Zagreb Groove Festival

img_7860

Zagreb Groove Festival, 27.5.2005


Lepo njihovo so, v petek 27. maja, obiskali veliki artisti elektronske glasbe. Faithless in Thievery Corporation so ustvarili koncert katerega bo težko preseči. Obisk dokaj zadovoljiv, vzdušje enkratno. Kdor je manjkal, mu je lahko žal.


Najprej moram pohvalit tistega, ki se domislil ideje za zagrebški Groove Festival in povabil te izvajalce, kajti zelo težko je doživeti koncert take glasbe, s takimi imeni, kjerkoli v naši neposredni bližini. Preden preidem na glasbo… O profesionalnosti organizatorjev najraje ne bi, vendar moram to spraviti ven iz sistema. Če že organizirajo festival, ki poteka v treh različnih krajih (Zagreb, Beograd in Skopje), z istimi izvajalci, bi lahko bili malo bolj pripravljeni. Prvo – da moramo novinarji čakati pred dvorano, ko se je koncert že davno začel (kar je močno razhudilo nekatere, ki so čakali že nekaj ur); drugo – menjave med izvajalci so bile katastrofalno dolge (1 uro med faithless in thivery corp.); tri – malo več odnosa – fotografa nekega malega medija, ki je fotografiral med množico, so varnostniki takoj grdo odvlekli in vrgli ven iz dvorane, medtem ko je glasbena televizija, kljub opozorilom, mirno lahko snemala intervjuje z obiskovalci in vsem ostalim nabijala reflektor v glave, ter tako motila koncert.


Anyway.. Prvi so bili na sporedu X-Press 2, ‘veleznani’ po svojem sodelovanju s frontmanom Talking Heads. Kot prvi so bili izgleda določeni za ogrevanje publike, vendar so me kratko malo razočarali. Pogled na tri zdolgočasene tipe sredi odra je bil dokaj žalosten. Več navdušenja sem doživel na bencinski pumpi, ko mi je zdolgočasen črpalkar računal za bencin. Vse skupaj je izgledalo kot na kakem ilegalnem drum’n’bass after partyu v neki študentski kleti sredi Ljubljane, kjer kvazi DJ obrača iste tri knofke levo-desno. Vse kar so dobili od publike, ki si ni upala bližje kot 15 m od odra, je bilo rahlo pozibavanje štirih spaced-out modelov. Ogrevanje pa tako.


Ko so končali, se je dvorana v hipu napolnila, kajti na vrsti so bili Faithless. Legend elektronske glasbe verjetno ni potrebno posebej predstavljati. Moja pričakovanja so v celoti izpolnili in odigrali super koncert. Le na trenutke so delovali bolj medlo, malo zaradi Maxijevega ne-tipičnega vokala, malo zaradi slabega ozvočenja in obupne akustike dvorane. Vendar to ni nikogar pretirano motilo. V skladu s pred kratkim izdanimi največjimi uspešnicami, so odigrali greatest hits set, od starih hitov, do novih, svežih stvaritev. Zasedba je temu primerno razširjena (8 članov), podkrepljena tudi z odlično backvokalistko. Vse skupaj deluje zelo prepričljivo, kar se je videlo na hvaležni publiki. Občinstvo je norelo ob starih uspešnicah in se hranilo na energiji, ki je pritekala z odra – večino časa so skakali vsi v dvorani. Česa takega še nisem videl. Ob pomoči odličnega lightshowa sem imel občutek, kot da se vse skupaj dogaja v slowmotionu kakega live videospota. This is my Church, this is where I heal my hurts…


Po končanih Faithlessih in vsesplošnem navdušenju, so organizatorji potrebovali več kot eno uro, da so pripravili vse za naslednje…?! Če ne bi vedel kaj še prihaja, bi jo najraje pobrisal nazaj prek meje, v domače loge. Ekipa Faithlessov je dejansko razmontirala in pospravila celotno opremo, ki je bila na odru in se, s svojimi avtobusi, takoj odpeljala dalje. Na kompletno prazen oder so šele potem začeli postavljati opremo naslednjih. Dvorano je medtem zapustilo kar nekaj obiskovalcev.


Po eni uri sem končno dobil tisto kar sem nestrpno čakal – Thievery Corporation. Gre za eno najvplivnejših skupin, ki ste jo najverjetneje že slišali, a nikoli ne veste kdo so. Gre za dvojec Hilton-Garza, doma iz Washingtona D.C., katerih glasbo redno uporabljajo v največjih h’woodskih filmih, med drugim v Vanilla Sky in Garden State. Glasba TC v grobem spada v trip-hop glasbo, vendar pa močno presega samo ta žanr. Je kombinacija rocka, reaggeja, duba, dancehalla, triphopa, bossa-nove, ambientala, elektronike, vedno podkrepljena z različnimi vokali, kar jo dela posebno. Izdala sta 9 albumov, od tega 5 albumov remixov in 4 avtorske, zadnjega (Cosmic Game) ravno pred kratkim.


Dvojec, razširjen z 10-članskim multikulturnim bandom, je priredil najboljši koncert večera. Nastop ni bil tako flashy kot prej Faithless, vendar tega tudi ni potreboval. Toliko glasbene perfekcije in raznolikosti že dolgo nisem videl. Energičen nastop so spremljale psihadelične vizualizacije na štirih zaslonih, kar je dodatno pripomoglo k odličnemu vzdušju. Band je sestavljen iz glasbenikov najbolj različnih izvorov, kar si jih lahko predstavljate skupaj na enem odru – južna, srednja in severna amerika, afrika, azija in evropa – kar skupaj tvori neverjetno mešanico. Za različne žanre komadov so imeli štiri različne glavne pevce, ki so se izmenjavali na odru. Najbolj pa je očarala simpatična brazilska pevka, ki je kupila še zadnje dvomljivce. Dvorana se je zibala v milih ritmih skoraj dve uri in na koncu glasno nagradila nastopajoče.


Po tem nastopu sem se takoj odpravil domov, ker je bilo to to in ni bilo smisla podaljševati perfektnega večera.


Organizatorji obljubljajo, da bo prireditev postala vsakoletna, jaz pa upam, da jim uspe še en tak izbor nastopajočih in da naslednjič temeljito razmislijo o celotnem poteku organizacije.


Jani Černe


foto: Miran Juršič

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.