New Order – Waiting For The Siren’s Call

New Order - Waiting For The Siren's Call

New Order – Waiting For The Siren’s Call

Založba: Warner Brothers, 2005; Distribucija: Nika Records


New Order so si v vseh letih delovanja pridobili večni pojem prefinjenosti združevanja dance ritmov s tehno in klasičnimi rock osnovami. Z novo ploščo plujejo s svojim prepoznavnim popom znova v bolj rockovsko obarvane vode. Bend, zrasel v osemdesetih na ostankih Joy Division, se z  »Waiting For Siren’s Call« znova očitneje poslužuje enostrunskega kitarskega drivea kot glavnega okraska v formi novih pesmi, ki je mnogokrat harmonično podložen s tipičnim sprehajanjem linij bas kitare po visokih legah in s tem ustvarjaje posebne atmosfere, ki je bila značilna za stare dobre eighties darkerje. Ta feel je prisoten pri novih New Order skozi celo ploščo. Komadi so enostavni, z izdealnimi refreni in predrefreni, produkcija kristalno čista, inštrumenti ležijo v izjemnem ravnovesju, beat pa poudarja še posebej globoko navit bas. New Order odlično obvladujejo zlaganje idealne sestavljanke. In »Waiting For The Siren’s Call« ponuja naravnost to. Album se po teži torej nagiba h klasično zastavljenim rock zvokom, kar je posledica tudi trenutnih retro-trendov v mainstream pop glasbi, ki se odraža na obračanju po vetru tudi starih prdcev kot so Duran Duran ali U2. Komadi strupeno sedejo v ušesa s prve, v njih pa dominira preplet rahlo distorzirano zamazanih enstrunskih kitarskih sprehodov s »clean chords« polnili v ozadju, kjer sintesajzerji perfektno, kot fin in nemoteč atmosferični ovoj, držijo enostavno grajeno rockovsko šablono. Seveda je z nami na miljo prepozanaven Berndardov »večno fantkovski« vokal v središču, ki omogoča da sicer ‘sladki’ verzi skozi čutno petje, oživijo in tako izzvenijo resno. 


 


No, da fantje niso povsem negirali svojega tehno izraza, opozarjajo z umetelnimi sampli, ki so, kot se od New Order spodobi, vselej sila okusno vpeti v komade. Tako komad Crafty gradi sintetični ritem kot osnova, preko katerega imenitno zloženo znova brzijo kolaži kitarskih barvnih zvokov in zvokov valujočega sintesajzerja v ozadju. In tipični sinth pop komadi? Kje so? Poiščimo odklone od siceršnje rockovske definicije nove plošče. Guilty Is A Useless Emotion je tak. Pravi dance štikl, naravnost za hit, z neverjetno prepričljivim refrenom, jasno izrazne forme, kjer vseskozi prednjačijo sinth tehno pop viže. Zanimiva reč je tudi I Told You So, kjer New Order na sebi lasten način idealno kombinirajo reagge beat osnove z tehno doktrinami.


 


»Waiting For The Siren’s Call« je odličen album, neskončno poslušljiv. Za vse ki ljubite preprosto melodiciranje, vrhunsko produkcijo s poudarkom na enostavnih plesnih ritmih in komade, ki takoj zlezejo pod kožo, brez slehernega kompliciranja. Bodisi za fane skupine ali le »firbce«. Z novim albumom New Order preprosto ne boste zgrešili. Je odličen album, ki dokazuje da New Order ohranjajo lastno identiteto in prepričljivo živijo osemdeseta ter se še naprej razvijajo skozi sedanjost, kot lep zgled skupine, ki je vselej na zmagovit način ohranjala lastno identiteto in vselej ponujala nekaj sveže drugačnega, unikatno svojega.


 


Aleš Podbrežnik

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.