Pozor, prihajajo Leaf Fat!

leaf_fat_3

Po skoraj enoletni odsotnosti z ljubljanskih odrov se vračajo. Vendar kdo? Mlada, nadebudna, energična, vztrajna, polna novih idej, ljubljanska punk-rock zasedba Leaf-Fat. Ves njihov dolgoletni trud pa je bil tudi poplačan. Letos! Nagrada za najboljši spot, uvrstitev v finale Newcomer 2005, 2. mesto v finalu Newcomer 2005 in še in še. Vrsta nagrad se bo zagotovo stopnjevala, saj imajo fantje potencial prodreti v tujino. To nedeljo pa so si kljub polno nabitemu urniku – saj so fantje ravno pred izidom svojega prvenca Underworld Kingdom – vzeli čas in skupaj smo ustvarili intervju. Pogovarjala sem se s kitaristom Matejem, basistom Mihom aka. Medom ter bobnarjem Jakom.


Kdo so sploh Leaf-Fat? Kako ste nastali ipd.?


Jaki: Skupina je nastala 2001. V tej postavi kot smo pa zdaj pa že od februarja…ammm..aprila 2002.


Matej: Aprila smo imel v bistvu prvi koncert.


Jaki: Potem smo pa začeli delati »musko«. Pet članov nas je. Igramo neko različico hard-rocka.


Matej: Emo-screamo-punk!


Jaki: Emo-screamo-punk, če se gremo že predalčkat. (»smeh«)


Eden izmed vaših prvih uspehov pa je bil seveda prvi videospot za komad Winter Song, ki smo ga videli že lani. Bo že omenjeni komad na prvencu ali ne?


Jaki: Bo na plati, bo! Ta komad smo šli snemati zaradi tega, ker smo imeli možnost posneti videospot za minimalne stroške. Sponzoriral nam ga je DIC (Dijaški dom Ivan Cankar). Bil je nek gospod….Kako mu je že ime?


Medo: Matjaž Mrak.


Jaki: Točno! Imel je neko delavnico na DIC-u in je bil tudi mentor za spot. Kar se tiče pa scenarija, smo ga pa v bistvu mi sami oblikovali s pomočjo dveh kolegov, Nine Lampič in Gorana Ivašiča. No, k njemu smo šli posneti Winter Song in v bistvu tudi celo plato.


Medo: Studio Jeti.


Tu smo predvsem zaradi vašega prvenca Underworld Kingdom. Kaj vse lahko pričakujemo na njem?


Medo: Ta naša plata je v bistvu nekako projekt treh let. Vidi se, kako smo razvijali našo glasbo. Osebno se mi zdi, da je to nekakšen zbor večih žanrov v t.i. alter rock-u. Povezava je pa tudi nekako s cover-jem. Se mi zdi, da nekako sovpada z glasbo in je povezano med sabo. Ponosni smo na to in zahvala gre Tiborju Kranjcu, ki nam je naredil design.


Matej: Na plati je trinajst komadov. Vidi se, da se je od tega en komad, še preden sta se bendu pridružila Medo in je Shero začel delati.


Jaki: Concealed.


Matej: Pač gor je od teh zgodnjih komadov do takih, ki so nastali recimo dva tedna preden smo šli snemati. Vidi se razlika, žanrsko pa tudi. Za novejše smo si včasih vzeli več časa. Včasih smo komad naredili v eni uri, sedaj si pa vzamemo bistveno več časa. Je pa zelo odvisno od navdiha.


Kdaj pa sledi uraden izid plošče?


Matej: Odločil smo se za september. Poleti je itak mrtva sezona. Pravzaprav pa smo sedaj preko interneta začeli prodajati plato. Pa tudi na promociji jo bomo.


Uraden izid septembra. Zakaj pa potem promocijski koncert 27. maja 2005?


Matej: No saj, razmišljali smo, da bi to vseeno prvi ponedeljek junija to nekako dali v trgovine. Tudi ni nič hudega, če je čez poletje plata v trgovini.


