Z Anavrini v nebesa – finale!

newcomer_2005_04_03_001

Newcomer 2005 – Predizbor IV., Avstrija / Graz / Orpheum, 3.4.2005


Festival Newcomer v Grazu je nam dodobra poznan po lanski zmagi slovenske nu-metal skupine Naio Ssaion. Po njihovi zmagi pa je zanimanje po »najboljšem novincu« leta 2005 naraslo. Letošnji festival je pridobil še več slovenskih skupin. Do sedaj so se na predizborih uspešno ter manj uspešno predstavili že Flu Flu, Khons, Billy The Kid, Sweet Sorrow, Day Out, Frozenchild, Puppetz Otium in Wet Bed. Izmed naštetih so si uvrstitev v finale zagotovili Khons, Otium ter Wet Bed. To nedeljo pa je potekal že četrti predizbor izmed šestih. Slovenske barve pa so tokrat zastopali Anavrin, April Never To Be Seen, Escape, Omet odpada ter Rockometalci.


Naš »road-trip« se je začel že zgodaj zjutraj, saj so naši »upi« morali opraviti pred samim začetkom še dolgo, nekaj urno tonsko vajo. Približevalo se je 17. uri in napetost je naraščala. Na sporedu je bilo tokrat 13 predstavnikov iz Slovenije, Avstrije ter Hrvaške.


Žreb je določil, da so se nam kot prvi predstavili hrvaški trio Bilk, ki so navdušili tako z glasovno izvedbo kot ritmi bobnov ter basa (na koncu so zasedli 2. mesto po izboru žirije in se tako uvrstili v finale). Sledili so jim avstrijski Final Exit, Waizn ter kot četrti kranjski Escape. Po krajšem premoru pa so na vrsto le prišli skupina Anavrin. Ker pa je bila seveda vsaka skupina omejena s svojo predstavitvijo, saj je ta lahko trajala samo borih 12 minut, so nam ljubljanski Anavrini predstavili tri njihove skladbe, za katere bi lahko rekli, da so njihovi favoriti. In začelo se je. Tokratna izbira repertuarja pa je bila predvsem drugačna od pričakovanih hitov. Seveda naredi prvi vtis največ in tako so se udarno predstavili s skladbo V krvi senc in tako privabili veliko fanov ter obiskovalcev v šusu pod oder, kjer je »groove-anje« sledilo še čisto sveži skladbi Groovy-Star, ki je bila predstavljena v angleščini. Za tretjo skladbo pa so se fantje malce poigrali z besedilom in refren komada Slep je bil odpet v angleščini. Kot so nam že pred samim »road-tripom« obljubili so nas popeljali v ekstazo – Mission Complete! Že na samem začetku so poželi največji aplavz v dvorani in upanje za uvrstitev v finale se je stopnjevalo. Nato so jim sledili April Never To Be Seen ter Brmpft. Avstrijski Higher Society pa so nas popeljali v svet metal-core-a. Favoriti večera pa so bili tudi Big Bada Boom, ki so publiko totalno navdušili z njihovim performancom ter »opernim« vokalom. Že po prvi skladbi I am the one, bi lahko reli da so bili res pravi »boom«. Tik za njimi se je predstavila skupina Nova ter očitno s podporo številnih fanov v dvorani požela ogromen aplavz ter tudi največje število glasov po izboru občinstva in si tako zagotovili nastop v finalu maja. Slovenskim upom pa še ni bilo konec in tako so nas zastopali še Rockometalci ter skupina Omet odpada. Kot zadnji pa so se predstavili še avstrijski Tilt-X in zaključili predstavitev vseh trinajstih bandov.


Sledila so številna žrebanja nagradnih iger, ki so potekala ves čas predizbora ter vneto glasovanje žirije ter štetje glasov občinstva. Kot so pokazali že vmesni rezultati je zelo dobro kazalo skupini Anavrin, ki so po vmesnem glasovanju žirije vodili. Sledile so dodatne točke žirije in rezultat je bil tu. Zmagovalec četrtega predizbora na festivalu Newcomer 2005 je bil znan. Skupina Anavrin! V finale, ki bo 7. maja pa so se meddrugim uvrstili tudi že omenjeni hrvaški Bilk ter avstrijska skupina Nova, ki si je mesto zagotovila z zmago po izboru občinstva.


Rezultati IV. Predizbora Newcomer 2005:

 


Žirija


točke


Dodatne


točke


Skupaj


Občinstvo –


točke


ANAVRIN
1. mesto po izboru žirije – uvrstitev v finale


140


2


142


30


BILK
2. mesto po izboru žirije – uvrstitev v finale


134


3


137


10


BIG BADA BOOM


122


0


122


25


OMET ODPADA


114


2


116


5


APRIL NEVER TO BE SEEN


108


1


109


0


FINAL EXIT


91


16


107


19


ESCAPE


93


13


106


1


BRMPFT


105


0


105


27


NOVA
Zmaga po izboru občinstva – uvrstitev v finale


101


1


102


84


TILT X


99


2


101


10


ROCKOMETALCI


99


1


100


11


HIGHER SOCIETY


95


0


95


4


WAIZN


84


5


89


28


 


Monika Klinar – NanaLui


Foto: Andraž Kavka

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.