Caesars – Paper Tigers

Caesars - Paper Tigers

Caesars – Paper Tigers

2005, Distribucija: Dallas


Vrača se četverica Švedov, ki se je po nešteti menjavi imen in prilagoditvah le-tega za različne trge (12 Caesars, Caesars Palace, The Caesarians) ustalila pri najpreprostejšem, Caesars in med nas poslala četrti album, Paper Tigers. Če so njihovi prejšnji albumi zveneli bolj garažno, surovo in psihadelično zavito, to za zadnji izdelek ne velja. Zase sicer pravijo, da so nanje vplivali tako Beatli in Beach Boys, kot Sonic Youth in Stooges in to se sliši tudi v glasbi: radi bi zveneli garažno, a kljub temu ugajali širšemu občinstvu. Nekoliko bolj odmevni so postali s svojim komadom Jerk It Out v reklami za iPod; omenjena pesem je prisotna tudi na Paper Tigers.


Na cedeju najdemo trinajst skladb v bolj ali manj podobnem vzdušju melodičnega pop rocka. Skladbe so zgrajene po precej predvidljivem vzorcu, čeprav mi je všeč, da se Caesars trudijo posegati v ustaljen ritem in predvidljivo zgradbo z nekaterimi bolj »izvenserijskimi« pristopi: nenavadni rifi orgel in premišljeno uporabo efektov, s katerimi res niso pretiravali. Če pa pogledamo celostno podobo albuma, le-ta nima izrazite dodane vrednosti: vse se namreč zdi že neštetokrat slišano, le da stvari prihajajo iz različnih vetrov in obdobij. Razlog za to se verjetno skriva v že stokrat prežvečeni formi pop komada: intro, kitica, refren, spet kitica… Mogoče sem preveč pikolovski, a če bi Caesars nekoliko več delali na dinamiki in razgibanosti pesmi, bi tudi njihovi vložki efektov, godal in ostalih »okraskov« prišli veliko bolj do izraza. Tako pa se večina komadov začne z melodičnim in predvidljivim rifom na kitari ali orglah, ki se ponavlja praktično čez ves komad, vmes pa Švedi po občutku dodajajo ostale inštrumente, naredijo kak prehod in že je tu solo in skorajšen zaključek.


Seveda album ni tako slab, kakor se morda zdi po prejšnjem odstavku. Aranžmaji v komadih sicer niso blazno inovativni, so pa na mestu in povsem »sedejo« v skladbo. Poleg tega so Caesars s svojim izdelkom dosegli to, kar so želeli: omenili so namreč, da je album Paper Tigers namenjen predvsem tistim, ki se želijo zabavati in glasno prepevati ob njihovih pesmih. In če je to glavni namen posnetka, jim praktično ne moremo zameriti ničesar.


Peter Cerar

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.