Mesto mladih – zaključek s kresom

mesto1

Ponovno naju je lokalpatriotski duh gnal v severnoprimorsko prestolnico, vendar je bil tokratni dogodek razočaranje. Če je prejšnja leta Mesto mladih pomenilo obilo dobrih glasbenih dogodkov, sva letos najboljšega – glej vtis s koncerta Psychopath, Dubioza Kolektiva, Kud idiotov in The Stroj, ki se je odvijal 26. aprila na Mostovni – zamudili. Preostal nama je zaključek, ki naj bi bil dvodnevni, pa se je zgostil le v sobotni večer, z izborom skupin izmed vseh napovedanih. Tako so nas pred kresom ogrevali lokalci. Najprej so nastopili Dreams of Generation, ki so naju presenetili s kvalitetnim igranjem, dobili pa sva vtis, da bi bend rad fural heavy metal, pevec pa preferira grunge, njegov vzor pa je Eddie Vedder. Za njimi so nastopili nekoliko bolj nirvanovski Sunshine Trip, ki kakega vtisa na naju niso naredili. Nekoliko smo oživeli med nastopom Polone in Guštija z bendom. Premierno so predstavili novi cd GP, seveda pa niso manjkali niti hiti s prvega. Polona naju je tokrat pozitivno presenetila, prejšnji nastopi v živo so bili za najin okus medli, tokrat pa je pokazala, da zna dobro peti in tudi njen odrski nastop prepriča. Čeprav so zaradi tehničnih težav del koncerta ostali brez glavne kitare, se to nastopu ni nič poznalo. Da si potrdiva dober prvi vtis, bova prav gotovo v bodoče obiskali še kak GP koncert.


Na tej točki je kres že lepo gorel, oder pa so impozantno (bolj po zvoku kot po sliki) zasedli Meganoidi, italijanska skupina, ki si je s prvim žurerskim ska albumom pridobila nemalo oboževalcev v domovini pa tudi na zahodu Slovenije. Žal pa so tisti, ki nadaljnjemu razvoju njihove glasbe niso sledil, tokrat doživeli razočaranje, ki se je večino koncerta kazalo v skandiranju: old skul, odl skul! Predstavili so namreč najnovejši album, nad predstavljenim pa se najini mnenji razhajata. Alešo so prepričali s svojo glasbo, ki nekoliko spominja na Placebo, ter z uporabo nestandardnih inštrumentov, ki doda eksperimentalno noto glasbi (bariton saksofon in trobenta poleg klasične rock zasedbe). Maši so se, kljub zanimivemu izboru inštrumentov in odlični izvedbi, totalno zamerili z napadanjem na bobniče in notranje organe poslušalcev. Lahko razume, da je bas proti ojačevalcu (saj veste, kak efekt sledi) tudi ene vrste muzika, ne razume pa, zakaj bi bend rad ostal brez oboževalcev – ker tisti, ki bodo večkrat obiskali njihov koncert, bodo v cca. dveh letih definitivno oglušeli. Aleša dodaja, da tudi ona ni bila preveč zadovoljna z več kot minuto trajajočim mučenjem slušnih in drugih organov.


Večer je zaključila klasika žurov v organizaciji Kluba goriških študentov – skupina Ibunge. Priznava, medve nisva več zdržali in prizorišče zapustili. Pomanjkanje koncepta in mraz sta naju pregnali na toplo pred tv sprejemnik.


Aleša&Maša


Foto: Aleša Velikonja – LeLjo

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.