Predizbor za Rock Otočec 2005 v Kranju; ali zmagovalec določen vnaprej?

fluflu_001

Razni izbori za možnost nastopanja na festivalih in podobno, so v resnici že nujni proti taki masi glasbenikov. Toda lahko pa hitro postanejo sumljivi, ko spoznaš, da ima sama organizacija svojega favorita, ki mu zvesto stoji za hrbtom. Tokrat se je šlo (tekmovalo?) za letošnji nastop na festivalu Rock Otočec, predizbor – le eden teh. ‘Zmagovalec’ iz Kranja se bo lahko pomeril še na enem izboru, v Slovenskih Konjicah. Načeloma vse v redu in prav. Če ne bi bilo včeraj opaziti toliko napak, da že skoraj glava boli …


Prvič – prvi (pred-pred)izbor nastopajočih.


Verjamem, da se na take (in konkretno tudi na tega v Kranju) predizbore prijavi veliko skupin, ki si želijo priti na velik festival (v pravem pomenu besede – Rock Otočec je, roko na srce, eden bolje organiziranih – da o (pre)pozna(v)nosti niti ne govorim – festivalov v naši mali Sloveniji). Koliko prijav je prišlo v Kranj nam niso povedali. Tudi tega ne, kdo je skupine in po katerem ključu izbiral in izbral, ne. Dejstvo je, da so bile vse v soboto nastopajoče skupine bolj metalskih žanrov in bi tudi po neki logiki morala zmagati taka zasedba. Tudi obiskovalci so bili v 90% privrženci te zvrsti.


Drugič – komisija oz. žirija nam ni bila znana in predstavljena.


Kolikor vem, so vedno v takih ‘strokovnih komisijah’ ljudje, ki so tudi strokovno podkovani v tem, kar ocenjujejo in so seveda sposobni tega dela ter se zavedajo svojih obveznosti in odgovornosti. Tokrat tega ni bilo (vsaj videlo se ni). Ne ve se, kaj točno se izbira, zakaj. To je velika napaka in krivica tekmovalcu, ki si jo lahko privošči organizacija takega tekmovanja – vsaj pri nas. Lokalci.


Tretjič – glasovanje in glasovni lističi občinstva (ki so šteli 70% pri končnem rezultatu) je ‘ušlo iz rok’.


Dobili so jih le tisti, ki so bili tam že pred začetkom vsega dogajanja, ko se glasbeni večer še ni začel oz. tisti, ki so se sami znašli. Dobesedno. Ni se vedelo, kje se glasovnice dobi. In zato se je, po domače povedano, na veliko goljufalo. Lahko. Pri zunanjem šanku si lahko dobil (ali oddal; nihče tam ni vedel povedat) glasovnic kolikor si jih želel – dokler jih ni zmanjkalo. Vse do vzgojnega ukrepa, ki je prepovedal oddajo glasov pri šanku in pod pozornim očesom omogočil oddajo le-teh v škatlo na odru. Super za tiste, ki so vedeli (prej) …


Četrtič in ne nazadnje – zmagovalec je bil znan ali bolje rečeno določen vnaprej.


To lahko napišem po tem, ko mi je sam član komisije povedal, pred začetkom večera, kateri band bo moral letos zmagati, ker da je favorit žirije in ‘zato, ker bo v Kranju zmagal kranjski band!’.


Pet skupin, katere so se predstavile na odru pred rock barom DownTown, so svoj nastop korektno izvedle. Vsi so imeli pol ure časa za dokazovanje, vendar so se začeli nastopi že v štartu daljšati. Prenasičeno električno omrežje je kvarilo zvok v neukrotljivi dimenziji.


Kot sem povedala že prej, so si bile vse skupine ‘dokaj podobne’, vsaj po glasbeni zvrsti. Bolj ali manj se je ‘žagalo’.


Vrsti red nastopajočih: Sweet Sorrow (Ljubljana), Moonart (Kranj), FluFlu (Ljubljana), SeparatuS (Kranj), High Voltage (Kranj).


Dvorišče pred rock barom DownTown se je s publiko željno dobre glasbe napolnilo skoraj do zadnjega kotička. Večina obiskovalcev je uživala (in podpirala nastopajoče). Med njimi je bil zapažen tudi sam ‘gospod Rock Otočec’, Franci Kek, ki pa pri končnem izboru ter nasploh pri sami kranjski organizaciji ni imel nič zraven. Verjetno res ne.


Dostojni predstavitvi Sweet Sorrow so na odru sledili Moonart z ‘migajoče-tresočim’ pevcem, ki je znal spodbuditi publiko, da se je le-ta malce razživela. FluFlu so imeli sprva nekaj tehničnih težav, a so se znašli in nadaljevali svoj del koncerta. Skrajšan program. Kljub dežju, ki se je med njihovim nastopom vlil, so razvneli občinstvo pod odrom, posebno še s hitrejšim in odlično izvedenim venčkom skladb Metallice. ‘Moralno’ definitivno zmagovalci večera! SeparatuS so nam prav tako postregli s skladbo Metallice, očitno presenečeni nad slučajem, da je nekdo pred njimi igral Metallico. High Voltage so nadaljevali, a ne tako prepričljivo in spet bolj v rokerskem duhu. Še vedno pa je padal dež.


Kakorkoli pogledamo – skupine so bile prav vse dobre. Vsi so se (po)trudili in vsi izvedli korektno svoj del. Čestitke torej vsem!


Velik problem v Kranju je organizacija (kako ironično). Baje od nekdaj. Pa tega pravzaprav ne mislim pogrevati. Sem le zapisala zapažanja in ‘hude luknje’ pri tem.


Očitno res lahko (skoraj) vsak pri nas organizira svoj pred-izbor, s svojimi ‘pogoji’ (?), kateri niso znani nikomur razen njemu. Ne vem. Lokalna scena pač …


Rezultati:  1. mesto: Moonart
  2. mesto: FluFlu
  3. mesto: High Voltage
  4. mesto: Sweet Sorrow
  5. mesto: SeparatuS

Res pa je tudi to, da samo Reverse Engineering – festival ni zaupal večji del točkovanja publiki, kar je pravzaprav tudi najbolj (najbrž bolj) korektno in strokovno. Vsaj na nivoju, ki ga premoremo slovenčki.Tanyisha


Foto: Damjan Demšar,
Bojan Okorn,
Manca Gašpirc

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.