Tinkarin 5. koncert v Cankarjevem domu

tinkara_kovac05_003

Tinkara Kovač, Ljubljana / Cankarjev dom / Gallusova dvorana, 12.4.2005


Na tradicionalnem, že petem po vrsti, koncertu Primorke Tinkare Kovač, je bilo letos vse v stilu najnovejšega singla Spezzacuori, sam koncert pa je bil pravzaprav nekakšen »the best of«, saj smo imeli priložnosti slišati vse od najstarejših, do zadnjih pevkinih uspešnic.


Vsi Tinkarini koncerti do sedaj so bili razred zase – od dud, do pomaranč in še česa. Vsakič je bilo poslušalstvo – enkrat bolj drugič manj številčno – nad kvaliteto glasbenega dogodka navdušeno in prav to je bil razlog, da so se vsako leto ponovno vračali na njene nastope. Toda ta je bil nekaj posebnega. Čeprav pevka ni ravnokar izdala nove plošče (zaradi tega tudi publika ni bila tako številčna kot je bila ob izdaji zadnje plošče O*range) smo si prav zato njene pesmi lahko poslušali v mnogih drugačnih različicah, kot smo jih sicer vajeni.


Tinkaro je na odru spremljal njen bend – Ročko na basu, Marko Stropnik na kitari, Teo Kahrimanović na klaviaturah, Daniel Matič – kitara ter Ivo Rimc, ki je udarjal po bobnih.


Seveda tudi tokrat gostje niso manjkali. Nekaj skladb je tako pevka odpela ob spremljavi orkestra Mikrokosmos ter odličnega Valterja Silviottija, pridružil pa se jim je tudi perkusionist Andrej Hrvatin. Z omenjenim orkestrom je Tinkara sodelovala že pri projektu Enigma, za katerega so »predrugačili« nekaj pesmi, ki smo jih slišali tudi tu. Nenazadnje, ko že ravno govorim o gostih, ne smem pozabiti na energično in vedno nasmejano Anjo Bukovec, ki je bila prav tako ena izmed gostujočih; pridružila se je pri skladbi »Od zvezd pijan«, ki smo jo premierno že lahko poslušali v oddaji Petra Polesa, Nikoli ob desetih. Pri ‘Un dì narançon’ pa je Primorko spremljal kitarist Peter Dekleva.


Točno ta večer pa smo tudi premierno videli videospot za pesem ‘Spezzacuori’  in se spomnili na to, kako jo je Tinkara odpela dve leti nazaj, ko se ji je na istem odru pridružil Massimo Bubola.


Kot že rečeno je bil večer mešanica pesmi in jezikov – angleškega, slovenskega, italijanskega in tudi furlanskega. Prav tako pa je bil skupek občutkov in nenehnega šviganja mravljincev sem in tja. Na moje veliko veselje je bil to prav zagotovo eden od najbolj sproščenih dogodkov, kar jih je Tinkara pripravila v vsej svoji zbirki koncertov v Cankarjevem domu. Presenečala je iz pesmi v pesem, ko se je na primer s svojo flavto odpravila med publiko in tam igrala – kot pika na i pa je bil njen poziv, ko je dobesedno lastnoročno dvigovala ljudi iz sedežev.


Videlo se je, da ji večer pomeni izredno veliko, v svoj nastop se je popolnoma vživela, nekaj časa je pela celo leže na odru, s čimer je še dodatno pokazala, da je zanj res ustvarjena. Tisti dve uri sta minili najhitreje do sedaj, kot dodatek pa smo dobili še najnovejšo uspešnico. Spezzacuori, Heartbreaker oz. če želite – Srcolomec – nas je pripeljal do konca…drugo leto se prav zagotovo vrnemo, ker nam Tinkara še zdaleč ni pokazala vsega.


Nina Jenko


foto: Miro Majcen

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.