Ðorđe Balašević: »Za mene ne obstaja meja, če si ti na drugi strani!«

balasevic05_008

Ðorđe Balašević, Ljubljana / Križanke, 27.5.2005


»Panonski mornar« Ðorđe Balašević se je v petek 27.5.2005 zvečer vrnil v ljubljanske Križanke in jih zopet napolnil ter predstavil nekaj novih skladb in razgrel občinstvo tudi s svojimi večnimi hiti. Več kot tri ure trajajoči koncert je tudi tokrat v večini prebudil tista čustva, ki jih spremljajo mravljinci po telesu, cmok v grlu, solze na robu oči ter še večja mera radostnega smeha, ko se vsaj za trenutek začutimo vsi spet skupaj. Koncert je bil tako kot vedno popestren z Ðoletovimi zgodbicami in dramatizacijo. Ravno ko je hotel razložiti, kako se mu nikoli ne dogaja, da bi mladenke metale na oder spodnje hlačke, so ga skoraj zadele tiste prave bele hlačke od neke oboževalke – ostal je brez besed, z nasmeškom na obrazu prisiljen, da zgodbo spremeni. Samo še en dokaz, da njegovih koncertih ne bo nikoli dolgčas. …. Ostaja večen.


Ðorđe Balašević je nastopil na že kar tradicionalnem koncertu, ki ga prireja v mesecu maju. Nam dobro znani šansonier se je izkazal kot vedno. Koncert, ki se je začel pol ure kasneje, kot je bilo predvideno, je trajal dobre tri ure brez odmora. 


Začetek je bil izpeljan bolj baladno, s pesmimi kot je na primer Nisam s onom koju volem, ko pa je kot gostja večera Gordana Fiori zapela z Ðorđetom pesem o Suncokretu, so se Križanke zbudile. Pevka je s svojim fenomenalnim glasom popestrila cel večer. Ob poslušanju me je oblival srh.


V bistvu bi koncert lahko imenovali kar predstava, saj je skoraj vedno med dvema pesmima Ðorđe povedal kako šalo na temo pesmi. Šale so prijetno začinile koncert in mu dale nek svoj čar. Tako smo lahko slišali, da je prišel z rahlo tesnobnim občutkom v Ljubljano, saj se je bal, da po nastopu Cece njegov koncert ne bo nikogar več zanimal… Izvedeli smo tudi, da mu rahlo nagaja telesna teža in mu tako marsikdo reče, da se je popolnoma spremenil, tako da bo v bodoče, na vprašanje če je on Ðorđe Balašević, odgovoril: »Bil sem.« Izvedeli smo tudi, kako se spreminjajo številke hlač, ki jih kupuje. Pri nakupu hlač, mora vzeti malo večjo številko, ki mu v pasu dobro stoji, vendar so »čisto malo« predolge… tako bi lahko iz ostanka, ki ga odrežejo pri krajšanju, lahko naredili skoraj še en par hlač. Povedal je tudi besedo ali dve na temo politike, tako se je ustavil pri Natu, katerega predstavniki te dni gostujejo v Ljubljani in pa pri tem, da je med svojimi nastopi na televiziji vedno povedal kakšno besedo čez politični sistem in tako so mu vedno grozili, da če bo izrekel kaj neumestnega, ne bo več vabljen na to ali ono televizijsko postajo, vendar ga nikoli ni nihče ukinil, dokler nekega dne ni prišel na oblast Slobodan Milošević, ki mu nikoli ni grozil, mu je pa zato popolnoma onemogočil nastope na televiziji. Padle so tudi šale na temo njegove družine in sovaščanov. Skratka zanimivo. Nekdo, ki ni ravno najboljši poznavalec njegove glasbe, bi se verjetno težko odločil, kaj je bilo bolj zanimivo, njegova glasba ali šale.


Pri ljudeh je bilo med drugim čutiti nostalgijo po naši skupni preteklosti, na katero se je pevec tudi malo »naslonil«, vendar brez kake pretirane osladnosti. Čutiti je bilo, da se je pretakala posebna energija med njim in obiskovalci, kar se lahko zgodi le, če se človek popolnoma odpre in prepusti, kar je pevec verjetno tudi naredil, saj marsikoga ni pustil ravnodušnega.


Mogoče je koncert trajal dobre tri ure tudi zato, da ne bi vsi stalno govorili o Ceci, ki je enako storila pred njim in bila deležna številnih pohval. Tako je bilo po 23. uri opaziti, da publika postaja utrujena in je skoraj cel zgornji del Križank »obsedel« na stopnicah. No, a kaka panika ni bila potrebna, saj Ðorđe ne bi bil Ðorđe če ne bi pred koncem zopet vseh dvignil na noge s pomočjo dinamičnih starih hitov.


Da ne pozabim, veliko je bilo govora o filmu, ki ga namerava Balašević posneti in tako za ta projekt zbira sponzorska sredstva, tako da če je kdo zainteresiran in ima pod palcem vsoto, ki jo je pripravljen deliti, le naprej… V svojem imenu in imenu marsikoga drugega pa lahko rečem le: Zelo se že veselimo tega projekta ter upamo, da bodo sredstva zbrana s svetlobno hitrostjo in bo film čimprej posnet.


Le tako naprej Ðorđe.Uvodni tekst in foto: Miloš Todorović


Tekst: Vesna H.

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.