Medo: Samo mi smo potem razmišljali tudi o tem, če bomo imeli promocijo pa vse kar spada zraven, da je v bistvu fajn, če je plata že v trgovinah. Če nas pač nekdo »zazna«, da lahko to že sedaj kupi. Ampak se bomo potem šele promoviral, izdal videospot…Vse nekako po poletnih počitnicah.


Matej: To je bil tudi eden od razlogov, da septembra to naredimo, ker se nam je zdelo pomembno, da nekako spot in plata skupaj prideta. Samo potem je prišlo do tega zamika in smo si vseskupaj premislili.


V redu! Plato imamo, prvi videospot tudi. Kaj pa drugi videospot?


Matej: Fajn bi bilo, če pride tudi videospot s tem ven. Za drugega smo se že neki menili, pa je to potem propadlo. Načrtujemo enkrat čez poletje in da bi to septembra prišlo ven.


Ime komada za videospot –  ali je to še skrivnost?


Matej: Individual Happines! To je tudi prvi komad na plati. Mogoče bo tudi singel. Fajn bi bilo, da bi čez poletje posneli in potem septembra »zalaufal« to, ker tudi za jesen načrtujemo eno obsežno slovensko turnejo s še enim slovenskim bandom. To so Celjani Multiball. Potem pa tudi drugje…Hrvaška, Italija, Avstrija in tako naprej.


Ko že ravno omenjamo tujino. Pred kratkim ste bili na festivalu Newcomer 2005 v avstrijskem Grazu, kjer ste odlično zastopali slovenske barve. Zasedli ste 2. mesto po izboru žirije. Kakšni so bili občutki? Kaj vam pomeni ta nagrada?


Jaki: Vtis je lep, normalno.


Matej: Vtis…hmm…govorim predvsem zase. Ko sem videl bande v finalu, je bilo tako, da nisem pač pričakoval, da bomo tako visoko uvrščeni, ker se mi zdi, da je bilo kar veliko kvalitetnih bandov, ki bi lahko posegali po teh mestih. Je pa tudi tako, da samega sebe ne moreš ocenjavati, ko si na odru. Ko ti vidiš drug band na odru, lahko rečeš uff..hudo, kako so hudi… Zgleda se je pač žirija odločila zato, da smo bili mi drugi.


Jaki: Žur na odru je bil pa itak nepozaben.


Matej: Zahvala gre vsem slovenskim fanom!


Kaj ste pridobili s to nagrado?


Matej: Sedaj je pa tako, da se nam odpirajo seveda malo določene zadeve. Lahko tudi uradno povemo, ker je potrjeno.


Jaki: Igramo z zelo velikim nu-metalskim bandom iz Brazilije, po imenu Soulfly. To je tudi trenutno naš »cilj«. Največji koncert kar smo jih dosedaj imeli.


Kaj pa nazadnje, nastopili ste kot predskupina ameriških Mad Caddies v ljubljanskem Mediaparku?


Matej: Ja, seveda! Čeprav je bil ta koncert res naključno, ker bi morali igrati Backstage. Žal si je kitarist zlomil roko, tako da smo vskočili mi namesto njih.


Nepozaben koncert za vas, škoda za Backstage?! (»sarkastično rečeno«)


LF: »smeh« …beri: Off The Record


Kakšna pa se vam je zdela vsa organizacija v graškem Orpheum-u? Se lahko primerja s slovenskimi festivali?


Matej: Moram reči, da smo že na samem predizboru in v finali samo gledali, ker se to pri nas pač ne dogaja. Prideš tja in vse štima do minute natančno in tudi vsi tehniki na odru, vsa komunikacija s tonskim mojstrom je bila super. Bi potrebovali tudi v Sloveniji kaj takega, kot je Orpheum. Sem razmišljal, ko smo prišli tja…še ene 20 let pa bo mogoče tudi kakšen Orpheum v Ljubljani. »smeh« No, da se vrnem še nazaj na rezultat. Je neka žirija pač tam in oni imajo mogoče neke preference, tako kot vsak navaden človek. Je pa tudi odvisno kaj oni iščejo. Tak band ali drugačen. Imel smo pa v bistvu tudi dosti veliko čast, da smo bili od rock bandov nekje v samem vrhu. Zmagovalci so igrali drum’n’bass in to je nekej čisto drugega. Moramo pa seveda objektivno ocenjavati.


