10. Jazz Cerkno

cerkno5

Cerkno, 20.5.2005


Program:
20:00 E. Chadbourne / J. Carl Black / P. Thomas (ZDA / GB)
21:30 Akosh S. duo (FR)
23:00 J. Girotto / P. Dalla Porta / Z. Kaučič (I / SLO)


V Cerknem je letos potekal že 10. festival jazz godbe. Sam sem se ga udeležil že tretjič zapored. za začetek naj navedem nekaj vtisov – vsakoletnih stalnic: domačini preprosti in izjemno prijazni, v zraku prijeten vonj pečenih kalamarov in …, odlična ozvočevalska ekipa,
zanimivi izvajalci…


Starega mačka Eugene Chadbourna sem lansko leto prav v Cerknu vprašal, ali še kaj sodeluje z Jimmy Carl Blackom, kajti njun nastop pred nekaj leti v KUD France Prešern je name naredil izjemen vtis. Kaj podobnega bi bilo vredno slišati večkrat. Odgovoril je, da v zadnjem času ne prav pogosto. Ko sem prebral letošnji napovednik, sem bil začuden. Mogoče imam tudi jaz ‘prste vmes’, da sta zopet združila glasbeno pot in nam pričarala igriv nastop. Eugene je mojster kitare, benja, električnih grabelj… vsekakor zanimiv možicelj – kot glasbenik, kot tudi sogovornik v lahkotnih klepetih. Njegov stil izvajanja glasbe je predvsem ‘zajebantski’, tehnično zanimiv in improvizatorsko popoln. Med igranjem izvaja še poteze, ki te lahko nasmejijo do solz.


Tudi Jimmy Carl Black pretepa bobne že zajetno število let, saj ga je njega dni plužil na okoli z Frankom Zappo. Le-ta, kot vam je mogoče znano, svojega časa ni zapravljal z ‘levaki’. Jimmy je krasna dopolnitev iskrivi godbi. Njegov ‘starinski’ stil bobnanja je le še redko viden (slišan), zato je vredno pogledati, kako so ‘to’ delali včasih. Ko vsem navedenem dodaš še ‘mojstra poceni elektronike’, dobiš zmagovito kombinacijo. Proizvedena muzika je hipijevsko-kantrijaško-humoren-elektro-improvizatorski šov. Šov za ušesa in oči.


Od petkovega večera naj omenim le še trio Zlatka Kaučiča. Super zadeva. Muzika in tehnika 1A. Kdor misli, da zna bobnati naj si ogleda enega od njegovih nastopov. On ne bobna, on na njih pleše!


tekst in foto: Uroš Koblar (3=PJANČKI)

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.