Križanke pod nevihtnim oblakom

Vrsta od vhoda v Križanke pa dol preko Zoisove

Vrsta od vhoda v Križanke pa dol preko Zoisove

Vanessa Mae, Ljubljana / Križanke, 15.6.2005


»Igranje violine je naravna umetnost, za katero stoji ogromno tradicije. Izraža lepoto, intenzivnost in čarobnost ter obuja čustva, ustvarja občutja in spodbuja človeške reakcije,« pravi Vanessa Mae, trenutno ena najboljših in zagotovo najatraktivnejša violinistka na svetu, ki se je prejšnjo sredo, 15. junija, predstavila tudi slovenski publiki.


Njeno eksotično ime zasledimo že pred slabima dvema desetletjema, ko kot solistka prvič nastopi s filharmoničnim orkestrom in s svojim čustvenim in tehnično dovršenim igranjem takoj osvoji glasbene navdušence širom po svetu. Uspehi v klasični glasbi se vrstijo kot po tekočem traku in pri svojih petnajstih očara, prevzame in pretrese s svojim prvencem  The Violin Player, s katerim odpre povsem novo poglavje v klasični glasbi in igranje violine popelje v nove razsežnosti. Fuzija elektronike in klasike se izkaže za pravo formulo za uspeh, ki še zdaj, po dobrem desetletju, navdušuje številne glasbene navdušence.


In sredin koncert je zgolj dokaz za to. Neskončna vrsta, ki se širi izpred vhoda v ljubljanskih Križank, nasmejani obrazi, polni pričakovanja in navdušenja (no, večkrat nasmeh zasenčita nestrpnost in živčnost, ki sta posledici neskončnega čakanja) in 3000 prodanih vstopnic. Zadetek v polno.


Pred velikim nastopom angleško-singapurske zvezdnice oder obarvajo domače barve, saj se kot predskupina predstavi »naša« Tinkara Kovač s spremljevalno skupino. Njena akustična uvertura ni deležna ravno največjega odziva, saj nekateri še vedno počasi plujemo z valom ljudi, ki se vztrajno vije v notranjost Križank, ostali obiskovalci pa si prizadevajo zavzeti kar najboljše strateške točke ali pa si po utrujajoči odisejadi na prizorišče privoščijo kakšno pivo v preddverju. Ker je avtorica tega članka med prvimi nesrečneži Tinkarinemu nastopu žal prisostvuje le v zadnjih minutah. Pa kdaj drugič …


Oder, na katerem že sedi manjši 18-članski orkester, obsijan z veličastnimi živobarvnimi reflektorji, je pripravljen na veliko zvezdo – Vanesso Mae. Zasliši se znameniti Sabre Dance in pred nami pokončno in samozavestno stoji ena najpopularnejših violinistk, ki nas že po prvih odigranih taktih navduši s svojim suverenim nastopom in odličnim igranjem. Čeprav upamo, da bo nadaljevanje potekalo z enako intenzivnostjo, temu ni tako. Električno violino, sinonim za simpatično glasbenico, zamenja akustičen instrument, na katerega Vanessa gode večji del koncerta. Skladbe z novega albuma Choreography, ki ga predstavlja v Ljubljani, pač bolje zvenijo z akustično violino. Poleg svežih komadov postreže tudi s starimi pesmimi, med drugimi tudi tistimi z albuma Storm, najuspešnejšega produkta njene pestre diskografije. V dvournem koncertu si podamo roke z drugačnimi, tujimi glasbenimi kulturami, se sprehajamo med različnimi glasbenimi stili in okusimo najrazličnejše glasbene sadove. Ki pa so vedno enako okusni.


Po bučnem aplavzu na Vanessa nagradi še z obveznim bisom – atraktivno priredbo 3. stavka Vivaldijevega  Poletja, ki jo bolje poznamo pod kratkim imenom Storm. Storm za konec v Križankah priredi pravo nevihto. Nevihto navdušenja, čudovite glasbe in fenomenalne violinske godbe.


Pravijo, da je Vanessa vraževerna in zato pred vsakim koncertom stopi čez polito vodo pred odrom. To naj bi ji prinesel dober in uspešen koncert. Prepričani smo, da na svojo majhno vražo ni pozabila niti v sredo, saj je bil koncert preprosto odličen.


Pina Sadar

foto:  Marjan Laznik

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.