Pa se vrnimo nazaj na promocijski koncert. Veliko bandov si izbere za prostor BOF ali pa Orto Bar. Izbrali ste si KUD France Prešeren. Zakaj ravno tam in ne drugje?


Medo: Predstavljali smo si nek bolj »intimen« koncert….sledi »smeh« vseh zbranih…Nismo si mislili, da bi lahko napolnili tak prostor kot je BOF in smo se pač odločili za neko srednjo varianto in smo si izbral KUD France Prešeren.


Matej: Tukaj je spet problem teh ljubljanskih dvoran, ki bi bile primerne za tak event. Orto Bar je mogoče le malo premajhen. Tudi na oder se pač bolj tlačiš gor. KUD pa sprejme nekje okoli tristo ljudi. Ni ravno v centru, ampak kdor si bo želel priti na koncert bo pač prišel tudi tja.


Kaj pa si lahko obetamo poslušalci od tega promocijskega koncerta. Bo morda kakšna predskupina?


Matej: Predskupine ne bo, ker se mi pač zdi najbolj primerno, ker je ravno promocija pač nastopamo sami. Hmmm…Kaj se obeta? Mi se na to že nekaj časa pripravljamo. Delali bomo v tej smeri, da bo čimvečji žur in da bo polno.


Bo povprečen Leaf-Fat koncert?


Matej: Ne. Sem pa prepričan, da bo to najboljši koncert. Odločamo se še, če bomo imeli kakšnega gosta. Bomo videli.


Jaki: Če bo, bo presenečenje!


Matej: Ne bo pa kakšnih posebnih gostov. Se mi zdi, da je tuki najbolj pomembna naša glasba. Predstavljali bomo komade, katere prej še nismo posneli in upamo, da bodo le- ti ljudem všeč.


Kaj pa fani, fanice? Obstaja sploh to?


Medo: Če gledamo naš forum, potem obstaja. Čeprav vidva to bolj spremljata.


Jaki: Mislim, da je že neka skupina nekih oboževalcev, če temu lahko tako rečem. So ljudje, ki nas podpirajo in hodijo na naše koncerte. Ne bi pa ravno sedaj rekel, da so to neke fanice, fani..ali pa groupi-ji, noben po moje še ni toliko obseden z nami, da bi temu lahko tako rekli. Se mi zdi, pa da prihaja neka določena skupina ljudi, ki pa se v zadnjem času nekako širi. Vedno več jih je takih, ki pridejo na naše koncerte. Tudi to 2. mesto se mi zdi, da bo vplivalo na ta promocijski koncert, in da bodo kakšni prišli tudi zaradi tega. Mi se nadejamo, da bo polno in da bo žur. Žur bo definitivno!


In še za konec, imate kakšno posebno sporočilo za bralce Rock On Net-a?


Jaki: V imenu banda jim sporočam, naj pridejo in si ogledajo ta koncert. Se mi zdi, da bo neka prelomnica za nas in za vse, ki poslušajo tako glasbo.


Matej: Res, da se v Sloveniji ta scena vedno bolj razvija, ampak je zelo malo bandov, ki so nam žanrsko podobni. Zdi se mi, da je to tudi eden od razlogov, da se nas pride pogledat.


Medo: Rad bi še povedal, da bomo na koncertu prvič javno tudi prodajali naš CD po promocijski ceni. Na voljo bo pa tudi ostali merchendize.


Hvala!


LF: Hvala tudi tebi.


Monika Klinar – NanaLui


Foto: Aleš Serajnik

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.