Judas Priest – Unleashed in the East, 1979 (re-release)

Judas Priest - Unleashed in the East, 1979 (re-release)

Judas Priest – Unleashed in the East, 1979 (re-release)

Columbia Records, 2001


S petimi studijskimi albumi v žepu, je za skupino naposled prišel trenutek za izdajo prvega ‘live’ albuma. Ta ‘live’ album je pravzaprav edini pravi historični uradno izdani ‘live’ dokument, ki pričara srčni utrip Judas Priest in kot jagoda na vrhu sadne kupe, zaokrožuje ustvarjalno obdobje ter portret skupine v sedemdesetih. Kritiki ga mnogokrat poimenujejo kar ‘Unleashed in the Studio’ zaradi neverjetne zvočne perfekcije, ki pri poslušanju plošče jemlje sapo ob misli, kako neki je mogoče izvleči na odru tak odličen posnetek svojega nastopa. Roko na srce, studijskega peglanja je bilo pri ‘Unleashed in the East’ kar nekaj, gledano skozi prizmo današnjih dni občutno preveč. No za tisti čas pa je bilo to nekaj običajnega, podobno obdelavo nosi za primer tudi »Strangers in the Night« (U.F.O.), ki je bil izdan v istem letu. Torej tak je bil trend v produkciji live albumov za tisti čas.


Album cvili in poka po dolgem in počez od vse te silne elektrike in energične nabrušenosti. Podivjani Exciter jo odpre z direktnim krošejem naravnost na nos. Fantje se malenkost ‘odpočijejo’ s kratko in sproščujočo, vendar nič manj navito Running Wild, spet nabijejo hudiča na kol s Sinner ter nas popeljejo drami v naročje z malopridnima The Ripper in Green Manalishi (With The The Two-Pronged Crown). Verzija Diamonds And Rust na ‘Unleashed in the East’ je izmed vseh mogočih še danes gotovo najboljša verzija te pesmi in je točka, kjer Priest razelektrijo napeto vzdušje ter nadaljujejo svoj metalski marš z epski vrhuncem plošče Victim Of Changes. Sledi šus polnih jajc preko (vštevši vse bonuse) skupno šestih komadov. Le ti potencirajo do maksimuma surovost, podivjanost, izjemno moč, brezkompromisno odrsko eruptivnost in še enkrat več neuničljivo srce skupine.Masivnost zvoka rifajočih kitar, razbeljenosti solaž, prehodov polnih jajc (zlast uvodnih in pri fade outih) seva izredno sproščenost obeh kitaristov. Judas Priest so ‘v živo’ nadgradili starejše pesmi, kot so Sinner, The Ripper, Victim Of Changes, Tyrant, Starbreaker in Genocide, tako da resnično zvenijo na tem živem posnetku ne le mnogo bolj živo, pač pa precej bolj živahno, atmosferično, do konca zmetalizirano in nepopustljivo.


Vse v živo je mnogo hitrejše kot v studiju, voluminozneje in bolj melodično, ravno zaradi opisane poudarjene kontrastnosti inštrumentov, Halfordovega kričavega vokala, ki je neverjetno napredoval v petih letih od prvenca in ki sedaj še lepše in polneje zaokrožuje verze. Kako prepričljivo zvenijo njegovi ‘screami’ zlasti v starejših štiklih Sinner, Tyrannt, Victim Of Changes ali Starbreaker! Ploščo vseskozi krasi izredna kompaknost ritem linije Binks / Hill. Ob tem se poraja vprašanje, zakaj hudiča je Leslie Binks po končani turneji zapustil bend. Njegovo fantastično bobnanje v tem obdobju je gotovo naredilo neizbrisen pečat v glasbi Judas Priest.


Originalna evropska izdaja vsebuje nekaj preko 40 minut glasbe, novi remaster pa skoraj 61 minut. Judas Priest so to pot uvrstili na ponovno izdajo komade Rock Forever, Delivering The Goods, Hell Bent For Leather in Starbreaker, ki so se pred tem nahajali le na originalni japonski izdaji albuma. »Unleashed in the East« je kljub pretirani studijski obdelavi odličen live album, z za tisti čas naravnost šokantno odrsko eksplozivnostjo in strupenim zvokom vse bolj popularnega metalskega sekanja, katerega pionirji so sedaj prestopili v svoje najbolj plodno ustvarjalno obdobje. V osemdeseta.


Aleš Podbrežnik

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.