstavnik svoje države na lanskem izboru evrovizijske popevke, njegove pesmi so že zmagovale po festivalih, nenazadnje pa je znan tudi po kar nekaj sodelovanjih z različnimi glasbeniki.


In ker je pevec prava paša za ženske oči, se je njegovih oboževalk, tako najmlajših kot tudi malo starejših, skorajda trlo. Sicer je bilo med pretežno ženskim občinstvom presenetljivo veliko število moških; tako tistih ki so svoje drage pripeljali na koncert, kot tudi takšnih, ki so si ga ogledati prišli sami… Križanke sicer niso bile polne, a je bilo ljudi kar zadovoljivo število.


Z nekaj obvezne zamude se je koncert torej lahko pričel. In seveda so prve vrste  že ob prvi pesmi padale v trans, ko je Toše prišel do ograje, se z oboževalkami objemal, rokoval in z njimi pel. Ves čas koncerta je bil dobro razpoložen in vidno navdušen nad Slovenijo in tukajšnjimi dekleti, ki mu seveda niso tuja.


Predstavil se nam je z uspešnicami iz prejšnjih albumov, seveda pa so najbolj razveselile tiste novejše, med katerimi sta izstopali »Čija si« in evrovizijska »Life«. Z odličnim glasom in prav takšnim spremljevalnim bandom je uspel prepričati tudi tiste, ki so vanj dvomili. Vidi se, da ni le eden izmed mnogih pevcev, saj njegove glasovne sposobnosti prekašajo mnoge, katerih videospoti se vsakodnevno vrtijo po tujih televizijskih postajah. Če vse skupaj povežemo še s simpatičnostjo in pravo mero šarma, ki jo prav zagotovo premore, dobimo kombinacijo, ki privablja množice. Sicer v Sloveniji nekega hudega navala tokrat še ni bilo, a tudi v naši državi njegov čas še prihaja.


Če je njegova (pretirana?) dostopnost dobra ali ne, ne vem. Prepričana pa sem, da je marsikoga na začetku zabavala, po nekaj časa pa je objemanje z oboževalkami postalo že malce moteče in preveč razdajanja ga bo, po besedah nekaterih, popeljalo na pota, ki si jih prav zagotovo ne želi obiskati.


Na odru se mu je pridružila tudi diva v temnem, Anja Rupel, ki je sprva s Tošem odpela njun duet »Skrajni čas«, kasneje pa  še njeni zadnji pesmi, »Vse« ter »Na zadnji postaji«. Sicer pevka z zavidljivo kilometrino na glasbeni sceni je bila tokrat dokaj hladna in neprepričljiva in tako je »Skrajni čas« zbledel med ostalimi skladbami, drugi dve pesmi pa nista pretirano navdušili zbranih.


Zgodba je bila popolnoma drugačna ob prihodu Tonyja Cetinskija na oder. »Blago onom ko te ima« se je slišal skoraj iz vsakih ust, prav tako ostale njegove uspešnice. Nepričakovan je bil njegov plezalski podvig, ko se je povzpel na vrh odra in tam dokončal s prepevanjem. Tony in Toše sta seveda predstavila tudi najnovejšo skupno skladbo, »Lagala nas mala«, občinstvo pa zabavnega Tonyja kar ni in ni hotelo izpustiti iz odra, zato se je njegov nastop še malce podaljšal. Pri nekaterih njegovih pesmih (»Morski vuk«,…) se mu je pridružil tudi Proeski in s svojimi vmesnimi komentarji sta nasmejala vse prisotne.


Ko se je Toše poslavljal, je bil vidno ganjen in je med prepevanjem makedonske narodne pesmi na odru obsedel s pogledom na zbrano občinstvo. Za posladek je po ponovni vrnitvi na oder vsem skupaj namenil še akustično izvedbo pesmi »Angel si ti«, ki je originalna različica tiste, s katero je nastopal na Evroviziji 2004, in večer se je zaključil.


Zadnje čase preseneča število pevcev iz republik bivše Jugoslavije, ki vztrajno polnijo slovenska glasbena prizorišča, hkrati pa razočara ugotovitev, da koncerti ob nastopih nekaterih naših glasbenikov ostajajo slabo obiskani. V primeru kvalitete, ki jo je makedonski pevec prav zagotovo pokazal (več izkušenj si mora pač še pridobiti) se s slednjim strinjam, a poraja se vprašanje, če bo med vsemi temi izvajalci prostor ostal tudi za Slovence in slovensko besedo?Nina Jenko


foto: Miro Majcen

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.