Amsterdamski Dan D

dand1

Vrnitev EIGHT BOMB-ov in rockabilly fest D-day v Amsterdamu


Najobetavnejši otrok slovenskega rockabillija, skupina Eight Bomb, je zopet v polni zasedbi! Iz Amsterdama, rojstnega mesta,  se je na kranjsko grudo zopet vrnil v Europi že s skupino Hi-Dramatic proslavljeni kitarist Lou Jardaan. Po njega se je odpravila skupina swingerjev pod okriljem swing-rockabilly društva Vintage in tako enkrat za spremembo spremenila permeabilnost svetovne glasbene scene in v Slovenijo pripeljala nizozemske čarobne prste.


Road trip do mesta spiritualnih razsežnosti pa je bil obogaten tudi z eno izmed največjih tradicionalnih rockabilly prireditev D-DAY, kjer so se zvrstile v svetu  rock&rolla legendarne skupine. Tako je Amsterdam poleg vonja po zelenih krilih, prevel tudi vonj po olju in bencinu pompoznih ameriških velikanov iz 50-tih pa do 70-tih let prejšnjega stoletja in zvok kontrabasa ter ostrih kitar.


Vroče sonce je grelo prireditveni prostor in drevored, ki je vodil do odra, je bil poln stojnic, na katerih smo lahko ljubitelji rock&roll glasbe pridobili kakšno vinilko, cd ali pa zgolj popasli oči na več kot obsežni kolekciji zvočnih dobrin. Dekleta so se sicer bolj zadrževala na mnogih ½štantih½ z oblekami in raznimi modnimi dodatki, seveda v 50’s stilu. Zaponke, uhani, cigaretnice, našitki, kartice, rutke, briljantine – pravi raj za rock&roll potrošnike. Vse skupaj pa je spremljal nezgrešljivi ritem bobnov in kontrabasa, na katerega so bile obilno namazane električne in akustične kitare, med katerimi je cvetel glavni vokal. Izbor bendov je bil resnično pester.


CRAZY CAVAN & THE RHYTHM ROCKERS (uk)


Kot pojejo v naslovnem štiklu njihovega albuma iz leta 1989: ½How you like your music, rough, tough and ready,½ preprosta vrstica dobro definira enega največjih Teddyboy bendov vseh časov. Delujejo že 4 desetletja in v tem času so pridobili veliko privržencev širom Europe, z nekompromisnim stilom trdo-nabijajočega rockabillija, z nekaj nežnimi baladami, ki se sinergično skladajo z atmosfero njihovega vibracijskega ustvarjanja. So status Quo rock&roll scene v smislu ½če ni pokvarjeno, ne popravljaj! ‘Rockin’ dediji’ so resnično pokazali, zakaj je CAVAN crazy (nenehni živalsko-vokalni vložki med komadi) in da leta pri rock&rollu niso bistvena.


Naspidirani psyhobilliji pa so se v krogu porivali in brcali v prvi-do-šesti vrsti.


RESTLESS (uk)


Letos ta legendarni otoški bend praznuje 25-letnico njihovega prvega ½live½nastopa in sedaj zopet nastopajo v originalni postavi. Njihov šov še vedno ½trga gate½. Z Markom Harmanom na glavnem vokalu, Paulom Harmanom na kontrabasu in Benom Cooperjem na bobnih ljudem pod odrom resnično ni lahko. Enormna energija med nastopom jasno pokaže, zakaj ta bend še vedno štrli iz povprečja. Ko pevec in basist (brata) skupaj igrata kontrabas, eden iz leve in drugi z desne, potem ti je jasno, kje so dobili ime ½nemirni´. Ko me je prijatelj, ki sicer ne sledi vestno rockabilly sceni, vprašal, kako slaven je ta bend v rockabilliju, je po krajšem premisleku padel komentar: ½Če bi bil to pop, nekje približno kot Madonna.½


TRULY LOVER TRIO (usa)


V zadnjih nekaj letih je ta trio postal eden izmed najbolj vročih začetnikov v Westcoast rock&roll sceni, igrajo pa praktično po celi Ameriki. S prvo CD-jko ½Hey Little Girl½ in živahnim nastopom prikažejo unikatno, neudomačeno kvaliteto. Izvajajo ogromno originalnih napevov, ki jih zaigrajo in zapojejo pač kot največji LA ½džeki½, suvereno.


LITTLE RACHEL (usa)


Pozor! Ta češpla gotovo ni za srčne bolnike! Mala simpatika ima enega najmočnejših glasov, kar jih je moč slišati. Njena sexy, zvokovno-polnozrnata znamka rock’n’rolla te vrže na rit, potem pa takoj odbije direkt na plesišče. To je bil njen prvi nastop na stari celini, kot samostojne kraljice rhythm&blues-a.


THE LAZY JUMPERS (sp)


Igrajo fino mešanico Weastcoast to Chicago Rock’n, ki ga jezdi Blas Picon na ustni harmoniki in globok vokal v Big Joe Turner stilu.


Publika je ob pestrem glasbenem izboru neverjetno uživala, vsekakor pa je bilo poleg glasbe tudi marsikaj videti. Odlično ohranjeni ali renovirani ameriški krasotci, ob katerih so ponosno stali njihovi lastniki, ki so ti z največjim veseljem razložili, kaj in kako so popravili na avtomobilu in seveda vse spremne tehnične podatke. Tudi tovrstne scene vajenemu obiskovalcu je glava ob res vpadljivih imidžih skočila sem ter tja, saj res enormnih banan, uhanov v kjer-koli-že, različnih barv las in šminke in specialno-kreatorskih badboy oblačil ni primanjkovalo. Za lakoto so poskrbeli s par fastfood stojnicami, kjer si za zmeren denar res dobil veliko, nemastno in dobro. Posledica EU ali zgolj naključje da je pomfrit res prav vsepovsod v Amsterdamu nenormalno dober in velik?


Ob samem prireditvenem prostoru, ki je bil seveda na prostem, kot se za poletje spodobi, stoji lokal Cruise Inn, kjer se sicer zbirajo rockabilliji, psyhobilliji, ljubitelji countrija ipd.


Notri so DJ-ji veselo sukali CD-jke in vinilke in tudi slovenska ½swing odprava½ se je nemudoma pognala na plesišče. Rockabilliji so nekaj časa še samosvoje poskakovali po plesišču, po prvih zračnih figurah plesalcev slovenskega swing-rockabilly društva Vintage pa so le stali ob krogu, kazali s prsti, se čudili in momljali nekaj kot: ½Hrammne, dance, brulme …½ Tako je situacija dala slutiti, da se tudi v Sloveniji razvija scena, ki lahko brezkompromisno konkurira katerikoli drugi svetovni sceni na tem področju.


Vtisi žura so bili dobri, utrujeni ½Janezi½ pa smo pred kombijem zaplesali kar na glasbo iz avta in tako ustavili igro košarke na sosednjem igrišču, kjer so temnopolti športniki hrabro tresli mrežo.


Naslednji dan smo naložili našega Lou-ja in njegove kitare ter kontrabas in odšli polni vtisov proti Karavankam. Skromnih 13 ur vožnje je pod vtisi še kar hito minilo, ob prihodu v Ljubljano pa je že zadišalo po novem CD-ju EIGHT BOMB-ov, ki sedaj združeni načrtujejo neusmiljeni juriš na Europsko rock’n’roll sceno.


O čarbnih palčkah, kormoranih, neutolažljivem smehu na trati Amstredamskega parka in črno-belih kravah pa kdaj drugič … puuuf …


Aleš Kolar


foto: Matjaž Tančič – Krokar

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.