Monno, Jesu in Isis v MediaParku

Isis

Isis

Monno, Jesu, Isis; Ljubljana / MediaPark, 18.05.2005


V organizaciji Buba smo bili v sredo priča hrupnemu večeru, ki nam ga je pričarala trojica Monno (Nem), Jesu (VB) in Isis(ZDA). Koncert je bil sprva napovedan za KUD Franceta Prešerna, nato pa je bil zaradi velikega zanimanja prestavljen v za to priložnost kar nekoliko preveliko dvorano MediaParka.


Kot prva je nastopila nemška free jazz/noise četverica Monno ali ‘ko John Zorn sreča Fantômas’. Podobnost z omenjenimi imeni je bila več kot očitna, tako po postavitvi inštrumentarija na odru kot sami zvrsti glasbe, celo saksofonist je po videzu nekoliko spominjal na Zorna v mlajših letih. V nastopu nabitem z energijo so nam demonstrirali obilico hrupa, ki ga je v veliki meri proizvajal ‘wannabe Patton’ na efektih s takšnim in drugačnim vijačenjem ter kričanjem in kruljenjem v mini mikrofon. Pri tem so ga z maksimalno angažiranostjo spremljali in nadgrajevali še basist, bobnar z brutalnimi in odrezanimi udarci ter posebej saksofonist, ki pa je do izraza prišel le ob solo segmentih, drugače je zaradi nekoliko slabšega ozvočenja ostajal preveč v ozadju.
Po energičnem nastopu so za njimi oder zavzeli mrki, v črnino odeti Jesu, kar pa je tudi primerna metafora za prikazan nastop. Po umirjenem začetnem intru z basom, kitaro in elektronsko podlago smo po pridružitvi bobnarja le pričakovali nekoliko bolj živ in zvočno bogat nastop, vendar so nam z razvlečenimi in monotonimi ritmi sproti ubijali še zadnje upanje za želeno. Na trenutke je že kazalo, da se bo po začetnih ambientalnih zvokih komad le razvil v pestro zvočno celoto, kar pa se s ponavljanjem enega rifa v nedogled seveda ni zgodilo in tako smo obsta(ja)li tam, kjer smo bili na začetku. Manjkali so predvsem bolj pestri prehodi, mogoče bolj intenzivno stopnjevanje ritma, bolj zapletena interpretacija,… Celo gost Aaron Turner (Isis) je s svojo držo v ozadju in kazanjem hrbta dajal rahel občutek odvečnosti in dolgočasja.
Čisto drugačen pristop pa nam je servirala njegova matična zasedba Isis, ki je leta 2003 že gostovala v klubu Channel Zero, zato je bil po takratnem vrhunskem koncertu ponoven obisk še toliko bolj pričakovan. S predstavitvijo zadnjega albuma Panopticon, ki ga je lani založila Pattonova založba Ipecac, smo bili tudi tokrat priča vrhunski prepletenosti ambientalnih, hardcorovskih in metalskih vložkov, ki nam jih Isis v pravem odmerku razporedijo skozi celoten komad. Iz trenutka v trenutek tako peterica briše meje med elektronskim eksperimentiranjem, melodičnostjo, čistimi basovskimi linijami, brutalnimi kitarskimi vložki, redko pa v to bogato zmes poseže še nič manj brutalni Aaronov vokal, ki pa ga v tako polnem zvočnem prostoru niti ne bi preveč pogrešali oziroma na trenutke deluje celo odveč.


tekst in foto: Jurij Bizjak

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.