Izštekani – Peter Andrej

peter_andrej_izstekani_maj2005_000

Na petek 13. sva se odpravila v Izštekane, kjer je Jure Longyka gostil ruškega kantavtorja Petra Andreja.


Meni osebno, žal, popolnoma neznan avtor, ki pa, kot smo izvedeli iz pogovora v oddaji, ni tako zelo ne-dejaven. Meddrugim je programski vodja KantFesta.


V tokratni oddaji so se v spremljevalni zasedbi (‘Word Teatre’) Petra Andreja (vokal, akustična kitara) predstavili še: Ciril Sem (bobni), Matjaž Krivec (kontrabas), Peter Jan (el. kitara), Dejan Berden (klavir, harmonika).


Peter Andrej je začel kot roker v zgodnjih osemdesetih, v posebnem času, ki je rojeval ironijo in ko je bila drugačnost še splošno sprejeta vrednota. Igral je v bendu Lauženki iz Nahkasla in sodeloval pri snovanju Rumlkukla, mladinskega kulturnega kluba iz Ruš. Vsega skupaj se je tako nalezel, da je tudi po razhodu Lauženkov nadaljeval glasbeno, pesniško in klubsko pot.


Uglasbljeval je svetovne in domače velikane: Eluarda, Lorco, Baudelaira, Brechta, Župančiča, Grafenauerja. Prelomna je bila uglasbitev songov Borisa A. Novaka, že v gimnaziji, leta 1988 za predstavo ‘Hiša iz kart’. Temeljito se je lotil še dveh pesnikov, ruškega rojaka Janka Glazerja, ki je ustvarjal sredi dvajsetega stoletja, ter sodobnice Erike Vouk. Vmes je ves čas snoval tudi lastno uglasbljeno poezijo. V zadnjih letih je doživel rokersko renesanso, večino repertoarja namreč izvaja z zasedbo odličnih predvsem ruških glasbenikov.


Učinek je izvrsten, izjemna liričnost njegovih besedil, glasbe in podajanja, ki jim sicer ne manjka ironije, je ob bok dobila čvrstost, ostrino in zagon, netipičen za kantavtorja. In kot da vse to ne bi bilo dovolj,  Peter Andrej v kratkem napoveduje pohod v nova glasbena prostranstva.


Kot posebni gosti tokratnega izštekanega, so se vabilu kantavtorja odzvali tudi Boris A. Novak, Erika Vovk in Tadej Vesenjak.


Tudi tokrat je bilo zelo zelo lepo …


Tanyisha (in nekaj predstavitvenega besedila Jureta Longyke)


Foto: Damjan Demšar

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.