Urok – kompilacija

urok1

O izidu projekta Urok ste nedavno že brali v glasbenih novicah. Ta pa je pogumno izšel in prijetno presenetil. Namreč tisti, ki ste bili na koncertu štirih zasedb, ki so predstavljene na tej kompilaciji, ste bili verjetno presenečeni že prej. Da obstaja še nekdo drug, ki ni iz Ljubljane, Kranja  ali časa, ki je prinesel največ lagend pri nas, da ustvarja kvaliteten rock, je dejstvo. Vsaj en od teh izvajalcev se lahko primerja z zasedbami kot so Laibach, Demotilion Group in še nekaterimi iz tega časa. Škoda je le, da Urok ni izdelan boljlše. To je zopet dokaz, da je tak šport čedalje dražji.


Malik je zasedba, ki ji ne manjka dosti, da se povzpnejo visoko. Zvok, ki ga ustvarjajo je čaroben. En glas je stalno podprt še z drugimi glasovi. Tehnika, ki se je poslužuje je precej Demolitionska, a vseeno čisto nekaj drugega. Kompozicije so zelo precizne in pravilne. Ni motečih zvokov in raznih izpadov iz potovanja zvoka. Besedila imajo v slovenščini in zelo močna, poetična. Pravzaprav smo spoznali še nekoga, ki je pravi pesnik.


Eternia je malo bolj kaotični trio, vsaj kar se tehničnih pravil tiče. Sicer drugačen zvok kljub isti produkciji. So bolj jezne narave kot Malik in tudi z manjšo sapo. Kitare so podobne zgodnjim albumam Soundgarden. Precej grunge. Čistih chorus kitar se ne izogibajo, ravno tako kot prejšnji band. To ni čisti tisto pravo, kar bi zasedba želela prispevati k svoji izvirnosti. Sem in tja pa se pojavi tudi violina, ki pričara Irsko.


Zmajev rep tudi dišijo po istem prostoru. Spet lep inštrumental z vsiljivim glasom, ki nas popelje v 60ta leta slovenskega rocka, čeprav naj bi bili vsaj toliko sodobni kot cimri na zgoščenki. Bolj pripovedniško delujejo. Nosijo ime, ki jim najbolj ustreza. Ob tej glasbi bi lahko gledal lutkovno predstavo ali vsaj še nekaj poleg zasedbe same.


No cenzura, amerikanizirani trio, so že na videz zamorjeni ali sramežljivi. In spet chorus kitare … Bolj, ko zmanjkuje glasbe na kompilaciji, bolj garažno vse postaja. Njihov zvok je Dinosaur Jr. in pozor: ko boste slišali ‘St. Dual’ in se razpustili, vas bo po prvem verzu odneslo v ‘Ordinary day’  leged Duran Duran. Tu ne gre za krajo ali kaj takega (za tiste, ki komaj čakate, da najdete podobnost), ampak zgolj za naklučje ali domišljijo posameznika.


Urok je prava stvar za nakup ali darilo.


Fluro

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.