Melanholična glasba in sangvinično vzdušje

nick_cave_003

Nick Cave, Križanke, 16.junij 2005


Kontraverzni glasbenik, ki navdušuje s svojimi temačnimi in religioznimi besedili ter čutno, melanholično glasbo, je z veliko dozo svojevrstne glasbe, spontanega nastopa in odličnega koncertnega »showa« navdušil tudi Slovenijo. Nick Cave, legendarni avstralski pesnik, pisatelj in predvsem glasbenik, se je na svoji kratki evropski turneji ustavil tudi v slovenski prestolnico in vsem ljubiteljem dobre, kvalitetne glasbe pričaral kar dva čarobna glasbena večera.


Nick Cave, reformator in ambasador avstralskega rocka, je v osemdesetih obnorel svet in se s svojo spremljevalno skupino The Bad Seeds vpisal med legende rock glasbe. Čeprav so ga slava, denar in glasbeni uspehi potegnili s smrtonosen krog nevarnih trdih drog in je njegova kariera nekaj časa visela na nitki, je danes še vedno tu. Prav tako odličen in edinstven kot nekoč.


Brez predskupine, brez velike zamude ali pompoznih napovedi na oder suvereno prikoraka Nick Cave, stopi za klavir in ob bučnih ovacijah publike udari po črno-belih tipkah. Navdušenje se le še stopnjuje in odličen koncert se lahko prične.


Tokrat se Nick odloči za akustičen koncert, zato je tudi spremljevalna skupina manjša, saj ga spremljajo trije člani legendarnih Bad Seedsov. Za udarne ritme na basu poskrbi Martyn P. Casey, za bobnarske palčke poprime Jim Sclavunos, nad violino pa se izživlja Warren Ellis, ki svoje agresivno, a nadvse atraktivno igranje plača z dvema počenima strunama. Vse tiste, ki smo se minuli večer naslajali ob nežnih zvokih violinske virtuozinje Vanesse Mae, med destruktivnimi zvoki, prihajajočimi iz Ellisovega godala, kar malo zaboli, a moramo si priznati, da brez tega glasba Nicka Cava pač ne bi bila enaka.


Kultne uspešnice se vrstijo druga za drugo in temu primerno se odziva tudi vidno navdušena publika. God In The House, Dolphins, Jack the Ripper … Poleg odlične glasbe pa ekstravagantni Avstralec poskrbi tudi za simpatično vzdušje in pristno komuniciranje z občinstvom. Misterioznost in temačnost ob Nickovih duhovitih pripombah ter šalah v trenutku izpuhti.


Cigarete v Nickovih ustih se prižigajo in ugašajo, uspešnice se vrstijo, navdušenje z vsako skladbo raste in prekmalu reflektorji potemnijo, glasba potihne … in koncert se zaključi.


Nick Cave je poskrbel za pravo dozo kvalitetne glasbe in odličnega live nastopa ter dokazal, da je njegov sloves legendarnega glasbenika povsem na mestu. Z navdušenjem pričakujemo njegove prihodnje koncerte in upamo, da bomo do takrat še velikokrat deležni tako čudovitih in edinstvenih glasbenih trenutkov.


Pina Sadar


foto: Damjan Demšar

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.