Judas Priest – Priest…Live!, 1987 (re-release)

Judas Priest - Priest...Live!, 1987 (re-release)

Judas Priest – Priest…Live!, 1987 (re-release)

Columbia Records, 2002


Neverjetno do česa vsega lahko pripraviš množico, še posebej če si na odru Rob Halford. Masovni delirij, narod vrešči v popolni ekstazi, kako so bili fantomski Judas Priest polni magnetizma in kakšno magijo so bili sposobni pričarati s svojo odrsko predstavo, priča ravno glas ljudstva, ki je bilo v pravem hipnotičnem transu. Seveda. Smo sredi osemdesetih, v zlati dobi heavy metala, ko je narod zares živel in dihal heavy metal.


‘Priest…Live!’ je živi dokument ki seva čarobnost in vso veličino Judas Priest skozi obdobje osemdesetih. Posnet je bil sredi ameriškega dela ‘Fuel For Life’ turneje v letu 1986. Edina škoda oz. slaba stran albuma je ta, da je posnetek tako prekleto kratek. Re-release je sedaj dvojni CD in celoten živi posnetek nekako po minutaži razdeljen na slabih 40 minut, ki jih nosi prvi CD in 57 minut na drugem CD-ju. Prav tako ni med komadi na posnetku vmesnih prekinitev, pač pa je posnetek položen na trak lepo v enem kosu in tudi nekaj več komunikacije benda s publiko v pavzah je ostalo ter celo zvokov detonacije pirotehničnih vložkov (npr. pred Living After Midnight).


Album se odpre presenetljivo in sicer z ljubezensko dramo Out In The Cold. Sami kitarski sintesajzerji zvenijo v živo mnogo suvereneje. Izreden efekt ponudijo Priest potem, ko približajo poslušalca k sebi s topovskimi zamahi bobnov skozi katere steče odrska magija benda. Vse v Out In The Cold, od solaž, rifinga do Robovega petja, zveni v živo na precej višjem nivoju, kot na studijski verziji komada. To v isti sapi velja tudi za Turbo Lover. Priest razbelijo sceno s klasikami Metal Gods, Breaking The Law in Heading Out To The Highway, naprej pa se zresnijo, malenkost umirijo, a hkrati prestavijo vzdušje v drugo galaksijo z Love Bites, lepotico Some Heads Are Gonna Roll, grandiozno ultramelodično skušnjavo The Sentinel, nato pa znova trdneje pristanejo s Private Property in Rock You All Around The World, ki odpre drugi CD. Sledi še en visok atmosferični pulz in sicer s komadi Hellion/Electric Eye, v živo celo nadpovprečno verzijo siceršnjega slogovnega »mimobrca« skupine Turbo Lover in neusmiljeno Priest klasiko Freewheel Burning. Temu sledi vsesplošno rokersko veseljačenje z mehkejšo Parental Guidance, njeno tršo različico Living Afetr Midnight in že je tu zaključni strastni knock down You’ve Got Another Thing Comin’, kjer Halford še posebej uničuje s svojimi fantastičnimi screami.


A plošče še ni konec, varovalke vam bodo pregorele v nadaljevanju, saj so na re-release vključeni trije bonus komadi, Screaming For Vengeance, Rock Hard Ride Free in edini komad na celotni zgoščenki, ki je nastal še v sedemdesetih Hell Bent For Leather. Vsi trije bonusi so bili posneti na isti turneji.


‘Priest … Live!’ je klasika, ki jo človek težko zaobide, pravzaprav je ne more zaobiti. S komadi klasične Priest ere plošč ‘Defenders of the Faith’, ‘Screaming for Vengeance’ in ‘British Steel’ je kronika, ki jo lahko pričarajo le najboljši live albumi. Čeprav so Judas Priest v tistem obdobju nekako začeli kot zvezde na sceni zahajati, pa so odrsko brcali na vso moč. Album seva izredno sproščenost, intenziteto, iskrivost, samozavest in s tem neke vrste nepremagljivo večnost.


Aleš Podbrežnik

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.